TRUDNOĆA u 20, 30. i 40. godinama

by | 25 jula, 2009

Kada ostanete u drugom stanju, vaše prijateljice (majke, sestre…) imaće „hiljadu“ saveta za vas. Tada ćete se naslušati priča o velikim stomacima, želji za seksom, posebnim prohtevima… Ali, sve je potpuno drugačije kad se to dešava baš vama – a važno je i kada vam se to događa! Godine u kojima zatrudnite, jedan su od glavnih faktora kako ćete se osećati tokom tih devet meseci.

TRUDNOĆA U 20. godinama
Branislava Lipovac, socijalna radnica, rodila je sina Tadiju u 24. godini.


lepota i zdravlje trudnocaZatrudnela sam posle godinu dana braka mada u to vreme još nismo planirali proširenje porodice. Ipak, suprug i ja bili smo ludi od sreće! Jedno od prvih pitanja koja sam postavila svom lekaru, bilo je – mogu li da nastavim sa fizičkim aktivnostima. Kao tinejdžerka trenirala sam atletiku, a nakon toga sam godinama svakodnevno džogirala. Međutim, lekar mi je preporučio da odustanem od rekreacije. Nije mi bilo svejedno zbog toga – brinulo me je kako će moje telo izgledati tokom trudnoće, a kad sam se požalila prijateljicama, ismejale su me govoreći da treba da mislim o važnijim stvarima. Njihov stav me je veoma iznervirao. Silno sam želela da postanem majka, ali nisam videla razlog da iznenada prestanem da brinem o svom izgledu.
Osim umora, u prva tri meseca trudnoće nisam osećala nikakve druge tegobe. A onda su mi u četvrtom mesecu grudi i stomak naglo porasli. Beba je počela snažno da mi pritiska bešiku i svaki čas sam trčala u toalet.  Pre trudnoće uopšte nisam razmišljala o tome da li ću biti privlačna svom suprugu i hoću li imati želju za seksom. Međutim, osećala sam se sjajno i poželjno, a i moj suprug je mislio da izgledam izazovno. Seks nam je bio fantastičan.
Nikada nisam bila punačka i nije mi bilo lako da svaki dan uveravam sebe da sam sve deblja i deblja. Ipak, redovni ultrazvučni pregledi pomogli su mi da prihvatim činjenicu da u stomaku nosim bebu i da se moje telo uvećava zbog nje.
U osmom mesecu počela sam da nosim dva broja veći grudnjak, lice mi se zaokruglilo, a butine znatno proširile. Činilo mi se da moj stomak raste iz dana u dan. Zato mi je prijalo kada bi mi prijateljice rekle da se s leđa uopšte ne primećuje da sam trudna. Ipak, najstrašnije su bile strije na stomaku. Iako sam svakodnevno, i to bezbroj puta, utrljavala kremu, a i nemam genetsku sklonost (moja majka, od koje sam nasledila građu tela, nema nijednu striju, iako je rodila troje dece), strije su ‘prekrile’ ceo moj stomak.
Pri kraju trudnoće imala sam 18 kilograma više, ali moja najveća briga bio je porođaj. Kada sam tražila od svog lekara da mi tačno pokaže koliko svaka žena treba da se otvori, to što mi je demonstrirao užasnulo me je: prečnik tog „kruga“ iznosi čitavih 10 centimetara!


NAKON POROĐAJA
Odmah nakon porođaja izgubila sam nekoliko kilograma – dovoljno da mogu da se uvučem u trenerku koju sam nosila pre trudnoće. No, šokirala me je ‘vreća’ na stomaku. Mesec dana nakon porođaja ponovo sam počela da trčim. Neki su to komentarisali prekorno vrteći glavom, ali, osim što sam majka, ja sam i žena kojoj je stalo da lepo izgleda.
Dve i po godine nakon porođaja znatno sam mršavija i nosim odeću za broj manju nego pre trudnoće. Naravno, vrlo sam srećna zbog toga. Moj stomak nije baš ravan i zategnut kao ranije ali, kao što moj suprug kaže, to nije salo već višak kože. Nije me sramota da kažem da mi je važno da budem vitka i privlačna kao i ranije, ali naučila sam da cenim svoje telo zbog izdržljivosti i sposobnosti da se tako brzo vrati na staro.TRUDNOĆA U 30. GODINAMA
Svetlana Bošković, profesor istorije, rodila je Kiju u 32. godini života

Tokom prvog trimestra bila sam izuzetno umorna. Budući da se moje telo nije mnogo menjalo, nisam mogla da shvatim gde odlazi sva ta energija. Osetljivost grudi, nadutost stomaka i opstipacija bili su jedini znaci koji su ukazivali na to da sam u drugom stanju.
Uprkos tome, bila sam vrlo pažljiva prema svom telu. Nabavila sam svu moguću literaturu o trudnoći i polako počela da usvajam preporuke koje sam pročitala. Proredila sam aktivnosti i počela zdravije da se hranim (oslabila sam 2 kilograma!). Međutim, već u drugom tromesečju dosadila su mi ta knjiška ograničenja. Osećala sam se sjajno i vratila sam se sam svojim starim navikama. Tokom ovog tromesečja bila sam puna energije i neprestano sam osećala glad. S obzirom na to da sam prilično visoka, tek u petom mesecu, kada su mi se grudi i stomak uvećali, ljudi su počeli da primećuju da ću postati mama. Nisam osećala nikakvu potrebu za seksom, brinula sam o bebi. U osmom mesecu sam se osećala teškom poput tenka, a leđa su mi „otpadala“ od bolova. Takođe, pojavile su mi se i brojne strije na stomaku, što me je prilično deprimiralo. Do kraja trudnoće ugojila sam se 16 kilograma, bila sam naduta i ogromna a telo nisam doživljavala kao svoje.


NAKON POROĐAJA
Posle porođaja osećala sam se kao da me je udario kamion. Međica mi se „rascvetala“, zbog čega su me šili, gotovo da nisam mogla da sednem. Negde u podsvesti očekivala sam da ću, kad ‘istisnem’ bebu, istog trenutka imati svoje staro telo. Međutim, ostao je višak od 9 kilograma, koža na stomaku bila mi je naborana, a kukovi prošireni. Mesec dana nakon porođaja, počela je da mi opada kosa, a stopala i listovi su mi i dalje bili natečeni. Nakon prvog odnosa posle mog porođaja, nisam gotovo ništa osetila – u meni se, prosto rečeno, sve ‘raširilo’. Bio je to veliki šok!
Prošle su dve godine od porođaja i sada sam ponovo srećna i zadovoljna – i svojim izgledom. Nosim istu „veličinu“ kao i pre, iako još vek imam viška kože na stomaku. Seks nam je odličan – i ponovo sam ostala u drugom stanju!


TRUDNOĆA U 40. GODINAMA
Anđelija Davidović, novinar, rodila je sina Strahinju u 41. godini života


lepota i zdravlje trudnocaShvatila sam da sam u drugom stanju kad su mi grudi postale bolne i osetljive. Bilo je dovoljno samo da neko prođe popred mene, da prostruji vazduh, pa da osetim nelagodu. Mislila sam da u ovim godinama neću moći da zatrudnim, ali za to mi je bilo potrebno samo mesec dana. A onda je nevericu zamenio strah da moje telo neće biti sposobno da izdrži ovu poznu trudnoću.
U prvom tromesečju mi se telo gotovo uopšte nije promenilo. No, neprestano sam bila umorna i gladna, a uz to sam imala ogromnu želju za seksom. Zbog činjenice da mi je telo bilo osetljivo, doživljavala sam neverovatne orgazme.
U drugom tromesečju, lice mi se popunilo, stomak zaokruglio i izgledala sam kao prava trudnica. Osećala sam se sjajno, kupovala novu odeću, farmerke sa elastičnim pojasom i uzane majice, i neprekidno sam bila u pokretu. Misla sam kako je moje telo fantastično, zapanjujuće prilagodljivo i osećala sam ogromnu potrebu da ga pokazujem. U sedmom mesecu već nisam mogla da vidim svoja stopala, a počela sam i drugačije da se osećam. Bila sam očajna zbog strija koje su mi se pojavile na stomaku, brinula sam zbog proširenih vena na nogama. Imala sam 15 kilograma više, osećala sam se kao balon, nisam mogla da dišem kako treba… Najviše od svega plašilo me je to što nisam mogla da shvatim kako će beba uopšte da izađe iz mene. U trenucima panike, silno sam želela da ostanem trudna do kraja svog života!“


NAKON POROĐAJA

Bila sam potpuno nepripremljena za sve što je usledilo nakon porođaja. Iskustvo je bilo zastrašujuće. Hitno je izveden carski rez, zbog kojeg posle nisam mogla da sedim, hodam niti da stojim. Stomak me je boleo, a ranu sam osećala kao da me nešto grize iznutra. Mnogo sam krvarila a kad mi je krenulo mleko, skočila mi je temperatura.
U prvih mesec dana izgubila sam skoro deset kilograma, i sada sam ponovo na staroj težini, ali mišići i koža celog tela prilično su mi se opustili. Povremeno sam tužna što više ne izgledam kao pre, ali kad pogledam svog Strahinju zaboravim na svoj fizički izgled.


Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock 

Tagovi: