Majčinski instinkt: Ljubav na prvi pogled ili…

by | oktobar 9, 2013

Sve ste sigurno čule za izraz „majčinski instinkt“, ali su neke od vas možda posumnjale u svoj. Ne brinite, sva bića ženskog roda poseduju ovo magično čulo, samo se kod nekih pojavljuje odmah, a kod nekih malo kasnije.

majcinski instinkt

Majčinstvo je „minsko polje koje treba preći bez mape“ – tako ga je u svojoj knjizi „Materinski instinkt“ definisala Sara Belfer Hardi, američki antropolog. Jedina skica koja pomaže da se ne zaluta je, tvrdi ona, često, magično čulo, taj majčinski instinkt koji poseduju žene i životinje.
Po njenom mišljenju, pojačana hormonalna lučenja tokom trudnoće, porođaja i dojenja zaslužna su za aktiviranje mehanizma koji poput ljubavnog napitka spaja majku s njenim malim (kod životinja mladuncem) bićem. Zahvaljujući tom probuđenom i nasleđenom instinktu, zagarantovana je briga za dete i produžetak vrste.

Ne sumnjajte, on je tu!

Ponekad mame, čak i one optimistične i požrtvovne, sumnjaju u to da li on postoji. Dogodi se da obožavani mališan urla satima, iako su isprobale sve trikove da bi ga utešile, pa im se protiv njihove volje nameće razmičljanje da nisu stvorene za majčinstvo. I, odjednom se prisete da su još kao devojčice viče volele vozove od lutaka! Ili posle niza neprospavanih noći, mrzovoljnost prema bebi postane očigledna!

Ipak, usprkos svemu, nema razloga za paniku. Ljubav između majke i deteta ne događa se automatski, a nije ni fiziološka karakteristika poput plavih očiju i crne kose. Majčinski instinkt i sposobnost zadovoljavanja detetovih potreba imaju korene u emotivnosti, u najintimnijim sećanjima majčinog zagrljaja.

Čak ni osoba koja je uvek volela decu i brinula se o njima ne zna ništa o majčinskom instinktu sve dok ne postane majka. U trenutku susreta s detetom razotkrivaju se najskrovitiji delovi proživljenog iskustva kćerke, te se ujedinjuju sa trenutnim praktičnim i realnim okolnostima. Između majke i deteta može doći do ljubavi na prvi pogled, ali ne mora. Na primer, u slučajevima kada dete odbija sisu. Majka će biti frustrirana, zabrinuta i manje brižna prema novorođenčetu. Ipak, sve u svoje vreme…

Porođaj može da bude šok!

Posle devet meseci trudnoće trenutak porođaja je šok za mladu mamu. Zato se svakoj novopečenoj majci preporučuje da sledi svoj unutrašnji ritam, jer će joj pomoći da se postupno prilagodi novonastalim okolnostima i svojoj novoj ulozi. Može se, takođe, dogoditi da ta faza adaptacije potraje duže nego čto je uobičajeno, pogotovo u slučajevima izuzetno teškog porođaja, kad „slatkoća“ majčinstva još ne uspeva da zaseni tek proživljenu, bolnu traumu.

Kod nekih se žena – ako nisu očekivale carski rez, ali su u poslednjem trenutku podvrgnute tom zahvatu – javlja osećaj poraza i inferiornosti. One zameraju sebi da nisu bile sposobne da se suoče sa novom situacijom, te okrivljuju sebe da neće uspeti da razumeju i zadovolje detetove potrebe. U tom bezrazložnom osećaju krivice mogu čak ići dotle da osete odbojnost prema detetu. Za žene koje imaju takav odnos prema svom potomku, bez obzira na to zbog čega on nastane, psiholozi tvrde da nemaju definisan odnos kćerke, odnosno, njihove emocije prema sopstvenoj majci su ambivalentne.

S drugom bebom je lakše

Kod druge trudnoće i porođaja ženama je, u proseku, lakše. Većina ih je tada smirenija i sigurnija u sebe, nastoje da se prilagode, pogotovo ako se prvi put nisu osećale doraslima toj situaciji. Manji su problemi s dojenjem, manje je straha i nespokojstva, a i saveti medicinsko-bolničkog osoblja sada se brže i jednostavnije primenjuju.

Ne plašite se grešaka!

Često je kod majki prisutan osećaj da nisu dovoljno dobre. Čest je i strah od mogućih loših sugestija i grešaka. Ponekad, dok gledaju druge žene, svaka im deluje opuštenija i spretnija u ophođenju sa bebom.

Neke žene otvoreno pokazuju i ističu ljubav prema svojoj deci, dok druge ljubomorno čuvaju sopstvene emocije, smatrajući povezanost s detetom toliko posebnom da je treba štititi od tuđih očiju. Ima žena koje poseduju refleks zaštite prema detetu poput mačke – ljubomorne su i ne vole da njihovo dete grle rodbina i prijatelji. Neke doje pred „publikom“, a druge to nikad ne bi učinile.

Istina je da svako doživi majčinstvo na svoj način i to je potpuno normalno. Mama koja je preterano brižna nipošto ne znači da je i stručnija od one rezervisane. Savršena mama, dakle, ne postoji. Ali, nije ni potrebno da to budete. Da biste usrećili svoje dete, dovoljno je da budete DOBRA MAMA.

Autor: Life Content

Tagovi: