Svetski dan borbe protiv side: HIV nekad i sad

by | 1 decembra, 2021
Svetski dan borbe protiv side

Svetski dan borbe protiv side obeležava se svakog 1. decembra. A šta sve danas znamo o ovom oboljenju?

Otkako je prvi put dijagnostikovana 1988. godine, svest o sidi se polako širila a saznanja su se nadograđivala. Od tada, pa do danas, stručnjaci nastoje da nas edukuju, zaštite, ali i da podrže one koji se bore s ovom bolešću. Danas, zahvaljujući medicini, moguće je živeti zdravo i ispunjenim životom s bolešću koja je nekada označavala smrtnu presudu. A kako je trajala borba da se pronađe adekvatan medicinski tretman za HIV i sidu?

Svetski dan borbe protiv side

Danas u svetu s ovom bolešću živi oko 38 miliona ljudi, uključujući i 1,8 miliona dece. Uprkos tome što se nastoji da se ljudi edukuju, i dalje mnogi veruju u potpuno netačne mitove.

HIV i sida – mitovi i činjenice

Osobe sa sidom osuđene su na smrt.

Iako još uvek naučnici ne znaju sve odgovore, jedno je sigurno: HIV pozitivna osoba nije opasna niti je na samrti. Virus se može držati pod kontrolom pomoću lekova pa pacijent može da živi sasvim normalno. Istina je da su pozitivne osobe, zbog ugroženog imuniteta, podložnije oboljenjima, a naročito kanceru, oboljenjima srca i bubrega. Stoga je važno promeniti navike i hraniti se zdravo, te redovno vežbati.

Kako se prenosi HIV?

Virus se NE PRENOSI dodirom, preko suza, znoja, pljuvačke ili mokraće. Isto tako, NE MOŽETE dobiti HIV putem vazduha boravkom u istoj prostoriji s HIV pozitivnom osobom. Takođe, virus se ne prenosi dodirivanjem pozitivne osobe, korišćenjem istog toaleta, preko predmeta poput kvake, šolje ili opreme za vežbanje.

Jedino kako se HIV zapravo PRENOSI jeste preko inficirane krvi, semene tečnosti, vaginalnih tečnosti ili tokom dojenja.

Pročitajte i… Kako živeti sa HIV-om?

HIV i homoseksualci

Nekada se verovalo da HIV mogu da dobiju samo homoseksualci. Međutim, statistike pokazuju da je veći broj žena nego muškaraca obolelih od ove bolesti, a seksualno opredeljenje nema nikakve veze s mogućnošću zaražavanja HIV-om.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Cross (@crosspharmaceuticals)

HIV pozitivna osoba se može prepoznati

Pozitivna osoba može godinama da živi bez ispoljavanja simptoma virusa. U toj fazi, jedini način da se sazna da li je neko HIV pozitivan ili negativan jeste testiranje. Dug period bez simptoma upravo je ono zbog čega se virus toliko proširio.

HIV i potomstvo

HIV pozitivna osoba može da ima decu. Doktori mogu pomoći da se umanji ili u potpunosti ukloni rizik da se virus prenese na partnera tokom začeća. Isto tako, trudnicama se prepisuju lekovi koji štite i njih i decu. Beba će takođe, nakon rođenja, dobijati određene medikamente.

lepotaizdravlje.rsillustration/iStock/Getty Images via Getty Images Plus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.