Zdravstveni PROBLEMI…o kojima se ne priča

by | avgust 17, 2009

Nema razloga da crvenite i saginjete glavu zbog neprijatnih tegoba! Otkrivamo vam kako da ih se rešite i zauvek oslobodite stida.

Menstrualni bolovi i „provale“ gladi u određenom periodu u mesecu česta su tema razgovora u ženskom društvu. Međutim, o pojedinim smetnjama, kao što je na primer neugodan zadah iz usta, ne priča se čak ni bliskim prijateljicama, a razlog za to je – stid. Ali, neke od tih smetnji mogu da budu pokazatelji ozbiljnih zdravstvenih problema. Zato je L&Z konsultovala nekoliko specijalista različitih oblasti medicine…

Lepota i Zdravlje - problemi o kojima se ne pricaBol tokom seksa
Najčešći uzrok bola tokom seksulanog odnosa jeste suvoća vagine, odnosno izostanak prirodnog vlaženja. Dojenje, pušenje (nikotin snižava nivo estrogena), kao i određeni medikamenti (antidepresivi i kapi za nos) mogu da uzrokuju suvoću sluzokože ovog dela tela. Budući da ovaj simptom može da ukaže na brojne probleme, najbolje je da zakažete pregled kod ginekologa.

Članak se nastavlja posle reklama

Rešenje

  • Ukoliko osećate bolove u predelu vaginalnog otvora (predigra i stavljanje tampona takođe izazivaju bol), najverovatnije se radi o vulvodiniji, ili hroničnom bolu vulve. Iako stručnjaci nisu sigurni šta je pravi uzrok ove tegobe, ona se uglavnom tretira lekovima.
  • Ukoliko je vagina, osim što osećate bolove, otečena i crvena, najverovatnije se radi o gljivičnoj infekciji (vulvitis), odnosno upali vaginalne sluzokože, koja nastaje kao alergijska reakcija na određene sapune ili deterdžente.
  • Ukoliko osećate oštar bol u karličnoj oblasti, to može da bude simtom ciste na jajnicima (ostali znaci su jaki menstraulni grčevi ili bol u donjem delu leđa). Većina cista nestaje bez primene bilo kakve terapije, ali neophodno je uraditi ultrazvučni pregled i određene analize (bris i analiza krvi).

  • Ukoliko osećate bol u vagini i često morate da urinirate, možda patite od fibroida (miomi), benignih izraslina na tkivu materice. Uklanjuju se operativnim putem, ili se smanjuju primenom hormonske terapije.
  • Ukoliko osećate oštar bol u celom stomaku, moguće je da se radi o endometriozi – materično tkivo širi se na okolne organe. Lekar će vam prepisati hormonsku terapiju, da bi se usporio rast „stranog“ tkiva, ili će predložiti laparoskopsku intervenciju.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Neugodan jutarnji zadah

Ako ste smazali pljeskavicu sa crnim ili belim lukom, sasvim je normalno da se javi zadah. No, za veliki broj ljudi koji pate od halitoze (halitosis), loš zadah je hroničan, a ne samo povremeni problem. Najčešće ga uzrokuju bakterije koje žive u zadnjem delu usta gde proizvode sumporne komponente. Upala sinusa i prisustvo mukusa u zadnjoj nosnoj šupljini još jedan je od čestih uzroka zadaha. Bakterije u ustima se hrane proteinima iz mukusa (sekret), što neminovno izaziva neprijatan miris. Ako je vaš zadah kiselkast, a usta suva, proverite lekove koje uzimate. Neki od njih, poput antialergijskih preparata i insulina, mogu da utiču na biohemijske procese u organizmu, ili da zaustave produkciju pljuvačke. S druge strane, zadah trulog voća siguran je pokazatelj uvećanja ketona, nusproizvoda procesa razgradnje masti, a to se najčešće dešava dijabetičarima.

Članak se nastavlja posle reklama

Rešenje Pre svega, smanjite unos namirnica snažne arome (mirisa), kao što su crni i beli luk. Potom korigujte higijenu zuba: perite i čistite zube zubnim koncem dva puta dnevno i uklanjajte naslage sa jezika specijalnom četkicom, kako ujutro tako i pre odlaska na spavanje. Osim toga, pijte dosta vode, jer ćete tako isprati bakteriju, uzročnika halitoze. Odlasci zubaru, preporučuje se dva puta godišnje, podjednako su važni u održavanju oralnog (ali i opšteg) zdravlja.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Sedenje često izaziva bolove
Prema procenama medicinskih stručnjaka, čak polovina populacije patiće od hemoroida i pre pedesete godine života. Ovo bolno stanje posledica je upale unutrašnjih ili spoljašnjih krvnih sudova rektuma i anusa. Ponekad se javlja i krvarenje, a bolovi mogu da budu toliko neprijatni da ometaju osobu u fizičkim aktivnostima ili seksualnom životu. Dugo sedenje, napinjanje prilikom obavljanja velike nužde, trudnoća (uveća pritisak na karlicu) i porođaj najčešći su uzročnici pojave hemoroida. Povećan stres, zbog kojeg se često javlja opstipacija, takođe može da uzrokuje hemoroide.

Rešenje Ukoliko su hemoroidi posledica opstipacije, eksperti savetuju povećanje unosa tečnosti i namirnica bogatih biljnim vlaknima. Što se tiče vrste biljnih vlakana, neka to bude kombinacija nerastvorljivih (povrće, mekinje i integralne cerealije) i rastvorljivih (ovsene pahuljice i pasulj). Za ublažavanje peckanja i svraba, perite se toplom vodom i koristite kreme i supozitorije protiv hemoroida, koje možete da kupite u apoteci i bez lekarskog recepta. U slučaju da se tegobe ne povuku ni nakon deset dana terapije, ili ako se bolovi i krvarenje nastave, obavezno se obratite lekaru.

Članak se nastavlja posle reklama

Osećate neugodan miris „tamo dole“
Neugodan miris vaginalnog sekreta najčešće ukazuje na promenu hemijske ravnoteže vagine. On može da bude posledica mnogo uzroka, uključujući seksualne odnose, oralni seks ili dug boravak u mokrom kupaćem kostimu. Ponekad pravi uzrok i ne može da se otkrije.
U najvećem broju slučajeva, osnovni uzrok je bakterijska vaginoza – infekcija izazvana pojačanim razmnožavanjem bakterija koje su normalno (nepatogeno) prisutne u vagini. U ostale simptome ubrajaju se svrab vagine i sivkasti sekret. Osim toga, neugodan miris može da bude posledica gljivične infekcije, hlamidije, trihomonijaze ili infekcije materice.

Rešenje Redovno pranje toplom vodom i blagim, neparfimisanim sapunom tokom tuširanja, omogućiće održavanje higijene i zdravlja vagine. Ako ni održavanje savršene higijene ne pomogne u uklanjanju mirisa, obavezno se obratite ginekologu. Analiza vaginalnog brisa pružiće brzu i preciznu dijagnozu. Bakterijske infekcije efikasno se leče odgovarajućim antibioticima, dok se za lečenje gljivičnih infekcija najčešće koriste antifungalne masti i vaginalete.

Znojite se čak i kadaje hladno
Sasvim je normalno da se pojačano znojimo tokom vrelih letnjih meseci, kao i tokom fizičke aktivnosti. No, neke žene pate od hiperhidroze, zbog čega se znoje i do pet puta više nego što je normalno. Pojačana perspiracija obično se ispoljava na određenom delu tela – lice, potpazušje, šake, stopala ili prepone. „Napadi“ znojenja pojavljuju se bez utvrđenog pravila i najčešće su iznenadni. U najvećem broju slučajeva, u pitanju je nasledno oboljenje nervnog sistema, koje se najčešće manifestuje već tokom detinjstva, ili tinejdžerskih godina. No, kada se hiperhidroza ispolji u zrelim godinama života, najčešći uzrok je neko medicinsko stanje (bolest) ili terapija određenim medikamentima.

Članak se nastavlja posle reklama

Rešenje U blažim slučajevima hiperhidroze pomaže primena antiperspiranta, i to ujutro i uveče. Ako se pojačano znoje i dlanovi i stopala, možete da koristite antiperspirant i na ovim delovima tela. Takođe, trudite se da, kad god je to moguće, nosite odeću od laganih, prozračnih prirodnih materijala.
Ukoliko je u pitanju teži oblik hiperhidroze, dermatolog može da prepiše upotrebu ekstrajakog antiperspiranta ili leka za oralnu primenu koji smanjuje funkciju znojnih žlezda. Pojedini lekari preporučuju jontoforeze u tretiranju dlanova i stopala koji se prekomerno znoje.

 

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: