Putovanje u trudnoći: Čime, kada i gde putovati na odmor?

by | 28 marta, 2016

Sanja BulatovicPiše: dr Sanja Bulatović lekar specijalista ginekologije i akušerstva
supspecijalista fertiliteta i steriliteta

poliklinikanovakov.com
Poliklinika Novakov logo

 

Tokom trudnoće izbegavajte predele na velikim visinama, područja gde su česte infekcije hranom ili ubodom insekta, mesta gde je endemična malarija i gde je potrebna vakcinacija živim vakcinama.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Većina trudnica može da putuje bez velikog napora tokom drugog trimestra, između 14. i 28. nedelje trudnoće. Do tog vremena telo se prilagodilo trudnoći, nema više muke, a još uvek se ne zamarate lako. Kada se uđe u treći trimestar, planiranje putovanja zahteva prethodni pregled lkod lekara da bi se utvrdilo da li ima nekih znakova koji bi mogli ukazivati na rizik od prevremenog porođaja. Ako ih nema i ako trudnica ne oseća kontrakcije ili bolove u leđima, može putovati, ali je u tom periodu bolje odabrati let avionom, jer je manje naporan.

Na putovanje je potrebno poneti skore izveštaje lekarskih pregleda i krvnu grupu, u slučaju da se desi nešto nepredviđeno i da vam bude potreban pregled tamo gde putujete. Proverite da li vaše putno osiguranje pokriva troškove oko trudnoće i eventualnog porođaja, ako se to desi tokom putovanja.

Ako putujete avionom posle 28. nedelje, poverite sa prevoznikom šta je potrebno da ponesete od lekarskih izveštaja, da ne biste imali problema sa ulaskom na avion, ali i to do koje gestacije dozvoljavaju putovanje trdunicama.

Kada se pakujete, ponesite lekove koji vam mogu zatrebati, poput lekova protiv zatvora i žgaravice, glavobolje, proliva, glavobolje.

Kojim prevoznim sredstvom da putujete, te o čemu da povedete računa kada stignete na odredište pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Način putovanja

Kada odabirate način putovanja, procenite koliko vam treba da stignete na destinaciju.

Koji god način da odaberete, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da sebi olakšate putovanje:
– Obujte udobne cipele i čarape sa ojačanjima. Odeća treba da bude od prirodnih vlakana koja upijaju znoj – pamuk ili vuna.
– Često šetajte tokom puta – pokretanje će smanjiti mogućnost pojave otoka.
– Ponesite nešto neslano za grickanje – pomoći će vam ako vam bude muka.
– Nemojte uzimati lekove protiv mučnine pre nego što se posavetujete sa lekarom.
– Pijte dosta tečnosti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Putovanje kolima, autobusom ili vozom

Putovanje kolima je najčešći i često najjednostavniji način putovanja, naročito ako se radi o kraćim putovanjima. Bilo bi dobro da se ne vozite više od šest sati u toku jednog dana, a ono što je izuzetno važno je da uvek stavite pojas!

Pravilno postavljanje pojasa tokom vožnje kolima u trudnoći podrazumeva postavljanje donjeg, poprečnog dela ispod trbuha, tako da prelazi preko kompletne karlice, a gornjeg, dijagnalnog, preko ramena i između grudi. Ni jedan ni drugi deo ne treba da budu suviše stegnuti, ali ni opušteni. Postavljanje donjeg dela preko uterusa značajno povećava pritisak na njega i time rizik od povrede kako materice tako i ploda u njoj, pa obratite tažnju da je taj donji deo uvek ispod stomaka.

Ako je treba da donesete odluku da li ići autobusom ili vozom, ne zaboravite da autobusi imaju vrlo uzane prolaze I mala kupatila, a da u vozovima ima mnogo više mesta za šetnju. U vozovima ipak obratite pažnju dok hodate, jer se oni mogu ljuljati, pa treba da pazite na ravnotežu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Putovanje avionom

Tokom trudnoće je putovanje avionom siguran i relativno jednostavan način putovanja, a letovi unutar jedne države ili unutar kontinenta su uglavnom dozvoljeni do 36. odnosno 32. nedelje trudnoće. Ipak, to treba da proverite sa kompanijom kojom letite. Nemojte se bojati kontrola na aerodromu, detektori metala kroz koje treba da prođete nisu opasni po bebu.

Saveti za udobniji let

Uzmite sedište pored prolaza da možete ćešće da izlazite, da se prošetate i lakše odete do toaleta. Ukoliko možete, tražite sedište odmah iza prve klase, tu ima više mesta za noge.
U kabini može biti vrlo hladno ili veoma toplo, čak i na kratkim letovima, te se obucite slojevito.

Pre leta nemojte mnogo jesti, ako i tokom leta, da vam ne bi bilo muka. Pošto je vazduh u avionu veoma suv, ne zaboravite da pijete mnogo tečnosti.

Ukoliko se radi o dužim letovima, šetajte što više, radite vežbe stopalima i, ako je to moguće, podignite ih povremeno, da biste izbegli oticanje.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kada stignete na odredište, posebnu pažnju obratite na vodu – da li se može piti voda iz vodovoda ili morate piti flaširanu vodu. Ne zaboravite da, ako treba da se koristi flaširana voda, njome perete i zube, a da ne pijete pića sa ledom i da uvek koristite čaše za jednokratnu upotrebu! Bez obzira na to da li je hotel ili restoran luksuzan ili ne, izbegavajte da jedete bilo šta što nije termički obrađeno, a obratite pažnju da mleko i sir budu pasterizovani.

Možete slobodno šetati i razgledati nove predele, koliko god vam to odgovara, ali se ne premarajte.

Ukoliko je žena zdrava, trudnoća se normalno razvija, nema podataka o problemima tokom prethodnih trudnoća, nema ni razloga da se zabrani putovanje. S druge strane, bilo koja komplikacija, odnosno rizik od razvitka komplikacija signal je da je najbolje ostati tamo gde se može dobiti adekvatna pomoć.

Ako dođe do razvitka bilo kog zabrinjavajućeg znaka ili simptoma – krvarenja, bola u stomaku, kontrakcija, prskanja vodenjaka, oticanja nogu, glavobolje, smetnji sa vidom, promene u pokretima bebe, temperature – odmah se obratite lekaru!

Tagovi: