Oblačenje u trudnoći: Šta nositi, a šta izbegavati?

by | februar 15, 2016

Dr Brigita Lepeš BingoldPiše: Dr Brigita Lepeš Bingold, lekar specijalista ginekologije i akušerstva
poliklinikanovakov.com

Poliklinika Novakov logo

 

 

Dobijanje na težini tokom trudnoće je neizbežno, kao i promena izgleda tela, a nekad je vrlo teško pomiriti se sa činjenicom da više ne možete da obučete ništa što ste do sada nosili.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Nije lako ni kupiti odeću – izbor odeće za trudnicu nije veliki. S obzirom da odeću nećete nositi kasnije, te da ćete se sigurno truditi da se vratitie na težinu od pre trudnoće treba birati pametno, ne kupovati mnogo, kao i planirati kupovinu tako da može da se koristi tokom više godišnjih doba.

Pročitajte i… Intimni odnosi u trudnoći: Da ili ne?!

Razgovarajte sa drugaricama koje su bile trudne, preuzmite odeću koja njima više ne treba – sigurno ćete naći nešto za sebe. Kupovati previše odeće koju ćete koristiti svega nekoliko meseci nije naročito isplativo, tim pre što to nije uvek i nešto što biste odabrali da niste trudni, nego samo nešto što možete da nađete.

Kakve čarape da nosite, donji veš, cipele, kupaći kostim… tokom trudnoće, pogledajte na sledećim stranama.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ipak, ne zaboravite da ni tokom prvih nekoliko meseci posle porođaja verovatno nećete moći da nosite sve što ste nosili pre trudnoće, tako da planirajte da nešto od odeće koju ste nosili tokom trudnoće bude i za sezonu koja tek dolazi, ne vraćajte odeću odmah onima od kojih ste je uzeli.

Pročitajte i… Nega u trudnoći, šta je dozvoljeno a šta zabranjeno

Umesto da odmah kupujete odeću za trudnice, pozajmite suprugove košulje, koje možete nositi preko širih pantalona, a ako se odlučujete da kupite i trudničku odeću, uvek kupite što širi gornji deo, da ga možete nositi tokom cele trudnoće.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Čarape

Nemojte nositi stvari koje vas mogu stezati, poput uskih kaiševa, podvezica ili zokni i čarapa. Ako imate proširene vene obavezno nosite posebne čarape za trudnice koje imaju i tu namenu, a oblačite ih pre nego što ustanete iz kreveta.

Pročitajte i… Najčešće tegobe u trudnoći i kako da ih uklonite

Grudnjak

Ovo je vrlo važan deo odeće koji je potrebno pažljivo odabrati. Izaberite model koji može da se podešava, da bi u svakom periodu trudnoće mogao adekvatno da pridržava grudi. Treba da bude od prirodnog materijala, sa dovoljno širokim bretelama koje mogu da pridržavaju uvećane grudi. Kombinacija grudnjaka koji može da se nosi tokom trudnoće, ali ima i mogućnost otvaranja prednjeg dela, što je praktično za sisanje je odlična.

Donji veš

Gaćice treba da budu od prirodnog materijala, a uglavnom i da imaju nešto jači prednji deo, koji istovremeno može i da bude “podrška” stomaku.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kupaći kostim

Izaberite kupaći kostim posebno za trudnice, koji imaju ojačanja u proširenom delu namenjenom trbuhu i u kojima će vam biti udobnije, a i bolje ćete izgledati nego da pokušavate da se uvlačite u svoje stare kupaće kostime.

Pročitajte i… Koji su obavezni pregledi u trudnoći?!

Cipele

Stopala se tokom trudnoće uglavnom malo uvećaju, pa uzmite udobnije i mekše cipele. Izbegavajte visoke štikle – odlučite se za cipele sa petom srednje veličine, stabilnom, u kojima će vam biti i udobno i nećete gubiti ravnotežu. Izbegavajte cipele na šniranje ili one koje se vezuju oko noge.

Tagovi: