Danas nam je divan dan: Kako organizovati dečji rođendan

by | avgust 21, 2013

Za proslavu svakog rođendana, izuzev prvog i drugog, moraćete i te kako da se konsultujete sa detetom. Stoga, želimo da vam pomognemo malo u tome…

decjirodj1

PROSLAVA U KUĆI

Članak se nastavlja posle reklama

Pripreme započnite najmanje nedelju dana pre proslave rođendana. Prilikom organizovanja slavlja uvažavajte detetovo mišljenje i želje, naročito kada je reč o spisku zvanica.

Pozivnice pošaljite najmanje pet dana pre rođendana. Nemojte da zaboravite da na njima napišete molbu da vam jave da li će doći na proslavu. Na taj način tačno ćete znati za koliko dece i odraslih treba da pripremite posluženje.

Napravite listu namirnica koje treba da kupite, pri tom ne zanemarite dekoraciju – papirne tanjiriće, čaše i ostale sitnice (konfetice, balončiće, šarene slamčice i sl.) koje su nezaobilazni detalji dečjeg slavlja.

Članak se nastavlja posle reklama

Za ukrašavanje prostorije, nabavite što više balona u omiljenim bojama vašeg deteta. Zalepite ih na plafon, nekoliko njih razbacajte po podu ili na neki drugi način njima ukrasite prostor. Takođe, odvojite onoliko balona koliko će dece doći, pa ispišite njihova imena na njima, a zatim ih zalepite na stolicu – tako je „rezervišite“ za određeno dete.

Stolicu malog slavljenika pretvorite u „kraljevski tron“ pomoću balona i ukrasnog papira. Sve ostale detalje kojima ćete ukrasiti prostoriju i sto, uskladite sa bojama balona.

Članak se nastavlja posle reklama

Pri odabiru jelovnika, potrudite se da sve što pripremate bude što šarenije i što maštovitije, ali i što jednostavnije za vas.

U izboru jela oslonite se na ponudu iz prodavnica i na svoju maštu. Primera radi, od kupovnih podloga za tortu, voća iz kompota, šlaga, te raznobojnih bombona ili gotovih ukrasa za kolače, napravite rođendansku tortu koja može da bude čak i na sprat.

Članak se nastavlja posle reklama

I gotove mafine, koje deca naročito vole, pretvorite u primamljive rođendanske kolače. Najpre ih stavite u raznobojne papirne „korpice“, a zatim ih ukrasite čokoladnim mrvicama i bombonicama u boji.

Deca će uživati i u neobičnim ražnjićima – na drvene štapiće naizmenično nanižite kockice hleba, sira, šunke i različitog povrća (krastavac, šargarepa). Na ovaj način možete pripremiti i „voćne ražnjiće“ od raznog voća nasečenog na kockice, kriške i kolutiće.

Članak se nastavlja posle reklama

Kupovne negazirane voćne sokove poslužite u raznobojnim papirnim čašama ukrašenim kriškama voća, slamčicama i papirnim ukrasima za koktele (suncobrančićima i lepezicama).

decjirodj2

PROSLAVA U ROĐENDAONICI

Članak se nastavlja posle reklama

Ova varijanta najviše odgovara onim roditeljima koji žele da deci obezbede udobnost da slobodno mogu da trče i igraju se. Proslava se obično sastoji iz nekoliko etapa. Na početku se uglavnom organizuje mini-predstava koja će od starta oraspoložiti decu. Za to su zaduženi animatori obučeni u klovnove, gusare i slično, koji smišljaju zanimljive igre za decu.

Takođe neke igraonice/rođendaonice imaju interesantne lavirinte, penjalice i sl., koji su uvek interesantni deci, te se upravo zbog toga ova vrsta proslave preporučuje za decu uzrasta od dve do pet-šest godina. Zatim sledi zakuska, koja je prilagođena dečjem uzrastu i ukusu, a na kraju i rođendanska torta.

Najbolje kod ove ponude je što i odrasli i deca mogu odahnuti jedni od drugih – dok se deca slobodno igraju, odrasli mogu spokojno da popiju kafu i popričaju jedni sa drugima.

Članak se nastavlja posle reklama

Savetujemo vam da pre rođendana obavezno posetite mesto za organizovanje proslave i posebno obratite pažnju na animatore, jer ako su dobro obučeni i vi ćete moći više da se opustite. Svakako, ne zaboravite da na proslavu ponesete odeću koju ćete promenite mališanu jer će sigurno posle raznih aktivnosti biti sasvim mokar.

Raspitajte se na vreme da li u rođendaonici postoji mogućnost fotografisanja ili snimanja događaja, ali budite oprezni jer se može desiti da vas iznenade visoke cene. Takođe, mesto ukrasite balonima, a možete, uz pomoć animatora, da osmislite i čitav scenarijo, kako bi vaš mališan proslavio ovaj dan sa svojim omiljenim junacima Nindža kornjačama, Pepeljugom, Šrekom…

decjirodj3

Članak se nastavlja posle reklama

PROSLAVA U RESTORANU

Za one koji žele da dečji rođendan provedu u prijatnoj atmosferi i uz dobru hranu, restoran je pravi izbor. U prvom planu je, svakako, hrana i naravno jasno je da je deci dosadno da pola dana sede za stolom. Zbog toga su u ponudi nekih restorana i animatori, što odgovara zahtevima i odraslih i dece.

Proslava u restoranu se preporučuje u slučaju kada je na proslavu pozvano više odraslih nego dece, i najbolje je ovu varijantu praktikovati tek kad dete napuni četiri-pet godina jer će mlađoj deci već posle sat-dva sve dosaditi.
Nekoliko dana ranije dogovorite se sa šefom restorana o svim mogućnostima koje vam se nude, raspitajte se na vreme da li možda postoji odvojena sala za dečje aktivnosti i da li imaju animatore u ponudi, a dobro bi bilo da zbog dece zakupite deo koji je rezervisan za nepušače.

Naravno, veoma važna stavka prilikom odabira restorana je i hrana. Na vreme porazgovarajte šta se nudi na meniju, da li postoji specijalno dekorisana hrana za decu i torta. Neki restorani nemaju tortu u ponudi, pa je na vreme naručite na drugom mestu i nemojte zaboraviti da ponesete svećice.

Autor: Life Content

Tagovi: