Revolucija menopauze: Naša percepcija se konačno menja

by | 7 marta, 2022
Revolucija menopauze

Revolucija menopauze zapravo označava našu promenu načina viđenja ove značajne faze u životu svake žene. I to je zaista dobra stvar za sve nas…

Nakon što je Dženifer Lopez nastupila na Superboulu 2020, pojavio se mem koji je brzo postao viralan. Jedna polovina ekrana prikazivala je Blanš Devero iz Zlatnih devojaka (The Golden Girls), koja je nosila smešnu frizuru i tetkastu bluzu; na drugoj polovini bila je tamnoputa, razbarušena Džej Lo koja pleše na bini u oskudnom bodiju sa šljokicama. Obe su tu, kako se navodi, imale 50 godina.

Osamdesetih godina prošlog veka, Blanš je bila oličenje žene u ovoj životnoj fazi, a danas je to Džej Lo. U poslednjih nekoliko godina, došlo je do značajne promene u stavu prema menopauzi, ali ona i dalje ostaje tabu tema. Pre nego što devojka dobije menstruaciju, sleduje joj „razgovor s majkom“. Tokom trudnoće, žena dobija niz saveta – od prijatelja, porodice i lekara. Sada podignite ruku ako je bilo ko razgovarao s vama o menopauzi… Bilo ko? Ne?!Revolucija menopauze

Prelazak u menopauzu – trenutak kad je ženi prošla godina bez menstruacije (to se dešava u 51. godini, u proseku) – ne predstavlja nikakvu grešku u životu žene. Perimenopauza traje, prosečno, četiri godine, ali može da se protegne i do cele decenije. Period mnogo duži od trudnoće!

Postoje najmanje 34 simptoma perimenopauze i menopauze – od očekivanih
talasa vrućine, bolova u zglobovima, preko nepravilnih otkucaja srca, do stanjivanja kose i lomljivih noktiju (koža gubi oko 30 procenata kolagena u prvih pet godina od početka menopauze). Ipak, mnoge žene koje imaju ove simptome nemaju pojma da je njihov uzrok menopauza. Čak i ako je žena svesna simptoma, možda će ih zanemariti.

Mala anketa iz 2013. godine objavljena u časopisu Menopause pokazala je da samo jedan od pet specijalizanata akušerstva i ginekologije pohađa bilo kakvu formalnu obuku o menopauzi.

Nedostatak terapije takođe je uobičajena pojava, kaže autorka istraživanja dr Ven
Šen (Wen Shen), docentki nja na Odeljenju za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakul teta Džon Hopkins.

Kada tretirate pacijentkinju u menopauzi, ne obavljate nikakve procedure, tako
da ne dobijate nikakvu nadoknadu za taj rad. To su, ipak, konsultacije koje oduzimaju mnogo vremena i to je deo problema.

Nedostatak pažnje i inovacija za žene na putu menopauze dvostruki je udarac – seksizam i ejdžizam.

Širite priču

Kako onda da ovu temu izvučemo iz senke i učinimo da ona postane deo opšteprihvaćenog razgovora? Za početak, vreme je da prestanete da o tome govorite sramežljivo. Starenje, kako navode stručnjaci, hormonska neravnoteža – sve je to prirodno i normalno i nema tu
ničeg novog. Potrebno je otvoreno pričati o menopauzi. Iznesite to, pričajte, budite
ta osoba koja prekida tišinu.

Blog menoPAUSE Medicinskog centra Univerziteta u Ročesteru sadrži sve vrste pitanja koja možete zamisliti, naravno s odgovorima lekara.

Sada kada se lice menopauze konačno menja, hajde da nastavimo i potpuno rasvetlimo nešto što nam se svima dešava. „Polovina stanovništva prolazi kroz to zajedničko iskustvo, koje se ni na koji način pak ne ohrabruju da dele. Kako da promenimo tu stigmu koja prati menopauzu? Žene treba da pričaju. Lekari treba da ih slušaju i razgovaraju s njima. Kad ćutimo, svi gubimo, zaključuju stručnjaci.

Revolucija menopauze – promena scene

Ove žene u menopauzi, likovi iz filmova i serija sa kojima su se mnoge sa istim problemom
poistovećivale, pokazuju koliko smo daleko stigli

Devedesete

U pionirskom sitkomu Maude, naslovna junakinja Bea Artur insistira na tome da
njen muž Volter, koji je počeo da se ponaša haotično, zapravo pokazuje simptome „muške
menopauze“.

Osamdesete

Jedna od epizoda Zlatnih devojaka pod nazivom Kraj kletve prikazuje Blanš u momentu kad joj izostaje menstruacija. U naletu poricanja, ona sumnja da je trudna. Ali nije.

Pročitajte i… Menopauza – sve što bi trebalo da znate

Devedesete

Kada Kler Hakstabl (Filisija Rašad) objavi svojoj porodici u TV seriji Kozbi šou da je na početku menopauze, njena deca su preplašena – što je navodi na šalu da se
pretvara kako je poludela.

Dvehiljadite

U Absolutely Fabulous, Edinina ćerka Safron organizuje da Edina (Dženifer Sonders ) i Peti (Džoana Lamli) prisustvuju sastanku Anonimnih žena u menopauzi.

2010-e

U oštrom monologu u seriji Fleabag, gostujuća zvezda Kristin Skot Tomas objašnjava menopauzu. Dok pijucka martini, ona je naziva „najdivnijom j…… stvari na svetu, posle koje si konačno slobodna“.

2020-e

U mini-seriji Nine Perfect Strangers, kada Frensis (Melisa Mekarti) upozna potencijalnog dečka Tonija, kaže mu da ima napade vrućine, a on joj preporučuje progesteron. Tek pre nekoliko godina, muško-ženski razgovor o hormonskoj terapiji ni u šali nije bio zamisliv.

 

lepotaizdravlje.rs designer491/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.