#tabuteme: Seks nakon porođaja – sve što ste želele da znate

by | 17 marta, 2022
Seks nakon porođaja

Iako seks nakon porođaja mnogim ženama nije prioritet, ukoliko razmišljate o tome da ponovo budete intimni s partnerom, važno je da znate odgovore na neke nedoumice.

Pre nego što se dotaknemo ove teme, važno je napomenuti da je svaka žena individua za sebe. Samim tim, individualno je i vreme kada se telo (i um) žene dovoljno oporavlja i postalo spremno na intimne odnose. Sve zavisi isključivo od vas i niko ni na šta ne treba (i ne sme!) da vas primorava.

Seks nakon porođaja- koliko dugo čekati?

U slučaju prirodnog porođaja, osetile ste jake kontrakcije i telo je prošlo kroz veliku traumu. Najčešće. prirodni porođaj ostavlja posledice na samo vaginalno tkivo te je potrebno ušivanje. Porođaj carskim rezom je takođe ostavio ogromne posledice na vaše telo, jer vam je doktor sekao kožu, mišiće, matericu…

Bilo kakav porođaj da ste imale, doktori će vam savetovati da mirujete dok vam se telo ne oporavi. A to znači da je potrebno uzdržati se od korišćenja tampona, kao i od seksualnih odnosa.

Ovaj savet ne odnosi se samo na to da date telu vremena da se oporavi. Seksualni odnos nakon porođaja može da dovede do komplikacija, kao što su infekcije i povrede. I bez seksualnog odnosa, u prve dve nedelje od porođaja, rizik od infekcije je velik.

Doktori uglavnom savetuju da na seksualni odnos čekate od četiri do šest nedelja nakon porođaja. Sam period koliko treba čekati, između ostalog, zavisi i od težine porođaja i oštećenja koje je ono ostavilo na vaše telo.

Ukoliko je porođaj prošao bez komplikacija i s minimalnim vaginalnim povredama, period od četiri do šest nedelja je sasvim dovoljan. Međutim, pre nego što ponovo budete intimne s partnerom, važno je posavetovati se s lekarom, odnosno otići na ginekološki pregled. Na kraju dana, ponavljamo, odluka je isključivo vaša. 

Prvi seksualni odnos nakon porođaja- šta očekivati?

I u ovom slučaju, iskustvo je individualno. Sam čin može delovati drugačije nego pre porođaja. Ipak prošli ste mnogo i fizički i psihički.

Fizički aspekt

Bol i nelagoda su najučestalije pojave kod prvog seksualnog odnosa nakon porođaja. Hormoni mogu uticati na pojačanu osetljivost vagine i na njenu suvoću, naročito ukoliko dojite. Tada telo ne prozvodi toliko estrogena koji pomažu u prirodnoj lubrikaciji vagine.

Nelagoda može biti uzrokovana i komplikacijom samog porođaja, nivoom oštećenja vaginalnog tkiva, nivoom oštećenja mišića karličnog dna i nerava…

Da biste umanjili nelagodu, stručnjaci savetuju da pre odnosa ispraznite bešiku, napravite toplu kupku i ukoliko je potrebno, popijete tabletu protiv bolova. Isto tako, koristite lubrikant, ne preskačite predigru i budite strpljivi. Možete raditi i vežbe za jačanje mišića karličnog dna.

Pročitajte i… Izborite se s bolovima nakon porođaja

Koliko dugo ćete osećati nelagodu tokom seksa je takođe individualno, a neki opseg je nekoliko dana do nekoliko meseci, u zavisnosti od težine porođaja. Istraživanja su pokazala da od 42 do čak 83% žena oseća seksualnu diskunkciju (fizički ili psihološki problem koji sprečava seksualno uzbuđenje) od dva do tri meseca nakon porođaja.

Ukoliko neprijatnost potraje, obavezno otidite na pregled i savetovanje kod ginekologa.

Psihički pristup seksu nakon porođaja

Bol i nelagoda nisu jedine promene. Na emocionalnom nivou, majke su u većini slučajeva iznurene, umorne i preplavljene i emotivno i fizički. Oko 80% žena oseća „bejbi bluz“ nekoliko sedmica nakon porođaja, što uključuje promene raspoloženja, teskobu, strah, nervozu i osećaj da nisu dorasle zadatku da budu majke. Hormoni u telu žene stabilizuju se između šestog i devetog meseca od porođaja.

Tokom ovog perioda oba partnera se bore s emocijama, promenama i prilagođavanjem, a to može trajati i nekoliko meseci. Za oba roditelja, u pitanju je normalan emotivni proces, a najbitnije je strpljenje, razumevanje i vreme.

 

 

lepotaizdravlje.rsPeopleImages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images