Pitali ste Tamaru: Šta kada se ispostavi da preseljenje u inostranstvo nije ono što smo želeli?

by | 7 maja, 2022
preseljenje u inostranstvo

Šta učiniti kada je preseljenje u inostranstvo godinama bilo ono o čemu ste maštali, a onda ste – kada ste to ostvarili, shvatili da niste zadovoljni? Upravo je to pitanje koje je naša čitateljka postavila psihoterapeutkinji Tamari Tomović.

Ukoliko imate problem s kojim ne uspevate da izađete na kraj, pozivamo vas da se obratite za pomoć našoj stručnoj saradnici – dr med. Tamari Tomović, psihoterapeutkinji i treneru poslovnih veština.

Pišite nam na imejl adresu: [email protected] (subject: Za Psiho kutak). Molimo vas da u svojim pismima napišete i sledeće podatke: godine, obrazovanje, bračni status, imate li žive roditelje, imate li braću i sestre, jeste li ekonomski obezbeđeni, da li ste zaposleni. Svi ti podaci su važni za dobijanje adekvatnijeg odgovora. Imena možete pisati kao inicijale, a podaci koji služe kao opis neće biti objavljeni.

Po jedan Tamarin odgovor objavljujemo svake druge subote u 14 h.

Preseljenje u inostranstvo: Šta učiniti kada shvatimo da ono što smo godinama želeli zapravo nije rešenje naših problema?

Pitanje:

Pre više od pet godina uspela sam u davnašnjoj želji da odem iz zemlje i napravim novi dom. Odselila sam se sa ćerkom koja je sada studentkinja, dobila sam posao u struci, savladala nemački jezik, kupila stan na kredit. Svi elementi stabilnog života su tu, ali ja nisam srećna. Jedan od razloga je taj što sam i dalje solo (razvedena sam već 15 godina), a bila sam uverena da ću u novoj sredini to pitanje brzo rešiti i da je izbor muškaraca tamo veći. Dobra stvar jeste što zarađujem više i mogu da pomažem porodicu u Srbiji. Moja kćerka takođe nije srećna i jedva čeka slobodne dane da otputuje za Beograd. Kako da znam da li treba da se vratim ili da nastavim i dalje ovde?

Odgovor:

Čestitam, sigurno imate snažnu volju. Bili ste uporni, vredni, radni i uspeli ste da ostvarite svoj cilj – preseljenje u inostranstvo. Možete da poslužite kao primer mnogima, a zvučite kao da se sve to podrazumeva. Razmislite, šta vas je nateralo da napustite zemlju? Čime ste se vodili? Koje vrednosti ste želeli da živite u inostranstvu? Verujem da je želja za pronalaženjem adekvatnog partnera bila samo jedna od mnogih.

Postoji opšte nerazumevanje kako se postiže sreća. To je emocija koja se ne javlja tako često. Brojna istraživanja su pokazala da mi ne razumemo kako možemo da dostignemo sreću. Izgleda da je u našoj evoluciji bilo važno preživeti, a ne biti srećan.

Ukoliko ste osoba koja ima niže samoprihvatanje, vi koristite negativni filter i ne pamtite događaje u toku dana koji su kod vas izazivali osećanje sreće. Možda se fokusirate samo na ono što vam nedostaje, odnosno pamtite negativno. Pokušajte da beležite u svesci ili telefonu, sve trenutke kada ste se osećali zadovoljno. To znači da treba da budete prisutni i da posmatrate svet oko sebe. Kada smo fokusirani na prošlost ili na „nesigurnu“ budućnost, mi propuštamo da vidimo ono što nas čini srećnim. Npr. čiste ulice, nasmejane ljude, osobe koje su veoma pristojne i prijatne, život bez trubljenja sirena, podšišanu travu, čistiji vazduh, inspirativne boje itd. Verovatno je vaše radno okruženje zdravo, okruženi ste ljudima s kojima možete da sarađujete, učite od njih ili s njima, napredujete itd. Vaš stan je zasigurno čist, mirišljav i ispunjava vas makar ponosom. Pomažete svojoj porodici – da li vam to pričinjava zadovoljstvo ili ste već to uzeli zdravo za gotovo? Pobrojite takve stvari, ono što vas raduje, a potom i ono što vam nedostaje.

Studije o sreći su pokazale da je veoma važno stanje našeg tela. Koliko ste fizički aktivni, da li se zdravo hranite, koliko pijete tečnosti, kako spavate? To su veoma značajne stvari koje utiču na lučenje hormona sreće. Materijalne stvari nas čine srećnim veoma kratko i posle se sreća vraća na početni nivo, odnosno tražimo još. Zato je bolje trošiti novac na iskustva: prijatnu večeru, dobar bioskop, kratko putovanje itd. Verovatno su i tamo mere protiv pandemije popustile, pa možete da uživate u nekim malim stvarima. Ne zaboravite da ste se poslednje dve godine nalazili, kao i svi, u veoma izazovnoj životnoj situaciji kad posebno nije lako bilo biti u stranoj zemlji.

Verovatno još uvek ne sagledavate objektivno realnost, već čeznete za sigurnošću poznatog okruženja uz porodicu. Jednom ste otišli, zašto mislite da bi vam sada na tom istom mestu bilo drugačije? Šta se to promenilo ili ste se vi „promenili“, a možda i niste? Pošto sreća zavisi i od odnosa s drugima, razmislite koliko ste zbog pandemije bili ograničeni. Koliko ste zaista uložili vremena u traženje partnera i odgovarajućeg kruga prijatelja? Srećni smo kad pomažemo drugima. Vi već pomažete porodici, možda je vreme da sada podržite i sebe. Uz toliki rad verovatno nemate adekvatan životni balans. Zato treba da uvedete u svoj život, u meri u kojoj je to moguće, pored posla i – zabavu, duhovni razvoj, veze sa prijateljima, fizičku aktivnost. Treba da mislimo i na svoje zdravstveno stanje, da nam životni prostor bude izvor zadovoljstva, da imate neki hobi itd. Dakle, kako biste danas ocenili svoj životni balans?

Vaša kćerka je studentkinja i sama traži svoj prostor, te čezne da bude autentična. Trenutno joj veliko zadovoljstvo pruža odlazak u Srbiju. To je njen put, vaše je da je podržite. Njen put ne mora obavezno da bude i vaš put. Možda će se posle nekoliko godina umoriti od putovanja i pronaći mesto koje njoj odgovara.

Vi se usredsredite na sebe i na građenje svojih veza. Pokušajte da pogledate oko sebe i date sebi vremena da pronađete adekvatnog partnera. To jeste projekat, ali ukoliko sebi govorite da morate da ga nađete da biste bili srećni, verovatno nećete u dovoljnoj meri biti opušteni, harizmatični i šarmantni da biste privukli pravu osobu. Recite sebi da je ovo eksperiment i da sebi dajete vremena koliko vam treba. Ionako ste dugo bili sami, ne znači ništa na vašem životnom putu još jedna godina. Dišite, opustite se i otvorite oči! Ukoliko posle detaljne analize situacije, mnogo razgovora, rada na umirivanju i ojačavanju sebe, odlučite da se vratite, napravićete pravi izbor. To onda neće biti iz zahteva za sigurnošću i očajanja, već iz razumne zdrave analize da vam u ovoj fazi života to treba.

Pročitajte i… Preseljenje u inostranstvo – da li da žrtvujete karijeru zbog njegove?

Cottonbro via Pexels