Negovana i tokom trudnoće

by | avgust 6, 2009

Jedan od najlepših perioda u životu svake žene jeste trudnoća. Međutim, mnoge žene smatraju da se ulaskom u drugo stanje telo potpuno deformiše. To uopšte ne mora da bude tačno, zapravo, to zavisi isključivo od vas.
Osim što vaše lice zrači pozitivnom energijom, i vaše telo može izgledati lepo i negovano. Sve što treba jeste da se na vreme raspitate o tome kojim kozmetičkim tretmanima možete da se podvrgnete, i koliko i na koji način smete da upražnjavate fizičke aktivnosti…

 

lepota i zdravlje - negovana i tokom trudnoce– IDEALNA REKREACIJA –

 

Članak se nastavlja posle reklama

Poznato je da trudnice ne smeju da preteruju u fizičkim aktivnostima, ali se isto tako zna da umereno vežbanje ima blagotvoran uticaj, kako na ženu, tako i na plod.  Istraživanja čije su rezultate prihvatila neka od svetskih udruženja akušera i ginekologa pokazala su da ne postoji nikakvo štetno dejstvo vežbi u trudnoći. Ipak, izbor aktivnosti, kao i konsultovanje sa lekarom, veoma su važni.
Zašto je fizička aktivnost korisna?
Ukoliko lekar nije ustanovio nikakve kontraindikacije, vežbe će pomoći trudnicama da održe dobar mišićni tonus i nesmetano funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, regulisaće povećanje telesne mase, a zaštitiće ih i od dijabetesa, hipertenzije, težih oblika venske tromboze, proširenja vena i bolova u krstima.

Kada se može početi vežbanje?
Fizijatri kažu da trudnice mogu da vežbaju tokom cele trudnoće, odnosno od samog početka, ali da tokom prva tri meseca treba izbegavati skakanje. Ovo se, pre svega, odnosi na sportistkinje i one žene koje su pre trudnoće redovno vežbale. Naravno, neophodno je konsultovati lekara pre početka sprovođenja programa vežbi, kako bi se utvrdilo da neće doći do pojave kontraindikacija.
Koje se aktivnosti preporučuju?
Pešačenje je fizička aktivnost koja blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, podstiče cirkulaciju i održava gipkim mišiće nogu. Trudnicama se preporučuje svakodnevna lagana šetnja, ukoliko temperatura vazduha nije ekstremno visoka ili niska.
Vožnja bicikla je odličan izbor, jer tako možete da se rekreirate na čistom vazduhu, u parku ili u prirodi, ali samo ako vam to lekar nije zabranio. Preporučuje se trudnicama koje su već navikle da ga redovno koriste. U poodmakloj trudnoći, zbog nagnutog položaja, mogu da se jave bolovi u leđima, pa treba preći na korišćenje sobnog bicikla.
Plivanje je svakako najbolji sport za trudnice. Njegovim redovnim upražnjavanjem utiče se na održavanje opšte kondicije, rasterećuju se svi mišići i kičmeni stub, opušta se celo telo i poboljšava venski krvotok i prokrvljenost kože. Može se plivati prsnim, kraul ili leđnim stilom, ali bez zabacivanja ruku iznad nivoa ramena. Skakanje i gnjuranje je zabranjeno. Pre ulaska u vodu, dobro je da se urade vežbe istezanja i jačanja, u trajanju od 10 do 15, a zatim se pliva od 15 do 20 minuta.
Akvarobik Plivanje u bazenu može da se kombinuje sa vežbanjem u vodi, samostalno ili uz instrukcije trenera. Na taj način smanjuju se srčana frekvencija, regulišu se krvni pritisak i otoci na rukama i nogama.
Joga Ova vrsta aktivnosti uspostavlja balans između tela i duha, delujući blagotvorno na organizam u celini.
Koje aktivnosti treba izbegavati?
Sve vrste sportova koji uključuju skakanje i veliko angažovanje trbušnih mišića (gimnastika, odbojka, košarka), zatim skijanje i borilačke veštine – jer nose rizik od pada i povređivanja. Tenis treba izbegavati tokom trećeg tromesečja, zbog naglih pokreta, rotacije trupa i velikog fizičkog naprezanja.

 

Članak se nastavlja posle reklama
– ODLAZAK U BEAUTY SALON –

Manikir i pedikir
Nema potrebe da se odričete ovih zadovoljstava tokom trudnoće, i sebe obavezno obradujte manikirom i pedikirom. U kasnijoj trudnoći pedikir se može pokazati i neophodnim, jer vam neće biti baš jednostavno da sami dohvatite svoja stopala. 

Članak se nastavlja posle reklama

Veštački nokti
Stavljanje veštačkih noktiju nije zabranjeno i stvar je ukusa, ali je pitanje da li su vam oni zaista neophodni? Znajte da u ovom periodu vaši nokti rastu brže nego što je to uobičajeno, a dugi nokti sigurno vam neće biti potrebni kad se beba rodi, čak će vam smetati pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
Depilacija
Naravno da smete da se depilirate. I bilo bi dobro da to činite voskom (bolja opcija nego hemijskim preparatima), ali vodite računa o tome da ukoliko se depilirate toplim voskom, on ne bude vreo, kako se ne biste opekli.
Nega kože
Ukoliko vam se pojave akne, nemojte koristiti kreme ni lekove, jer oni mogu da budu štetni, posebno ako su na bazi antibiotika. Tokom trudnoće koža može da postane ili suvlja ili masnija nego što je bila ranije. Ako ste primetili neke promene, pokušajte da smanjite upotrebu sapuna, te da kozmetičke preparate, koje ste do sada koristili, zamenite drugim.
Masaža
Ovo je svakako odličan način za opuštanje, a profesionalna masaža tokom trudnoće zaista prija. Najbolji izbor jeste dobra stara relaks masaža, a uz stručno lice i pažljiv odabir aromatičnih ulja (trudnicama se preporučuju ona na bazi kamilice, limuna, lavande, ruže, geranijuma i sandalovine) bolje ćete spavati i bićete manje napeti. Osim što pomaže u oslobađanju od toksičnih materija, otklanja umor, otoke i grčeve, ublažava glavobolju i poboljšava cirkulaciju.

Sauna
Upotreba saune u trudnoći nije preporučljiva iz nekoliko razloga: povećavanje telesne temperature tokom trudnoće može da ugrozi bebu, naročito tokom rane trudnoće. Štetan uticaj odnosi se pre svega na razvoj bebine lobanje i kičme.
Taman ten
Nikako se nemojte izlagati UV zračenju solarijuma jer je poznato da kvarcovanje može imati štetne posledice po bebu. Takođe, ni preparati za samopotamnjivanje nisu bezopasni jer prodiru u kožu, dakle i u krv. Tokom tih devet meseci nemojte rizikovati!
Kupanje u toploj vodi
Veoma tople kupke povećavaju telesnu temperaturu. Ukoliko baš volite da se opuštate na taj način, nemojte sedeti u kadi duže od deset minuta. U kadu ulazite postepeno i vodite računa o tome da vam gornji deo tela i ruke budu iznad vode, kako biste se na taj način malo rashladili.
Izbegnite strije – na vreme
Obim trbuha u trudnoći značajno je uvećava, što predstavlja veliko opterećenje za kožu, čije vezivno tkivo slabi, te dolazi do njegovog pucanja. Zato se redovna masaža i nega tela preporučuju već na samom početku trudnoće, a uvek se masirajte tako što ćete krenuti od kukova, preko zadnjice, pa prema trbuhu. Naravno, sve ovo možete raditi dok ste pod tušem jer ćete tako i ojačati kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 – ISKUSTVA TRUDNICA –

Članak se nastavlja posle reklama

 

ČOKOLADNI WELLNESS
Maja, 29 godina
Savetujem svima da u trudnoći isprobaju tretman čokoladom. Umesto da uzrokuje višak kilograma i akne, čokolada je ovde u službi lepote. Ovi preparati se mogu primenjivati tokom trudnoće bez bojazni od neželjenih efekata, a sem opuštanja i tela i uma predivan miris će probuditi sva vaša čula. Osim tretmana toplom čokoladom u kombinaciji sa bademovim uljem, koji hidrira kožu i vraća joj elastičnost, postoji i maska za telo Chocomint koju još nisam isprobala, a drugarice su mi je preporučile. Trudnoća s mirisom najboljeg afrodizijaka na svetu zaista je sjajno iskustvo!

UVEK AKTIVNA
Anita, 23 godine
Po zanimanju sam instruktorka aerobika, i u pokretu sam otkad znam za sebe. Kad sam zatrudnela, odmah sam otišla lekaru koji mi je rekao da smem da držim treninge pilatesa, ali uz pojačan oprez i pažljiv izbor vežbi. Pilates se inače ubraja u blaži oblik rekreacije, tako da sam držala treninge do sedmog meseca, često i sa velikom pilates loptom. Iskreno, svim budućim mamama savetujem, ukoliko im to lekar dozvoli, da se bace na vežbanje. Telo će im jednoga dana zasigurno biti zahvalno na tome!

Članak se nastavlja posle reklama

Znaci da treba prekinuti vežbanje:

  • Bol u bilo kojem delu tela (kuk, leđa, karlica, grudi, glava…)
  • Grč ili probadanje
  • Nesvestica ili vrtoglavica
  • Tahikardija ili lupanje srca
  • Kratak dah
  • Teško hodanje ili gubitak kontrole nad mišićima
  • Glavobolja
  • Pojačano oticanje ruku, stopala, zglobova, lica
  • Isticanje plodove vode
  • Vaginalno krvarenje

Ako nakon kratkog predaha bilo koji od ovih simptoma ne nestane ili se u međuvremenu pojača, treba odmah otići u najbližu zdravstvenu ustanovu.


Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: Svetlana Bogdanović; Foto: Shutterstock

 

Tagovi: