Da li treba UTICATI na dete pri izboru PROFESIJE?

by | jul 9, 2009

Moja ćerka se priprema za upis na fakultet – a ja ne odobravam njen izbor. Treba li da joj nametnem svoje mišljenje? To pisatnje postavila je jedna mama, a naš psiholog Dragana Ilić odgovara i njoj i svima vama šta u takvim situacijama treba raditi…

lepota i zdravljeODMERITE UTICAJ
„Mnogo je varijacija između nosa prćastog i nosa kukastog“, rekao bi Onore de Balzak, a isto važi i za ovu dilemu. Dakle, najbolje je odmeriti pravilno svoj uticaj, što znači da nećete odlučivati umesto deteta, ali ćete intervenisati ako vidite da je njegova odluka zasnovana na nečemu što uopšte nije u vezi sa profesionalnom usmerenošću; na primer, najbolji drug ili drugarica biraju tu školu.

INFORMIŠITE DETE
Obezbedite detetu adekvatnu pomoć u donošenju odluke, a to znači da ga uputite na sve relevantne i stručne oblike podrške koji postoje kod nas. Na raspolaganju su vam školski informatori, veb sajtovi, školski psiholozi i Centri za razvoj karijere, u kojima stručnjaci, najčešće besplatno, pomažu deci da donesu pravu odluku. Razgovore o izboru škole započnite barem godinu dana pre donošenja konačne odluke i – neka na početku budu spontani i inspirisani običnim životom (susret sa vašim kolegom, nakon gledanja filma u vezi sa temom).

Članak se nastavlja posle reklama

ANALIZIRAJTE ZAJEDNO
Kako vreme odmiče, počnite da – zajedničkim snagama – analizirate šta sve treba da saznate i sa kim da kontaktirate. Na kraju, ako dete svoju odluku ume da obrazloži i ako je ona utemeljena na preispitivanju sopstvenih sposobnosti i afiniteta, ne preostaje vam ništa drugo do toga da tu odluku nagradite odobravanjem i entuzijazmom.

TEORIJA I PRAKSA
Teorijski nema potrebe određivati profesionalnu orijentaciju deci. Vremena koja slede sve više će usmeravati zaposlene ka ovladavanju različitim veštinama, budući da će svako promeniti nekoliko zanimanja tokom radnog veka.Tako to izgleda u teoriji. Praksa, međutim, nameće upoznavanje sa zanimanjima koja su traženija u jednom trenutku, ali situacija može da se izmeni. Dakle, savet je sledeći: dozvoliti deci da prate sopstvena interesovanja, a usmeravati ih prvenstveno ka sticanju znanja stranih jezika i sportskim aktivnostima.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: Nataša Tusić Foto: Dreamstime, privatne fotke

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: