Šta je metilacija i zašto je važno to da znamo?

by | 11 marta, 2022
Šta je metilacija

Odgovor na pitanje šta je metilacija, i koju ulogu igra kada je reč o našem zdravlju, otkrivamo vam u nastavku.

Ukoliko vas zanimaju načini na koje možete da pomognete svom zdravlju na ćelijskom nivou, ne zaboravite jedan važan biohemijski proces: metilaciju. Ona se odigrava oko milijardu puta u sekundi i utiče na gotovo svaki esencijalni proces u našem telu. Ali kada je ovaj vitalni proces kompromitovan (načinom ishrane, načinom života ili genetskim faktorima), naše mentalno i fizičko blagostanje je u opasnosti.

Šta je metilacija?

Na najosnovnijem nivou, metilacija i demetilacija predstavljaju transfere metilnih grupa (jednostavnih struktura jednog molekula ugljenika i tri molekula vodonika, CH3), od i do različitih bioaktivnih komponenti u telu.Ove komponente (proteini, enzimi, hormoni i sl.) moraju da budu metilizovani kako bi optimalno funkcionisali. Na primer, metilacija je ključna za produkciju određenih aminokiselina, neurotransmitera, hormona i antioksidanata koji imaju direktan uticaj na neurologično, kardiovaskularno i reproduktivno zdravlje.

DNK metilacija je donekle drugačija i specifično se odnosi na veze metilnih grupa sa određenim segmentima DNK, koji, zauzvrat, govore telu koje gene da „uključi“ a koje da „isključi“. DNK je kod ili instrukcija za širok spektar funkcionalnih proteina koji se izgrađuju u telu, od neurotransmitera, do hormona, antitela…

DNK metilacija gasi gene, što je važno za rani razvoj, imunitet, stvaranje pamćenja… S druge strane, demetilacija „pali“ gene. DNK metilacija je primer epigenetike, odnosno promena na fizičkoj strukturi DNK koje su posledica ponašanja pojedinca (ishrana, načina života) ili pak okoline. Te promene roditelji mogu da prenesu na svoje potomke.

Metil grupe koje učestvuju u metilaciji dolaze od različitih mikronutrijenata iz hrane (folati, vitamin B12, vitamin B6, riboflavin, betain, holin i dr.).

Jednom kada unesemo folate ili uzmemo suplement, enzim MTHFR ga pretvara u bioaktivnu formu, koja dalje utiče na brojne funkcije kao što je rad srca, mozga i sl.

Koja je uloga metilacije?

Metilacija igra nekoliko važnih uloga u telu, uključujući reciklažu aminokiseline homocistina držeći ga u dovoljnim količinama u telu, Upravo ova aminokiselina potrebna je za produkciju drugih aminokiselina, neurotransmitera, hormona i antioksidanata koji učestvuju u procesima u telu.

Neke važne komponente kojima je potrebna metilacija kako bi se stvarale su: melatonin, dopamin, keratin, serotonin, koenzim Q10, taurin, cistin…

Metilacija takođe podržava prirodnu detoksikaciju u telu i pomaže uklanjanju toksina i teških metala iz ćelija.

I konačno metilacija DNK može pomoći u „utišavanju“ gena koji bi inače mogli povećati rizik od „neposlušnih“ procesa u telu koji dovode do neoptimalnih funkcija organa ili još gore.

Uzroci i posledice suboptimalne metilacije

Jedan od potencijalnih razloga loše metilacije jeste kada osoba ima MTHFR genetsku varijantu, koja utiče na prenos folata i folne kiseline u njihovu aktivnu metilfolnu formu. Ovo dovodi do manjka funkcionalnog folata i manjka metilnih grupa neophodnih za metilaciju.

Suboptimalna metilacija može da se manifestuje kroz čitav spektar simptoma (problemi s kognitivnom funkcijom, manjak energije, problemi sa spavanjem, upalni procesi na koži, anksioznost, problemi s varenjem, problemi s reproduktivnim zdravljem itd.).

Kako otkriti svoj metilacijski ciklus?

Budući da metilacija utiče na skoro svaki aspekt zdravlja, teško je pristupiti metilacijskoj funkciji isključivo na osnovu toga kako se osećamo. Stoga, provera nivoa homocistina iz krvi jedan je od sigurnih načina da saznamo u kakvom je stanju naša metilacija.

Kako podržavati metilaciju?

Metilacija se oslanja na folate, ali i na druge nutrijente kao što su vitamini B12 i B6, holin i betain.

Hrana i metilacija

Folati se nalaze u: španatu, asparagusu, kelju, brokoliju, avokadu, cvekli, citrusnom voću, semenkama, orašastim plodovima, namirnicama životnjskoh porekla (najviše goveđa džigerica)
Vitamin B12 nalazi se u: mesu i mesnim proizvodima, ribi, morskim plodovima i jajima
Holin se nalazi u: mesu, jajima, mlečnim proizvodima, mahunarkama, šitake pečurkama
Betain se nalazi u: kinoi, cvekli, španatu, namirnicama od celog zrna, mesu i batatu
Riboflavin (vitamin B2) nalazi se u: mesu (naročito organima), mlečnim proizvodima, jajima, zelenom povrću kao što su španat i brokoli, žitaricama od celog zrna

Pročitajte i… 8 napitaka za metilaciju i dugovečnost

Ograničite konzumiranje alkohola i kafe.

Odličan izvor da saznate više o metilaciji je video ispod:

lepotaizdravlje.rsGalina Zhigalova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.