Vreme je za drugu bebu?

by | 31 avgusta, 2009

Oporavili ste se od neprospavanih noći, muka sa grčevima, napada plača i svih ostalih problema oko odgajanja bebe, i osećate da imate dovoljno energije i želje da podižete još jedno dete…

Zaista, kada treba započeti “novi projekat” i kako će vaše starije dete podneti sve to – vašu trudnoću i dolazak na svet mlađeg brata ili sestre?

 

PRAVO VREME
Na pitanje da li postoji pravo vreme za drugo dete, većina stručnjaka odgovara da bebe bolje napreduju ukoliko se napravi veća pauza nakon rođenja prvog deteta. Istraživanja britanskih naučnika pokazala su da rađanje drugog deteta u periodu kraćem od pola godine nakon rađanja prvog povećava rizik (oko 40%) od preranog porođaja i male telesne težine novorođenčeta. Još jedna studija, ali američkih stručnjaka, pokazuje da je idealan interval između dva porođaja od 24 do 35 meseci.

 

trudnicaDVOJE JE DRUŠTVO?
Najbolje vreme da vaše dete dobije batu ili seku jeste kada je ono mlađe od godinu dana ili starije od tri. U prvom slučaju, vaše prvo dete neće doživeti mlađeg batu ili seku kao rivala, dok u periodu između prve i treće godine dete može da se oseti potisnutim. S druge strane, četvorogodišnjaci su već dovoljno sigurni u roditeljsku ljubav, ostvarili su određen stepen samostalnosti i formirali svoj mali svet.
Pojedini roditelji preferiraju da “u jednom cugu” preguraju besane noći i ukakane pelene, dok je drugima draže da se potpuno oporave i sačekaju da starije dete stasa za obdanište, pre nego se upuste u “reprizu”.

ŠTA ME ČEKA?
Drugorotkinje mogu da se podele na dve kategorije – one kojima je lakše u drugoj trudnoći i one kojima pak teže pada ovo iskustvo. Pojedine žene osećaju pojačanu jutranju mučninu, bolove i druge tegobe… Druge, pak, naprosto projezde kroz svih devet meseci, sigurne u sebe, bez mnogo panike ili brige. Osim toga, pažnja koju posvećuju prvom detetu često ne ostavlja mnogo vremena da se razmišlja ili strahuje zbog (ipak) svima dobro poznatih tegoba drugog stanja.

OSLOBODITE SE STRAHA
Možda najveća briga većine žena koje po drugi put postaju majke jeste sam čin porođaja, a pitanje koje ih sve muči glasi: “Da li će biti isto kao prošli put ili će biti lakše?”.

Strah žena koje su imale loša iskustva pri prvom porođaju sasvim je razumljiv. Međutim, da ne biste sami preživljavali svoje “more” i nepotrebnim strahom povećavali nivo stresa, razgovarajte sa nekim o onome šta vas brine – sa lekarom, psihologom, babicom, prijateljicom, suprugom… sa osobom koja će vas smiriti i pružiti vam potrebne informacije.

LEKARSKA POMOĆ
Praćenje druge trudnoće može da bude nešto drugačije nego sa prvim detetom. Dinamiku poseta lekaru, kao i vrste pregleda, odrediće, pre svega, tok vaše prve trudnoće. Ukoliko je ona bila sasvim normalna, bez ikakvih komplikacija, onda je sasvim izvesno da ćete imati manje pregleda. S druge strane, ako ste imali problema, kao što je, naprimer, povišeni krvni pritisak, onda ćete tokom druge trudnoće biti pod budnijim okom lekara.
Stručnjaci se slažu u tome da drugorotkinje ne uspevaju da pronađu dovoljno vremena za odmor i opuštanje. Zato je bitno da prepustite određene obaveze svom suprugu i da se odmorite svaki put kada i vaše starije dete odmara u toku dana. Na kraju krajeva, potrebna vam je energija za drugi porođaj i za usklađivanja života majke sa dvoje dece (u koji ste tek zakoračili!)

 

– ISTINITO ILI NEISTINITO? –

KADA PRESTANETE DA UZIMATE PILULU, TREBA DA SAČEKATE BAR PET MESECI NA DRUGU TRUDNOĆU
Neposredno nakon što prestanete da uzimate pilulu, ući ćete u takozvani hiperplodni period koji traje oko tri meseca, najviše zahvaljujući nagloj promeni hormonskog statusa. U to vreme povećava se mogućnost da dođe do spontanog pobačaja. Zbog toga je najbolje da sa novom trudnoćom sačekate najmanje pet meseci nakon prestanka uzimanja pilule.

 

DRUGI PUT JE MNOGO LAKŠE OSTATI U DRUGOM STANJU
Ovo važi za većinu žena. Štaviše, mnoge ostanu u drugom stanju mnogo brže nego što su planirale (ili želele!) jer veruju da dojenje predstavlja efikasan oblik kontracepcije, što je, međutim, pogrešno. Laktacija ne mora obavezno da zaustavi proces ovulacije, naročito ako je broj podoja redukovan.

 

DRUGA BEBA IMA VEĆU TEŽINU NA POROĐAJU
Istraživanja pokazuju da je, u proseku, druga beba teža 100 g od prethodne. Međutim, i vaša ishrana može da utiče na težinu bebe – ukoliko ste rodili dvoje dece u kratkom vremenskom periodu, velike su šanse da patite od deficita važnih hranljivih materija i da je, zbog toga, druga beba manja.

 

Da li ste znali?
Drugi put nosićete bebu drugačije – što nema veze sa polom deteta. Većina prvorotkinja nosi bebu prilično visoko zahvaljujući čvrstim stomačnim mišićima. Međutim, u drugoj trudnoći, ti mišići su slabiji, tako da se stomak širi “na sve strane”.

Priredila: Nataša Ćovin

 

Tagovi: