RAZVOJ deteta: Koja je RUČICA dominantna?

by | 28 juna, 2009

Da li znate da je beba, tokom prve godine života, jedna od najzaposlenijih osoba u vašem okruženju? Koliki je samo broj veština kojima ovladava u ovom periodu! Koliko složenih stvari mora da nauči i sa koliko mnogo tehnika mora da se izbori!
Među ostalim funkcijama, tokom prve godine, beba sve više uči i funkcije kretanja, te se broj njenih svakodnevnih aktivnosti sve više uvećava. Sazrevanjem nervnog sistema i vežbanjem, beba stiče sve veći nadzor nad svojim pokretima i prvo nauči da samostalno drži i okreće glavicu, potom i da sedi, puzi, stoji, hoda, pa čak i da poskoči i potrči u vreme oko prvog rođendana.

 

lepota i zdravlje dete

 

Otkrivanje ruku
Tokom druge polovine prve godine, dete sve više uviđa da su njegove ručice zapravo oruđe uz pomoć kojih dolazi u dodir sa interesantnim svetom koji ga okružuje i sve ga bolje upoznaje. Glavni pokreti rukama u tom periodu su: hvatanje, ispuštanje, manipulisanje i eksperimentisanje predmetima. U prvih šest meseci, beba podjednako koristi obe ručice, ali počev od šestog pa sve do devetog, desetog meseca (kod neke dece i do petnaestog) počinje češće da upotrebljava jednu ruku u odnosu na drugu. Dosledno korišćenje samo jedne ruke, učvršćuje se tek oko treće, četvrte godine života kada će se vaše dete definitivno opredeliti za samo jednu stranu.

Jedna je ruka dominantna
Dominantnost ruke se ogleda u pretežnoj upotrebi jedne ruke pri obavljanju različitih aktivnosti. Dominantna je ona ruka koja se pri upotrebi preferira, odnosno daleko češće koristi u odnosu na drugu ruku, te koja brže i spretnije obavlja različite aktivnosti. Ova pojava je zapažena i kod nogu, pa čak i oka ili uha. Statističke studije pokazuju da je oko 93% čovečanstva desnoruko. Ostalih 7% ljudi čine “nedešnjaci” u koje spadaju izaraziti levoruki i oni koji se podjednako dobro služe sa obe ruke, takozvani ambidekstri koji, na primer, podjednako brzo i uredno pišu sa obe ruke.

Nasledni faktori
Poreklo desnorukosti ili levorukosti je, po svemu sudeći, određeno naslednim faktorima. Levoruka deca potiču iz porodica u kojima su oba ili jedan od roditelja takođe levoruki ili je levoruk neko od članova porodice. Naučnici su ultrazvukom posmatrali pokrete ruke fetusa u drugom trimestru trudnoće i ustanovili da oko 83% fetusa učini više pokreta desnom, nego levom rukom. Takođe, ustanovljeno je da, ukoliko se novorođenče postavi na leđa neposredno nakon rođenja, ono okreće glavu u jednu stranu. Pravac u kome će okrenuti glavu je u tesnoj vezi sa kasnijom upotrebom leve ili desne ruke. Oko 95% dece okreće glavu udesno.

 

Uputstvo za “rukovanje” levorukim detetom

Ukoliko primetite da vaše dete češće i spretnije upotrebljava levu ruku, poslušajte nekoliko saveta:

 

* Ako još niste sigurni koja je ruka dominantna, sačekajte još nekoliko meseci, posmatrajte svoje dete ili mu dajte neke jednostavne testove za finu motoriku, na primer da pokupi sitne predmete (bockalice, perlice, novčiće) jednom rukom u čašu.
* Ukoliko dete jasno ispoljava levorukost, uvažite tu njegovu osobenost kao prirodnu pojavu, odnosno osobinu koja mu je biološki data isto kao i što ima plave oči ili kovrdžavu kosicu koju ste mu, vi ili vaši rođaci, podarili.
* Prihvatite tu sitnu jedinstvenost vašeg deteta i budite ponosni na njega. Ne brinite, levoruka deca nisu nespretnija od desnoruke, niti su “leva smetala”. Na ovu osobenost se danas blagonaklono gleda i niko neće odbaciti vaše dete zato što je drugačije od ostalih.
* Ukoliko vaše levoruko dete učite nekoj motoričkoj radnji – igri sa rukama i prstima ili upotrebi nekog alata, a vi ste desnoruki, sedite preko puta njega, a ne pored njega jer će vas dete tako nesmetano oponašati, imaće model kao u ogledalu i neće biti zbunjeno koju ruku da upotrebi.
* Jasno razlikujte naučne činjenice od predrasuda i mitova. Naime, često se čuju različite teorije o levorukima koji su navodno kreativniji, intelektualno superironiji, genijalni. Navode se mnoga zvučna imena nauke i umetnosti kao što je Da Vinči ili Albert Ajnštajn koji su bili levoruki. Međutim, postoji veliki broj značajnih, genijalnih osoba koji su svojim delima dali ogroman doprinos čovečanstvu, a koji su se služili desnom rukom. Možda će ovo delovati pomalo razočaravajuće za roditelje levoruke dece, ali nije utvrđena značajna povezanost između levorukosti i inteligencije. Odnosno, i levoruka i desnoruka deca imaju podjednaku šansu za velika dostignuća, ali to ne zvisi od toga kojom se rukom češće služe, već od intelektualnog nasleđa i bogatstva stimulacije tokom ranih godina.
* Ukoliko ste zabrinuti za bezbednost vašeg deteta jer je veliki broj alata i predmeta za svakodnevnu upotrebu predviđen za dešnjake, ne brinite – levoruka deca se vrlo lako prilagođavaju i brzo će steći spretnost pri njihovoj upotrebi. Zanimljivo je da danas u razvijenijim zemljama postoje specijalizovane prodavnice za levoruke osobe u kojima se može nabaviti alat, školski pribor i različiti aparati za domaćinstvo namenjeni upravo ovim osobama. Ukoliko ste zainteresovani, raspitajte se ili prokrstarite Internetom.

 

Prisiljavanje vodi u mucanje
Nikada, ni pod kojim uslovima i ma kako da vam zvučala logična nagovaranja i razne teorije članova vaše porodice ili tobožnjih stručnjaka, nemojte prisiljavati vaše dete da piše desnom rukom. Takvo grubo nasilje nad njegovom prirodom, može da dovede do ozbiljnih smetnji u detetovom emocionalnom razvoju, do narušavanja toka motoričkog razvoja, ometanja koordinacije oka i ruke, te do problema u jezičkom razvoju, najčešće do mucanja.

 

Tekst: Violeta Pivnički, psiholog

 

 

 

 

Tagovi: