Zašto je važna folna kiselina u trudnoći ?

by | 26 oktobra, 2010

Folna kiselina je veoma važna za razvoj ploda jer smanjuje rizik od poremećaja u razvoju centralnog nervnog sistema fetusa, poznatih pod nazivom defekti neuralne tube, a neka istraživanja pokazala su da može da spreči i uređene defekte srca, udova i lobanje.


Folna kiselina

 

Najbolje je da se sa suplementacijom počne bar tri meseca pre začeća, jer se defekti najčešće javljaju u periodu kad žena još uvek ne zna da je u drugom stanju. Ako to nije moguće, dodatke bi trebalo uzimati od dana utvrđivanja graviditeta.

 

Dnevni unos od 400 mcg folne kiseline dovoljan je ako je trudnoća normalna (majka nema dijabetes, visok krvni pritisak…). Ženama koje nose blizance preporučuje se da svakodnevno unose 1mg folne kiseline, a trudnicama koje u porodici imaju istoriju bolesti defekta neuralne cevi, savetuje se 4 mg dnevno.

 

Folna kiselina

Suplementaciju obavezno treba da prepiše lekar koji vodi trudnoću. Folne kiseline najviše ima u lišću zelenog povrća, semenkama, jezgrastom voću, pomorandžama, limunu, džigerici, brokoliju, žumancetu i integralnim žitaricama.

 

U hrani se nalazi u obliku folata koje organizam može da apsorbuje u količini od samo jedne polovine do dve trećine. Folati su osetljivi na visoku temperaturu i rastvorljivi su u vodi, pa kuvanje znatno smanjuje njihovu koncentraciju. Isti efekat ima i dugo stajanje namirnica.

 

Izvor: Top zdravlje

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.