Simptomi skrivene depresije: Kako ih prepoznati na vreme?

by | 30 marta, 2022
Simptomi skrivene depresije

Psihička oboljenja nisu uvek vidljiva i očigledna, ali su jednako opasna. S tim u vezi, u nastavku vam otkrivamo koji su to simptomi skrivene depresije.

Neki pojedinci se svim silama trude da sakriju da su depresivni, najčešće od ljudi u svojoj okolini. Toliko mogu biti vešti u skrivanju problema, da i sami ne uspevaju da ga prepoznaju. Baš zato, skrivena depresija se često naziva i „nasmejana“ depresija. Osobe koje pate od skrivene depresije mogu delovati zadovoljno, srećno i produktivno. Odnosi, ljubavne veze i posao mogu delovati, naizled, sasvim u redu.

Ali u trenucima kada su sami, depresija utiče na njihove misli, osećanja i fizičko zdravlje. A ti simptomi ne mogu da se sakriju.

Saznajte i… Kako depresija utiče na mozak?

Veoma je važno biti svestan da simptomi depresije variraju. Nedijagnostikovana i nelečena depresija može da dovede do fatalnog ishoda.

Simptomi skrivene depresije

Jedan od razloga zašto je teško prepoznati skrivenu depresiju jeste što simptomi variraju od osobe do osobe. Najpoznatiji simptomi depresije su: tuga koja traje duže od 2 nedelje, često plakanje, pad samopouzdanja, gubitak interesovanja za stvari koje su nekada bile važne, izolacija…

Međutim, pored toga,  znakovi skrivene depresije mogu biti:

umor i/ili manjak energije
promene u rutini spavanja
gubitak kilograma, gojenje ili promene u apetitu
neraspoloženje, nervoza i hipersenzitivnost
osećaj beznađa ili manje vrednosti
problemi sa pažnjom, memorijom i/ili koncentracijom
gubitak interesovanja za seksualne odnose

Jedan od načina da otkrijemo da li osoba ima depresiju jeste sam interval simptoma. Generalno, ukoliko simptomi traju duže od dve nedelje, vreme je da se potraži pomoć.

Kako izgleda skrivena depresija?

Posmatrajte promene u ponašanju. Kada osoba ima depresiju, počeće drugačije da se ponaša. Na primer, neke osobe osete depresivnu epizodu uveče, pa postanu tiši ili pesimističniji. Drugi pojedinci se uozbilje i iniciraju duboke, mračnije razgovore.

Povlačenje od socijalnih interakcija, izbegavanje druženja i promene u ponašanju tokom socijalnih interakcija takođe su znak skrivene depresije.

Isto tako, osoba može da previše vremena posveti poslu, što znači da manjak produktivnosti nije jedini simptom.

Ukoliko primetite ove promene kod sebe ili dragih osoba, reagujte na vreme. Razgovarajte sa stručnim licem koje će vam ponuditi najbolje mehanizme i terapije.

Pročitajte i… Zašto depresija u nekim slučajevima može biti zarazna?

lepotaizdravlje.rsMarjan_Apostolovic/iStock/Getty Images Plus via Getty Images