Trudnoća i bapske priče: Mitovi su razotkriveni!

by | 15 jula, 2015
Priredila: Jelena Grujin, novinarka i buduća mama

Priredila: Jelena Grujin, novinarka i buduća mama

Drage trudnice, sigurno ste site svakakvih bapskih priča kojima vas obasipaju sa svih strana, baš kao i mene. Te nemoj ovo, te nemoj ono, ovo ne valja, a i ovo ne valja… i tako unedogled…

Na kraju dođete do toga da morate da vodite računa kad hodate, sedite, pa čak i kad spavate. A da li je to baš sve osnovano?

ThinkstockPhotos-516490691

Danas razotkrivamo sve one mitove o trudnoći kojih nam je već malo preko glave, zar ne?

Mit broj 1: Bebin puls može da odredi pol

Posle prvog ultrazvuka na kom se čulo bebino srce, odmah sam dobila informaciju da ako je puls ispod 150 otkucaja u minuti onda je sigurno dečak. Međutim, naučno je dokazano da ovo nikako nije tačno. Puls se menja tokom trudnoće i varira u zavisnosti od položaja bebe, kao i to da li je u tom trenutku aktivna ili miruje. To znači da je bolje da sačekate sledeći ultrazvuk na kom će vam doktor potvrditi da li je dečak ili devojčica, nego da se uzdate u ovakve metode.

Kliknite dalje za nastavak teksta.

Mit broj 2: Ne smete se šminkati tokom trudnoće

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Da li vam je ovo već neko rekao? Ako nije i bolje što nije, jer je potpuno netačno. Šminka ne ulazi u krvotok i nikako ne može štetiti bebi. Jedino što ide u prilog ovom mitu jeste to što je nekako lepše videti prirodnu trudnicu sa što manje šminke. Svaka trudnica je sama po sebi lepa, tada i kosa i koža zablistaju, pa dodatna šminka uglavnom nije ni potrebna.

Kliknite dalje za nastavak teksta.

Mit broj 3: Možete jesti šta god poželite – trudni ste!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pa i nije baš da treba da jedete sve što vam dođe do ruke. Svi mi volimo i pice i čokolade i ostalu junk food, ali u drugom stanju bilo bi bolje da ih izbegavate. To su prazne iliti loše kalorije koje ne služe ničemu. Zdrava ishrana važna je za razvoj vaše bebe i to neka vam bude na umu uvek kada posegnete za nekim slatkišem ili slanišem. Umesto toga bolje izaberite voće i povrće kojih je bar sada pijaca prepuna. Šećer može dovesti do gestacijskog dijabetesa, koji može i te kako loše da utiče na bebu u stomaku. A nezdrava hrana samo će vam nagomilati više kilograma nego što je uopšte potrebno u drugom stanju.

Kliknite dalje za nastavak teksta.

Mit broj 4: Jutarnje mučnine ukazuju na to da nosite devojčicu

Foto: Instagram

Foto: Instagram

A da li vam je ova bapska priča poznata? Ona je toliko daleko od istine, da žene mogu samo da se zavaravaju. Naučno je dokazano da mučnine nemaju aposlutno nikakve veze sa polom deteta. Neke žene su prosto osetljivije i mučnine ih drže početkom ili nekad i tokom cele trudnoće, dok druge prođu bez ovog simptoma. Dešavalo se i da ista žena u dve trudnoće ima potpuno drugačije iskustvo sa mučninama, a pol beba je bio isti.

Kliknite dalje za nastavak teksta.

Mit broj 5: Ne smete da farbate kosu tokom trudnoće

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ovo je nekada zaista bilo tačno, kada su na tržištu postojale samo farbe sa štetnim hemikalijama. Danas, farbe za kosu potpuno su bezopasne za trudnice, a ako želite da budete potpuno sigurne da neće štetiti ni vama ni bebi, posavetujte se sa svojim frizerom. Postoji veliki izbor farbi bez amonijaka koje slobodno možete koristiti i u drugom stanju.

Kliknite dalje za nastavak teksta.

Mit broj 6: Ne smete jesti suši

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

U principu ne smete jesti sirovu ribu, ali kuvani suši i te kako smete. Tako da ako ste ljubitelj ove istočnjačke klope, samo napred. Ono što bi trebalo da izbegavate ili bar smanjite unos jeste tunjevina, jer sadrži dosta žive. Jedina briga u vezi sa sirovom ribom jeste ta što nikada ne možete znati odakle je uvezena, kako je pakovana, gde je bila pre nego što se našla na vašem tanjiru, pa otuda mogu i da vam prete razne bakterijske infekcije koje mogu biti štetne za bebu u stomaku.

Ako ručate u restoranu uvek pitajte kako se sprema riba i obavezno naručite kuvanu, a i suvišno je da vas podsećamo da bi tokom trudnoće trebalo da idete samo u proverene restorane.

Kliknite dalje za nastavak teksta.

Mit broj 7: Jedite za dvoje!

10593450_941090165947956_414736177_n

Foto: Instagram

Kosa mi se digne na glavi kada čujem da mi neko kaže: „Ti sad moraš da jedeš za dvoje!“. Zašto moram ako mi organizam ne traži? To je još jedna od bapskih priča koje nikako ne piju vodu. Svakako da postoji to malo biće koje traži svoju dnevnu količinu hrane, ali to nikako ne znači da mu je potreban obrok za odrasle. Njemu su potrebne zdrave kalorije koje nikako nećete uneti povećanom količinom mesa i krompira. Dakle, jedite onoliko koliko vam organizam traži, slušajte svoje telo, a beba će već uzeti onoliko koliko je njoj potrebno za rast i razvoj. Nije potrebno da se prežderavate!

Tagovi: