Želite telo supermodela? Poslužite se trikovima!

by | septembar 21, 2011

Ako smatrate da je najbolji način topljenja kilograma provođenje sati i sati u teretani te unošenje manjeg broja kalorija u organizam, potpuno ste pogrešili.. Naime, Džejms Duigan, lični trener Eli Mekfirson i Rouzi Hantington Vajtli, te stručnjaci za nutricionizam, doktorka Merilin Glenvil i Kim Pirson, otkrivaju kako da izgubite kilograme, a da uopšte ne morate da se trudite.

Premda brojne dijete obećavaju fantastične i brze rezultate, taj efekt često izostane. Linčni trener modela i vlasnica besprekornih linija Ele Mekfirson i Rousi Hautington Vajtli, te stručnjaci za nutricionizam, tvrde da pažljivim odabirom onoga što jedete, kako jedete i kako tu hranu pripremate možete lako i bezbolno da otopite kilograme.

Koncentrišite se na žvakanje
Bez obzira šta jedete, važno je da paziti na žvakanje hrane. Naime, što duže žvačete hranu, manje ćete kalorija uneti u organizam. Stručnjaci veruju da pažljivo žvakanje sprečava prejedanje te daje mozgu vremena da signalizira da ste siti.

Ne preskačite doručak
Doručak je najbitniji obrok u danu, a dokazano je da su ljudi koji doručkuju u većini slučaja vitkiji. Telo je najakraktivnije tokom jutra, tako da će šta god pojedete za doručak biti iskorišćeno za energiju, a preporučuje se doručak sat vremena posle buđenja.

Usresredite se na hranu
Kada je u pitanju hrana, zaboravite na multitasking. Razgovaranje telefonom, slušanje muzike ili gledanje televizora za vreme obroka rezultiraće unošenjem veće, nepotrebne količine.

Pazite kako kuvate
Prekuvavanje hrane može ubiti sve korisne, nutricionističke sastojke. Ukoliko ne unesete dovoljnu količinu hranjivih sastojaka, brže će se javiti osećaj gladi. Stoga pripazite kako pripremate obroke te često konzumirajte sirovu hranu, poput voća i povrća.

Prvo jedite voće
Voće sadrži jednostavne šećere, tako da njihova razgradnja traje pola sata, dok se, naprimer, ugljenohidrati i proteini razgrađuju i do dva sata. Stoga ako jedete voće nakon obroka mogli biste doživeti probavne smetnje.

Narežite hranu na manje komade
Nedavno istraživanje je dokazalo da ljudi koji jedu sitno narezane namirnice konzumiraju čak 20 posto manje od onih koji jedu veće komade. Sitno narezane porcije čine se većima te ćete pojesti manje nego inače, a svejedno se osećati sitima.

Jedite pomalo i često
Ukoliko držite telo duže od pet sati bez unosa hrane, ono će misliti da gladujete te će otpuštati hormon stresa kortizol. Osim toga, kada napokon krenete da jedete velike su šanse da ćete pojesti mnogo više.

Redovno pijte vodu
Dehidracija je vrlo stresna za celo telo. Stoga se pobrinite da uvek pokraj sebe imate flašicu vode. Ali, trebalo bi izbegavati pijenje za vreme obroka jer to usporava probavu i potsiče naduvenost. Pokušajte da pijete 15 minuta pre jela, a ako baš morate, za vreme jela dopustite sebi male gutljaje.

 

Tagovi: