Pahuljice daju energiju za igru

by | decembar 14, 2010

Žitarice u ishrani obezbeđuju veći deo energije. U pitanju su složeni ugljeni hidrati koji su glavno telesno gorivo. Oni detetu daju energiju za igru, pažnju u školi i razne druge aktivnosti.

 

Članak se nastavlja posle reklama


U žitaricama se nalaze mnogi važni nutrijenti, između ostalog i vitamini B kompleksa, uključujući i folnu kiselinu važnu za iskorišćavanje proteina koji su potrebni za građu mišića. Žitarice, takođe, imaju i izvesnu količinu proteina.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Žitarice su obično prva čvrsta hrana za odojče. U ishranu bebe, prve se uvode pirinčane i kukuruzne žitarice, jer su lako svarljive i izazivaju najmanje alergija, pošto ne sadrže gluten (protein koji se nalazi u pšenici i raži, kod osetljive dece može da izazove bolest – glutensku enteropatiju).

Članak se nastavlja posle reklama

 

Posle šestog meseca, mogu se dati kombinovane žitarice, koje sadrže pšenicu, proso, ječam, raž. 

Članak se nastavlja posle reklama

Nakon navršenih godinu dana, polovinu dnevne količine žitarica treba da čine integralne žitarice. Za uzrast dve do tri godine, potrebno je 100 grama žitarica (šolja kuvanih žitarica). Za uzrast od četiri do šest godina, potrebno je 120-150 grama žitarica (šolja i po kuvanih žitarica).

 

Članak se nastavlja posle reklama

Žitarice namenjene dečjoj ishrani moraju da prođu fazu prerade (mlevenje, odvajanje, poliranje), tokom koje se pojedini hranljivi sastojci (vitamini i minerali) gube, oštećuju i menjaju, a može da dođe i do drugih (oksidativnih) promena. U zavisnosti od načina prerade, gubici vitamina mogu da budu i do 30 odsto. To znači da, nakon pretvaranja žitarica u griz, pahuljice ili druge proizvode, izgubljeni vitamini i minerali moraju da se ‘vrate’.

 

Dodavanje vitamina i minerala žitaricama, takozvano obogaćivanje ili nutrifikacija, vrši se u cilju prevencije deficita ovih nutrijenata. 

Članak se nastavlja posle reklama

Brz, lak i ukusan doručak

Deca najčešće jedu žitarice za doručak. Proizvodi od njih, raznovrsni po obliku, ukusu i boji, spremaju se jednostavno i brzo. Žitarice mogu da se jedu hladne, pomešane sa mlekom ili jogurtom, ili tople – kao ovsene.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Ovako spremljene, dovoljne su da zadovolje 20-30 odsto dnevnih potreba za mikronutrijentima, pa deca koja redovno za doručak jedu žitarice, u celini imaju zdraviju ishranu.

 

Nizak nivo šećera u krvi ujutru, jedan je od prvih razloga za jutarnju iritabilnost. Ali, doručak od žitarica će da popuni rezerve i tako utiče na raspoloženje.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Pahuljice su više od hrane za doručak. Deca ih vole jer imaju dopadljiv ukus i teksturu. Pločice i krekeri napravljeni od kukuruza, pšenice, ovsa ili pirinča – mogu da budu ukusna užina. Nezaslađene pahuljice mogu da se stave preko salate, ili u supu. Ako se u kombinaciji sa mlekom, sokom od narandže i medom ostave da prenoće u frižideru, mogu da se posluže kao desert, sa izrendanom svežom jabukom i jogurtom.

 

Nutritivna vrednost pojedinih pahuljica se razlikuje, u zavisnosti od dodataka koje sadrže (koštunjave plodove, suvo voće, šećer, med, čokoladu…). Dodaci koštunjavog i suvog voća obogaćuju proizvod kvalitetnim nutrijentima, ali šećer – koji se dodaje da bi pahuljice bile ukusnije, umanjuje njihovu vrednost.

Neke pahuljice mogu da sadrže više veštačkih sastojaka od prirodnih. Ako su prelivene šećerom, po pravilu sadrže i druge dodatke. Posle početnog procesa proizvodnje, mnoge se potapaju u šećerni sirup i aromu, dok se kod nekih šećer dodaje u osnovnom procesu proizvodnje.

 

Direktno ekspandirani produkti mogu tokom procesa da budu proizvedeni u različitim bojama. Ekspandirane pahuljice od kukuruza, pirinča ili različitih žitarica, proizvode se u istom procesu. Mogu da budu premazane šećernim sirupom ili tucanim lešnikom. 

 

Izbegavajte one sa šećerom

Ako pažljivo čitate ono što piše na etiketi, videćete da uglavnom sve pahuljice sadrže između 20 i 30 grama šećera na 100 grama proizvoda, ili četiri-pet kašičica šećera. U industrijskoj proizvodnji, ukus pahuljica se pojačava dodavanjem soli i raznih drugih supstanci.

 

Da bi se postigao fini, hrskav ukus, gube se vitamini, koji se kasnije dodaju, ali to nisu vitamini iz prirodnih izvora. Zato obavezno pročitajte sastav sa etikete i odaberite one žitarice koje sadrže manje od 10 grama šećera i manje od 0,5 grama soli u 100 grama proizvoda.

 

Odličan primer zdravog doručka je takozvani Oslo doručak: ovsene pahuljice se uveče potope u mleko, ujutru se smesa zagreje i doda kašičica meda i narendana jabuka. Ovakav doručak ima odličnu nutritivnu vrednost, sastoji se od kvalitetnih žitarica, a sadrži mnoštvo vitamina i minerala, vlakana i kalcijuma iz mleka .

 

Zdravi obroci sa pahuljicama mogu da se jednostavno spreme od nezašećerenih pšeničnih pahuljica od celog zrna, uz dodatak suvog voća i koštunjavih plodova. Ako želite niskokaloričan jutarnji obrok, treba da odaberete jednostavne kukuruzne pahuljice prelivene obranim mlekom ili jogurtom. Visokokaloričan jutarnji obrok podrazumeva musli sa dodatim komadićima voća, koštunjavim plodovima i čokoladom, preliven mlekom sa više mlečne masti.

 

Kada biraju pahuljice za decu, roditelji moraju da vode računa o nekoliko stvari. Deca vole slatku hranu, pa treba uzeti one sa medom umesto sa šećerom. Izgled je takođe veoma važan – mališani vole hranu svetlih boja. Mnoge pahuljice su zato obojene veštačkim bojama, da bi deci bile prihvatljivije. No, nemojte im prepustiti da odlučuju kada kupujete pahuljice, jer često podležu uticaju raznih reklama i dizajnu pakovanja. Njih ne zanima nutritivna vrednost.

 

Obavezno pročitajte šta piše na etiketi koja se nalazi na poleđini, jer su one jasnije i preciznije od onih na prednjoj strani. Uporedite više vrsta proizvoda. 

Izvor: Yumama  

Tagovi: