(NE)Normalne trudničke tegobe

by | jun 11, 2009

Trudnoća je uvek izvor najvećeg uzbuđenja i sreće. Nestrpljivo čekate prvi ultrazvučni pregled da biste SVIMA pokazali sličicu svoje bebe! Sa podjednakim uzbuđenjem isčekujete njene prve pokrete, smišljate najlepša imena, sređujete dečju sobu, kupujete neophodne stvari…
Istovremeno, teško da ćete, s podjednakim ushićenjem, prihvatiti to što piškite pod nekim čudnim uglom, zaboravljate najobičnije stvari ili često… puštate vetrove!

Ove, kao i druge manje ugodne pojave u trudnoći nikako ne mogu da se svrstaju u najlepše trenutke u životu, mada su sasvim normalne za većinu trudnica. No, budući da smo sigurni da vas je sramota da ih spomenete bilo kome, uključujući i svog lekara, rešili smo da vam sve objasnimo i, koliko je to moguće, olakšamo probleme!

 

Članak se nastavlja posle reklama

lepota i zdravlje trudnoca saveti za trudnice strahovi u trudnociNekontrolisano uriniranje
Blagi Bože, u jednom trenutku sve je normalno, a već u narednom odlasku u toalet, urin se izliva kao iz izbušenog baštenskog creva! Šta se dešava? Pa, zbog širenja materice u ranoj trudnoći, povećava se pritisak na bešiku, pa učestalije mokrite. Kasnije, beba vrši pritisak na bešiku, zbog čega uretra (mokraćni kanal) može da se pomeri i istegne, što obično uzrokuje netipičan mlaz urina.

A šta je sa puštanjem (male količine) urina kada kijate? Nemogućnost zadržavanja urina prilikom kijanja, kašljanja i smejanja prilično je česta pojava, ali nije nešto što treba da ignorišete. U većini slučajeva, to je posledica pritiska koji beba vrši, ali može da ukaže i na problem sa mišićima karličnog poda. A izdržljivost ovih mišića važna je, kako za sam tok trudnoće, tako i za lakši porođaj. Zato je najbolje da od lekara tražite instrukcije za izvođenje Kegelovih vežbi.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Čudni mirisi

Fuj! Zar je vaš suprug oduvek imao taj karakterističan miris, ili ste bili previše zaljubljeni da bi vam to smetalo? I, zbog čega vam aroma vaše omiljene kafe odjednom izaziva gađenje? Zato što hormoni trudnoće izoštravaju sva čula. Vaš organizam tačno „zna“ šta mu je potrebno, pa je gubitak želje za kafom, ili nekom drugom namirnicom, način da se izbegne unošenje prevelike količine kofeina (ili neke druge materije).

Članak se nastavlja posle reklama

 

Mučnina
Zašto mi je muka tokom celog dana, a ne samo ujutro? To je pitanje koje sebi postavlja mnogo trudnica, dok se bespomoćno savijaju nad toalet šoljom – u bilo koje doba dana i noći. Mučnina, često praćena povraćanjem, nazvana je „jutarnjom“ jer se najčešće javlja odmah po buđenju. No, nevolje mogu da vas zadese u bilo koje doba dana, jer se vaše telo prilagođava – pogađate – izmenjenom nivou hormona. Najbolja odbrana jeste da jedete često, ali malo.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Gasovi
Ups! Evo ga opet… U trudnoći (naravno, pod dejstvom hormona!) usporava se proces varenja, zbog čega se hrana duže zadržava u crevima, te se stvaraju veće količine gasova. Samo se opustite, sve je to normalno. Uostalom, bolje da izađe napolje nego da ostane unutra, je l’ tako?!

Članak se nastavlja posle reklama

 

Da li je seks OK?

Apsolutno, osim ako vam lekar nije drugačije savetovao. Iako je akrobatika nepoželjna, seks je izvodljiv tokom cele trudnoće. Što se poza tiče, ipak ćete morati da se dovijate i budete inventivni, da biste izbegli pritisak na donji abdomen. Inače, seks se preporučuje kao pokretač porođaja – jer prostaglandin u spermi može da izazove trudove. To je naučno potvrđena stvar – mada nije baš najromantičnija, zbog situacije u kojoj se nalazite.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Zaboravnost…
U jednom trenutku aktivno i koncentrisano vodite razgovor, a već u narednom doživljavate blokadu i ne možete da se setite o čemu ste pričali. Možda ćete pomisliti da su hormoni trudnoće i ovde „umešali prste“, ali se pre radi o tome da razmišljate o mnogim stvarima. Zbog priprema za dolazak bebe, odlaska na posao ili brige za starije dete i vođenja domaćinstva, zaista nije nikakvo čudo što se mozak povremeno „isključi“. To se dešava svima!

 

Članak se nastavlja posle reklama

Početak porođaja…
Da li je „mukusni džep“ zaista tako grozan kao što zvuči? Pa… jeste. U pitanju je sluzavi (želatinozan) iscedak, koji može da bude bistar ili sukrvičav. Kada ga primetite, to znači da je vrat materice počeo da omekšava u procesu pripreme za porođaj. Međutim, pojava mukusa nije znak da će porođaj uslediti već nakon nekoliko minuta. Sasvim je moguće da od tog trenutka prođu i dve nedelje.

 

Fiziološke potrebe…
Da li ću prazniti creva tokom porođaja? Verovatno ne, ali neki zaostali delovi mogli bi da se pojave. Uostalom, ovakva vrsta fiziološke potrebe se pojačava, jer se debelo crevo prazni da bi se oslobodio prostor za izlazak bebe. Svaki sadržaj koji, možda, preostane u debelom crevu biće izbačen tokom porođaja. No, babica neće ni okom trepnuti dok bude diskretno uklanjala „kompromitujući materijal“. Ma, videla je ona to milion puta!

Članak se nastavlja posle reklama

 

Publika u porođajnoj sali…
Nema razloga za stid i strah. Prvo, porođaj je (kao da to ne znate!) prirodna stvar, asistencija je neophodna, a vi ćete toliko biti obuzeti željom da se sve dobro i brzo završi – da nećete ni primetiti „publiku“.

 

 

Ovo bi trebalo da znate…

1. Tokom porođaja, i (možda) pod dejstvom lokalne anestezije, pričaćete nepovezano, ispuštaćete čudne uzdahe i uzvike – ali niko neće mariti za to.

2. Nema mesta panici zbog razgolićavanja tokom porođaja: kada konačno stignete u salu, stid će biti potpuno nepoznato osećanje.

3. Na prvim dragocenim fotografijama izgledaćete kao najsrećnija osoba na svetu, ali istovremeno i kao neko na koga je upravo naleteo autobus.

4. Ugledaćete najlepše novorođenče na svetu – ostali će videti malo, crveno i smežurano lice… doduše, vrlo slatko.

5. Prvo pražnjenje creva nakon porođaja ispuniće vas gotovo podjednakom srećom i olakšanjem kao kada ste prvi put videli svoju bebu.

 

Tekst: Nataša Ćovin, Foto: Dreamstime

Tagovi: