Beba na grudima

by | avgust 5, 2009


Četiri čitateljke otkrivaju nam tajnu najintimnijeg trenutka između mame i bebe – kada je privije na grudi, hrani sopstvenim mlekom i onim, još vrednijim – majčinskom ljubavlju.

U današnje vreme nadohvat ruke su nam razni preparati za ishranu beba. Bočica je postala načešći izbor: pošto ne mora na tri sata da doji, majka može da prepusti bebu nekom drugom i da se posveti sebi. „Po mom mišljenju, to nije prednost. Želim da budem sa svojim detetom, da ga hranim sopstvenim mlekom, i drago mi je da me ‘vezuje’ i na taj način“, rekla nam je jedna od mama, doktorka Nevena Đukić.


lepota i Zdravlje - beba na grudimaGalja Jakovljević (28) i Strahinja (4 meseca)
Ona je po zanimanju veterinarski tehničar i radi u prodavnici hrane i opreme za kućne ljubimce. Sa Milošem je godinu dana u braku, a pre nešto više od četiri meseca njihova mala porodica dobila je još jednog člana – sina Strahinju.
Zašto doji? Osim što je najbolje za zdravlje deteta (beba dobija antitela od majke, crpi sve potrebne vitamine i hranljive materije), dojenje umanjuje rizik od raka dojke. Osim toga, mentalnai emotivna veza koju sam ostvarila sa sinom izuzetno je jaka, to je ona čudesna spona koja će nas vezivati do kraja života.
Šta je problem kod dojenja? Bilo je trenutaka kada sam bila premorena od svega, a prve dve nedelje grudi su me često bolele. U početku sam jedva ostajala budna (prve dve nedelje morala sam da ga dojim ležeći, zbog ranice od epiziotomije, pa bih često odmah potom zaspala), ali na kraju sam se navikla na taj režim i sada je sve super. U jednom periodu ponestalo mi je mleka zbog stomačnog gripa, pa sam morala da pijem ječmeni slad i čaj za dojilje. Ali, bila sam uporna i istrajala sam.
Koliko će dojiti? Preporučljivo je najduže oko godinu dana, a toliko dugo i planiram da dojim, uskoro ću da mu ubacim i jedan čvrst obrok tokom dana.
Izgled grudi Pa grudi mi nikad nisu lepše izgledale! 🙂 Moguće je da će se opustiti nakon dojenja, ali to me ne brine jer postoje brojni preparati za zatezanje kože, u krajnjoj liniji, estetski zahvati – ako baš bude neophodno.
Trenutno, zbog bebe, koristim isključivo bebi sapun koji je neutralan i bez mirisa.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Majčino mleko je prirodno slatko! Nema lepšeg osećaja od toga kada vidim Strahinju kako me gleda svojim krupnim okicama i hvata za majicu. To je nešto najlepše na svetu. Najvažnije mi je zdravlje moje bebe, a majčino mleko najslađe je na svetu. To znam, jer iz znatiželje probam sve što mu dajem, od kapi do vitamina. Veštačka hrana je, u odnosu na prirodno mleko, za bebe užasno bljutava.

 

Savet mamama Ukoliko mogu, neka obavezno priušte sebi patronažnu sestru, makar u prvih nedelju dana. Saveti koji se dobiju od nje, kao i celokupna pomoć, neprocenljivi su. Tako sam, između ostalog, saznala šta da radim ako mi ponestane mleka, da masaža ramena odlično opušta mišiće i pomaže da mleko lakše izlazi.

Članak se nastavlja posle reklama

 

lepota i Zdravlje - beba na grudima -Nevena Đukić i NađaNevena Đukić (29) i Nađa (2 meseca)
Nakon tri godine braka sa suprugom Draganom, beba je još više učvrstila njihovu ljubav. Nevena radi kao klinički lekar na odeljenju patologije Instituta za plućne bolesti Vojvodine, bavi se i nutricionizmom, a hobi joj je fotografija. Iako za sebe kaže da je žena od karijere, kada je postala majka, sva ostala zanimanja stavila je „na led“ i u potpunosti se posvetila kćerki.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Posao i dojenje Neke zaposlene majke, koje nisu u mogućnosti da doje svaka tri sata, izmlazaju mleko u sterilisane flašice (mogu da se drže u frižideru i 24 sata), a postoje i kutijice u kojima ono može da se zamrzne. Na tržištu su se pojavile pumpice na kojima je već montirana bočica, tako da mleko teče direktno u flašicu. Ove prednosti mogu da budu i mane, jer kada je o dojenju reč, nije samo zdravlje u pitanju, već i odnos između majke i deteta.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Negativne strane laktacije Kao posledica dojenja mogu je javiti ranice na bradavicama, ali danas se to dešava veoma retko zahvaljujući preparatima koji sprečavaju njihovo stvaranje. Samo neko neobavešten može da dobije ragade ili mastitis. Na kraju krajeva, tu su patronažne sestre koje će svojim savetima pomoći da se ništa ne iskomplikuje.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Dojke se mogu „sačuvati“ Oblik grudi se, u suštini, ne menja mnogo. U prvih mesec-dva one se ne uvećaju mnogo, a posle trećeg meseca sve se vrati u normalu. Ali, mora se nositi pamučni brushalter odgovarajućeg broja, kao i potporni prslučići. Dobro je da žena tokom dojenja bude fizički aktivna, jer dojke drže mišići. Postoje lagane vežbe „za posle trudnoće“ (nabavite DVD). Ja svakodnevno radim blage trbušnjake, zatežem noge i guzu.

Mama nutricionista savetuje… Treba uzimati žitarice jer su dobre za mleko, jesti sve vrste mesa, a ne samo piletinu koja je najsiromašnija hranljivim materijama. Supice i voda uvek su dobar izbor, a treba izbegavati čokoladu i slatkiše jer su to prosti šećeri koji najviše goje. Mahunarke su zdrave, kao i sve ostalo povrće, ali neke namirnice majci ipak neće prijati ili će nadimati bebu. Vremenom, dojilja dolazi do zaključka koja joj hrana najviše godi. U svakom slučaju, ne može se živeti na krompiru i mesu jer te namirnice provereno ne izazivaju grčeve.

 

Dojenje na javnom mestu Naravno, majka ne sme da bude rob svog deteta, pa da svaka tri sata trči kući da bi ga podojila. Mislim da dojenje na javnom mestu ne bi trebalo da bude tabu. Svuda u svetu, u tržnim centrima ili restoranima, postoje izdvojeni prostori gde majka može da sedne i nahrani svoje čedo. Ako šetate dete po parku, zašto se ne biste sklonili na neko mirno mesto i dali mu da sisa?
Ipak, najlepše nam je kad smo same: uključim TV, zavalimo se i – uživamo. Nađa najviše voli ambijentalnu muziku, pa joj često uključim radio, a ja nastavim da gledam seriju. Trik je u pravovremenom sticanju dobrih navika – slušanje muzike beba vezuje za nešto prijatno (dojenje na primer), tako da joj, čim se unervozi, pustite omiljenu pesmu i odmah će biti mirnija.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Organizacija i pravi ljudi u okruženju Kada uvedete ručak, možete prepustiti, na primer, baki ili tati da nahrane bebu, a za to vreme vi možete da obavite neki posao. Stvar je u dobroj organizaciji, ali mnogo toga zavisi i od činjenice da u okruženju imate prijateljski nastrojene ljude koji će hteti da vam pomognu – na način koji vi smatrate ispravnim.

 

Članak se nastavlja posle reklama

lepota i Zdravlje - beba na grudima - Neda LeticNeda Letić (19) i Jovana (7 nedelja)
Neda uživa u skladnom porodičnom životu sa suprugom Goranom i kćerkicom Jovanom. Iako je veoma, mlada odlično se snašla u ulozi majke, a pomaže joj i mama Valerija.

 

Zašto doji? Smatram da je takav način ishrane najzdraviji za moju bebu i najjednostavniji za mene. Oduzima mi najmanje vremena i nije komplikovano kao pripremanje veštačke hrane, sterilisanje flašica…
Bebe koje se hrane majčinim mlekom brže napreduju, i manje su izložene riziku od pojave alergija i bolesti uopšte. Da je ne dojim, sigurno ne bismo imale tako blizak kontakt – uvek me uhvati za prst, mazi se, umiljava se. Posle podoja, Jovana se umiri i zaspi na mom ramenu – tako obe uživamo.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Moj bonus – mladost! Mislim da je dobro što sam ranije postala majka jer mlađe trudnice lakše podnose drugo stanje a na porođaju retko dolazi do komplikacija. Preporučujem devojkama da se što ranije odluče da rode, majčinstvo je nešto najlepše na svetu!

 

Šta je problem kod dojenja? Početak, dok se nismo navikle jedna na drugu, dok nisam naučila kako da je hranim. Isprva zaista nisam znala kako da se namestim i kako nju da postavim. Grudi su me bolele, ali sve to je brzo prošlo.

 

Izgled grudi Smatram da se sve promene na telu žene dogode upravo u trudnoći, a ne tokom dojenja, a ako dođe do nekih promena na grudima, to neće biti ništa strašno.

 

Ritual tokom podoja Uvek joj pustim laganu muziku, zagrlimo se i onda sve ide mnogo lepše. Ona voli Tošeta Proeskog i Sergeja Ćetkovića, uz njih najlepše zaspi. Obavezno „pričamo“, govorim joj kako ćemo praviti Sneška Belića, uživati u zimi…

 

Savet mamama Na početku dojenja, ukoliko vas zabole grudi, ispumpajte mleko u flašicu i tako hranite bebu.

Nedostatak mleka To mi se nije dogodilo, ali i da dođe do toga, pokušala bih da ga ponovo „vratim“. Do tada bih se snašla hraneći bebu mlečnom formulom. Inače, ne poznajem nijednu majku koja nije želela da doji. Sve dojilje koje znam u potpunosti su za ovakav način ishrane deteta i učinile bi sve da doje koliko god je to potrebno, ili poželjno sa medicinskog stanovišta.

 

 

Dojenje u javnosti Dojenje je čin koji majka treba da obavi na nekom intimnom mestu, gde su i ona i dete sasvim opušteni. Najviše volim da sam sasvim sama sa njom dok sisa, ne volim da je još neko prisutan.

 

lepota i Zdravlje - beba na grudimaJelena Brkic i VladimirJelena Brkić (26) i Vladimir (3,5 meseci)

Ova mama je student i, dok završava fakultet, ona radi i kao službenica u banci. Pre tri i po meseca, Jelena i njen suprug Mihailo postali su roditelji, a mali Vladimir sada je njihova najveća radost, a posebno uveseljava bake i deke.

Dojenje je veliko zadovoljstvo Tokom dojenja sa detetom ostvarujem posebnu bliskost – on prepoznaje moj miris i, čim ga uzmem u naručje, prestaje da plače, čak i ako je veoma gladan… Ne znam zašto neke majke ne doje svoju decu. To je tako jednostavno, ne zahteva nikakav napor, a čuva i bebino i mamino zdravlje.

Poteškoće Bilo ih je samo tokom prvog-drugog dojenja kada sam morala da se izmlazam zbog viška mleka. Neprijatnosti su uglavnom posledica neupućenosti i neiskustva… dok ne navikneš na bebu i oboje se ne opustite. Posle toga, sve ide glatko. Najvažnije stvari naučila sam od patronažne sestre, još u porodilištu, jer stvarno treba znati kako se izmlaza mleko. Svim dojiljama preporučujem pumpicu jer, ako se to radi rukama, jako boli.

Veštačka VS prirodna hrana Smatram da svaka majka treba da doji svoje dete i da ima svest o tome koliko je to značajno za bebu. Treba malo da se stisnu zubi, jer to traje samo nekoliko dana. Dojenje je daleko jednostavnije od ishrane na flašicu, koju svaki put treba sterilisati, pa grejati mleko…

 

Zbog čega žene ne doje Neke od mojih drugarica iz škole za trudnice ne doje jer nisu imale dovoljno mleka, pa su u ishranu bebe uvele adaptiranu mlečnu formulu. Čula sam i priče da neke majke neće da doje da ne bi narušile izgled svojih grudi, mada je dobro poznato da to više zavisi od režima ishrane i trudnoće nego od dojenja. Neće mi smetati ako mi se grudi promene, to je prirodan proces, uostalom, kad-tad celo telo će nam se izmeniti.

 

Dojenje na javnim mestima Dete treba podojiti kad god je gladno, gde god to bilo. Svaka čast mamama koje to mogu da čine na bilo kojem mestu, ali ja ipak više volim da dojim kod kuće. Navikli smo da jedemo ležeći, zbog mog carskog reza, ali, naravno, ako izađemo u šetnju pa dete ogladni, nahraniću ga bilo gde da se zateknem.

 

Lanolin, pumpica i listovi kupusa Sada ne koristim ništa, da bi beba što bolje osećala moj miris i da je ne bih zbunila. Uvek operem grudi pre podoja i obično svojim mlekom namažem bradavice. Samo noću posle kupanja nanesem kremu, a parfem još uvek izbegavam.

Tekst: Svetlana Bogdanović; Foto: Mladen Sekulić

Tagovi: