POROĐAJ bez BOLA

by | avgust 10, 2009

Viševekovni san žena o bezbolnom porođaju postao je stvarnost uvođenjem tzv. epiduralne analgezije. Reč je o medicinskoj proceduri kojom se anestetik ubacuje u epiduralni prostor kičmenog stuba, čime se postiže da porodilja ne oseti bol u donjim delovima tela, ali bez uticaja na kontrakcije materice.

Istorija epiduralne analgezije vezuje se za početak dvadesetog veka. Danas, poboljšanjem kvaliteta igala i katetera, uvođenjem novih medikamenata i temeljnijim razumevanjem farmakologije i fiziologije, epiduralna analgezija doživela je pravu revoluciju.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Lepota i Zdravlje - Porodjaj bez bolaISTINA & PREDRASUDE
U Srbiji, epidural je od prve primene pratio „kompleks domaćeg mentaliteta“, oličen u poslovici „bolje poznato zlo nego nepoznato dobro“. Drugim rečima, istina o bezbolnom porođaju teško se probijala, „začinjena“ hroničnim osporavanjima i sumnjičenjima. Međutim, tokom protekle decenije dogodilo se čudo, o čemu svedoči Nada Lazić, šef Centra za edukaciju pacijenata i zdravstvenih radnika GAK „Narodni front“ u Beogradu:

„Kada je pre sedam godina počela da radi Škola roditeljstva, tada je u našem porodilištu bilo svega 40 porođaja uz epidural godišnje, a prošle godine 40 posto žena porodilo se na taj način. Drugim rečima, od 7.500 porođaja, čak 3.000 obavljeno je uz upotrebu epidurala. Ovako značajan pomak objašnjava se pre svega boljom informisanošću trudnica o mogućnosti bezbolnog porođaja i kvalitetnim radom anesteziologa.“ Nada Lazić otkrila nam je i to šta zapravo buduće mame uče u Školi roditeljstva. Tamo se objašnjava šta je epidural, kako se primenjuje, koje su prednosti takvog porođaja, koji su razlozi zbog kojih se ne može dati epiduralna analgezija, kao i koje su eventualne komplikacije. Naša sagovornica kaže:

Članak se nastavlja posle reklama

„Tokom proteklog perioda javile su se svega tri porodilje koje su se žalile na glavobolju nakon primene epidurala.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Porodilje koje kod nas uče i vežbaju, najveći broj informacija o epiduralu dobijaju ili preko interneta ili od rođaka, prijateljica i koleginica koje su se već porađale na taj način. Zato danas, za razliku od pre sedam godina, niko više ne postavlja sledeća pitanja: „Da li će mi posle epidurala biti oduzete noge?“ ili „Da li ću moći da ustanem iz kreveta?“. Sada pitaju koje povrede kičme i koje bolesti onemogućavaju primenu epiduralne analgezije. Porodilje u Školi roditeljstva imaju i poseban nastavni čas posvećen epiduralu, pa tako mogu da saznaju u koji prostor kičmenog stuba se ulazi, u kojem položaju se primenjuje, kako se dozira, koji lek se daje, šta se događa u organizmu, kada prestaje dejstvo… O svemu ovome pričaju im anesteziolozi kojima je uža specijalnost upravo epidural.

JUČE, DANAS, SUTRA
Kako bi epiduralna analgezija bila što bezbednija, neophodno je isključiti kontraindikacije, kao eventualni uzrok nekih neželjenih efekata anestezije.
To su, pre svega, oboljenja hematoplaznog sistema, krvi i koagulacionog sistema, hipovolemija (smanjena količina slobodne tečnosti u organizmu), teški kardiovaskularni poremećaji, koštano-zglobni poremećaji kičmenog stuba, koji su značajni za pravilno ostvarivanje anestezije, kao i respiratorni problemi. Dr Dragan Vučević, predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije, tvrdi da je epiduralana anestezija suverena u porodiljstvu danas:
„Epiduralnom anestezijom moguće je započeti i završiti porođaj na bilo koji način. To znači da je u istoj vrsti anestezije, koristeći tanak kateter koji se stavlja u prostor između dva pršljena kičme, moguće porođaj završiti prirodnim putem ili, uz dodatak anestetika preko katetera, carskim rezom. Postojanje epiduralnog katetera oslobađa porodilju i posleporođajnih bolova.
Ta vrsta anestezije veoma je komforna i za porodoilju i za lekara – anesteziologa. Naime, anesteziolog je ograničen u korišćenju anestezioloških sredstava za opštu anesteziju kod porodilja kojima se izvodi carski rez, zbog prelaska većine anestetika u organizam fetusa, pa je moguće da se detetu deprimiraju vitalne funkcije. Rezultat svega je da se prilikom porođaja koristi veoma površna opšta anestezija i da porodilje ostaju delimično budne, što je veoma neprijatno iskustvo. Dosta slučajeva iz prakse pokazuju da neke žene, istraumirane ovakvim iskustvom, nikada i ne poželele ponovo da zatrudne. Pri korišćenju epiduralne anestezije takav problem je isključen.“
Udruženje anesteziologa Srbije je 2006. godine organizovalo kongres anesteziologa, na kojem je jedna od glavnih tema bila anestezija u porodiljstvu. Pretprošle godine grupa eminentnih anesteziologa iz Velike Britanije boravila je u Srbiji, i u Sremskoj Mitrovici učestvovala na seminaru posvećenom anesteziji tokom porođaja. Tada je iznesen podatak da je, za razliku od Britanije, u kojoj se 80% porođaja obavi u epiduralnoj anesteziji, kod nas taj postotak još uvek nizak, i iznosi oko 20%. Prema tome, shodno trendovima u Evropi i u svetu, epiduralna anestezija će se u budućnosti sve više koristiti.

Članak se nastavlja posle reklama

 

ZA I PROTIV
Na listi razloga koji idu u prilog epiduralu na prvom mestu je odsustvo bola, a zatim činjenica da veoma malo te vrste anestezije dospeva do bebe. Takođe, porodiljama psihološki odgovara pojačana pažnja bolničkog osoblja ukoliko se primenjuje epidural, što im omogućava da se opuštenije posvete samom toku porođaja. S druge strane, protivnici upozoravaju i na mane epidurala – zdravstvene rizike i na činjenicu da se sam tok porođaja može usporiti. Zatim, buduća mama zbog odsustva kontrole nad vlastitim telom ima niži stepen emotivnog kontakta sa bebom, što donekle može uticati na njihov kasniji uzajamni odnos. Žene, koje se odluče na prirodan porođaj, najčešće kažu „prirodno je prirodno, pa nek i boli“, „jednom se rađa novo biće, hoću da pamtim to“, „želim da imam kontrolu, a ne da zavisim od sestara i babica“ ili „svi bolovi za tren se zaborave kada se ugleda beba“. Neke od njih idu toliko daleko da tvrde kako upravo bolovi povećavaju ljubav prema novorođenom detetu! A ima i stručnih kritika, poput one da epidural donekle blokira oslobađanje neurotransmitera beta-endorfina, koji se povećava za vreme porođaja i odgovoran je za euforiju koju neke žene osećaju kada ugledaju novorođenče.
Na kraju, svaka trudnica će, uzevši u obzir sve razloge „za i protiv“ epidurala, doneti svoju odluku! Sreća je što, ipak, imamo mogućnost izbora.

Članak se nastavlja posle reklama

ŠTA JE EPIDURAL?
To je prostor u kičmenom stubu, gde su smešteni nervi koji šalju signale u centar za bol u mozgu. Ubrizgavanjem lokalne anestezije blokira se transmisija signala za bol. Epiduralna anestezija se daje tako što pacijentkinja legne na stranu ili sedne na krevet, sa bradom spuštenom prema grudima i blago savijenim nogama. Mesto uboda na leđima prebriše se rastvorom za dezinfekciju, daje se lokalni anestetik tako da intervencija nije bolna, a zatim se stavlja kateter u epiduralni prostor. Posle porođaja kateter se vadi, a efekat anestezije traje još nekoliko sati, pa se srećnim mamama preporučuje da i dalje miruju i ne ustaju same iz kreveta.

 

KOLIKO KOŠTA EPIDURALNA ANESTEZIJA?
Sve zainteresovane trudnice mogu da posete anesteziološke ambulante ili Škole roditeljstva u porodilištima da bi se što bolje upoznale sa procedurom davanja epidurala. Međutim, ono što predstavlja problem kod nas jeste dilema da li je davanje epidurala „standardna“ ili „nestandardna“ medicinska usluga. Zato je u nekim porodilištima davanje epidruala potpuno besplatno, a u drugima se naplaćuje i do 10.000 dinara.

Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: Filip Mladenović Foto: Arhiva CPG, Dreamstime

 

Tagovi: