Šta radi BEBA: Malo BLJUC, malo ŠTUC!

by | jul 14, 2009

Vreme je da se pozabavimo dvema pojavama koje više muče roditelje, nego same bebe i odgovorimo na strašna pitanja: da li je normalno da vaša bebica stalno pljucka i štuca. Evo šta kažu pedijatri…

lepota i zdravlje zasto beba bljucka i stuca

Zašto beba bljucka & štuca?

Bljuckanje je posledica nezrelosti bebinih organa za varenje. Naime, želudac na svom vrhu ima poklopac koji kod beba još ne „dihtuje“ kako bi trebalo, pa će se problemčići javljati dok se ovaj proces ne završi.
Mali alavko: U tom periodu razvoja, mališani nekontrolisano gutaju vazduh bez obzira na to koliku količinu mleka posisaju. Tako se dešava da beba koja je manje pojela, više bljucka od one koja je pojela više. Vaš mali alavko ne prestaje da sisa ni onda kada je sit, jer je njegov želudac nedovoljno „uigran“ i nije u mogućnosti da pošalje signal koji znači „dosta, sit sam“.
Prirodni proces: Nezreli organizam će se protiv tog viška izboriti na jednostavan način – izbaciće ga! E sad, da li će ga izbaciti na blaži način, bljuckanjem, ili „radikalniji“, povraćanjem, zavisi od količine viška.

Štucanje je, takođe, problem probavnog sistema i ono se javlja kao posledica nagomilanog vazduha u želucu kojeg bebin organizam pokušava da se oslobodi.
Limunski šok: Ako vaš bebiron dugo štuca i ništa od preduzetih mera nije pomoglo, u kašičicu stavite nekoliko kapi limuna i vode, te dajte bebi da proguta to. Posle ovog limunskog „šoka“, štucanje bi trebalo da prestane.
Nema mesta za brigu: Za odrasle osobe, štucanje je prava napast, dok bebama uopšte ne smeta. Jedna mama je imala utisak da njena beba veoma pati zbog štucanja koje je trajalo i po pola sata, a kada se zbog toga požalila iskusnom pedijatru on ju je smirio rekavši:“Ne brinite, njima to nije tako strašno kao nama. Nas stomak može da zaboli od predugog štucanja, a njih – gotovo nikada!“

Članak se nastavlja posle reklama

 

Odgovaramo na vaša pitanja

P: Nedavno nas je jedna novopečena mama pitala zašto joj je pedijatar u savetovalištu rekao da bebu masira po stomačiću u smeru kazaljke na satu, a kada je masira po leđima, da to radi u obrnutom smeru obrnutom kretanja kazaljke na satu.

O: Bebin sistem za varenje je tako „podešen“ da mu masiranje na ovaj način prija, jer se tako pospešuje varenje.

Članak se nastavlja posle reklama

 

P: Ista mama nas je pitala kako da zna da li njena beba preterano bljucka i povraća, odnosno, kada je potrebno da potraži savet pedijatra, jer se njoj učinilo da njen mali gurman više hrane izbaci, nego što ostane u njegovom želucu.

Članak se nastavlja posle reklama

O: Svaka beba je priča za sebe. Neke će bebe izbaciti 5 ml mleka posle jednog obroka, a već sledećeg izbaciće i do 30 ml. Od pedijatra ćete saznati koja je gornja granica u količini izbačene hrane i kada da se obratite lekaru. To se uglavnom odnosi na slučajeve kada beba povraća u mlazu i kada izbaci više od 40 ml mleka.

P: Kako znati koju količinu mleka je beba izbacila?
O: Možda će vam predstavljati problem da procenite koliko mleka je beba izbacila. Evo kako da to rešite: uzmite kašičicu vode, pa je prospite po peleni. Ako je na njoj ostao vodeni krug približno jednake veličine kao što je onaj koji nastaje nakon što beba bljucne, budite sigurni da je vaša izbacila samo 5 ml (toliko tečnosti staje u kašičicu). Isto učiniite i sa sedam kašičica tečnosti, pa ćete videti koliku fleku ostavlja ta količina izbačenog mleka.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: