Tri pitanja o intoleranciji na HRANU

by | februar 11, 2010

Intolerancija na hranu je posledica pojave antitela u organizmu. Antitela se bore protiv određene namirnice koju ne prepoznaju misleći da je neprijatelj tela. Na vaša pitanja o voj temi odgovara rr spec. Ana Gifing.

 

Intolerancija na hranu


Šta je hrono-ishrana?
Reč je o programu koji podrazumeva unos određenih namirnica u vreme kad je njihovo varenje najlakše, a korist najveća. Kad pojedemo odgovarajuću hranu u odgovarajuće vreme, telu donosimo izvor čiste energije. U suprotnom, ćelije opterećujemo biološkim otpadom i pravimo bazu za razvoj bolesti. U hrono-ishrani nema mnogo zabrana, štaviše, dozvoljeni su i slatkiši, ukoliko je opšte zdravstveno stanje uredno. Da bi hrono-nutritivni režim dao najbolje rezultate, potrebno je obaviti testiranje intolerancije na hranu. Ono podrazumeva precizno ispitivanje svih namirnica u našoj ishrani, od onih koje daju energiju ćelijama za rad, do onih koje ih truju i vode u bolest i gojaznost.

 

Kako se radi test intolerancije na hranu?
U našoj praksi se primenjuje MORA Super biofrekventni test sistem (veoma sličan EKG testiranju), koji ispituje oko 620 supstanci koje mogu potencijalno da ugroze zdravlje (namirnice, polen drveća, dlake kućnih ljubimaca, pesticidi, emulgatori, teški metali itd.) i određuje sastav tela putem InBody 520 vage, koja daje najprecizniju mapu našeg tela (osim procenta masnoća, mišića, vode, postojanja edema, vrednosti proteina itd., određuje i koncentraciju minerala u kostima i van njih). Primenom programa hrononutricije, uz rezultate testa intolerancije na hranu, već za nedelju dana se pokazuju prvi rezultati kod osoba koje imaju višak kilograma.

 

Posle svakog obroka, bez obzira šta sam jela, imam utisak da mi je želudac „pun kamenja“, a gastroenterolog mi je rekao da je sve u redu. Da li takvo stanje može biti posledica intolerancije na hranu?
Unos hrane koju ne podnosimo predstavlja tihog ubicu, jer direktno utiče na kasniju pojavu bolesti kao što su gojaznost, dijabetes, srčani i moždani udar, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, brojni maligniteti… Netolerancija prema određenim komponentama hrane može se najpre pokazati u vidu umora, nesanice, opadanja kose, depresije, bolova u zglobovima, poremećaja težine, astme, kao i mnogih drugih tegoba. Kad bolest uznapreduje, moguće je i usporiti njen razvoj eliminisanjem određene hrane.

 

Tagovi: