Zatrudnite zdravo!

by | maj 28, 2009

 

Istraživanja otkrivaju da svaka žena što pre treba da preduzme korake za zaštitu plodnosti – bez obzira na to da li želi bebu u najkraćem roku ili u bliskoj budućnosti ne može ni da zamisli da postane majka.

Sposobnost začeća smanjuje se s godinama – i to je činjenica koja je svima dobro poznata. Ipak, i način života i spoljašnji faktori značajano utiču na plodnost. Ako činite sve što možete da biste očuvali funkcije mozga i srca, onda štitite i reproduktivno zdravlje, što je koristan bonus. I… nemojte da paničite da ste zakasnili u preduzimanju odgovarajućih mera zaštite – verovatno ćete se iznenaditi koliko metoda sa naše liste već preduzimate da biste sačuvali svoje reproduktivno zdravlje.

 

Lepota  i Zdarvlje - Zatrudnite zdravo

Zdrava telesna težina

Ako imate višak kilograma, onda je i rizik od pojave dijabetesa, hipertenzije i kardiovaskularnih oboljenja veći. Osim toga, regulacija telesne mase može da poboljša i sposobnost začeća. Indeks telesne mase (BMI) između 18,5 i 24,9 najbolji je indikator idealne težine i optimalne plodnosti. Nedavno urađena studija američkih stručnjaka za lečenje steriliteta pokazuje da uvećanje telesne mase posle trudnoće produžava period do druge trudnoće (što je broj kilograma veći, time je šansa za začeće manja). Višak i manjak kilograma mogu da poremete hormonsku ravnotežu u organizmu, a naročito da se odraze na nivo estrogena, ključnog hormona za ovulaciju. Nezdrava telesna težina otežava i tok trudnoće, a može da bude rizična i po majku i po bebu.

 

Fizička aktivnost prioritet

Statistike pokazuju da se danas samo 14% žena bavi fizičkom aktivnošću po pola sata tokom većine dana u nedelji. Idealno vreme da otpočnete režim vežbanja jeste ono dok je beba samo u planu, jer ćete tako stvoriti dobru naviku, koje ćete se lakše pridržavati i kada budete u drugom stanju. Osim toga, fizička aktivnost osigurava dovoljno energije i izdržljivosti, što vam je nesumnjivo potrebno dok nosite bebu! Do drugog tromesečja, vaše srce radi za 50% brže nego na početku trudnoće, zato će vam dobra fizička kondicija, koju ćete steći pre začeća, biti od velike koristi. Započnite program fizičkih aktivnosti nekim realno ostvarljivim ciljem, kao što je polusatna šetnja.

 


Pročistite vazduh

Pušenje od šest do deset cigareta dnevno umanjuje šansu za začećem za 15%. Više od 4.000 hemijskih materija, koje se nalaze u duvanskom dimu, dokazano snižavaju nivo estrogena. Takođe, pušenje umanjuje kvalitet i kvantitet jajnih ćelija, što znači da ubrzava prirodan proces gubitka jajnih ćelija. Dakle, prestanite da pušite pre nego što zatrudnite. Ostavite sebi dovoljno vremena da se odviknete – uz upotrebu nikotinskih flastera i žvakaćih guma, koje oslobađaju malu količinu nikotina u krvotok, pa nisu bezbedne za upotrebu u trudnoći i tokom perioda dojenja. Pušenje u trudnoći povećava rizik od rađanja beba težine ispod proseka (od 20 do 30 posto), kao i od mrtvorođenih beba (10 posto). Žene nepušači takođe treba da redukuju vreme provedeno u društvu pušača, jer pasivno pušenje može da naruši funkciju pluća ploda u razvoju ili da utiče na težinu novorođenčeta.

 

Multivitaminski dodatak svakog dana

Čak i žene koje se pravilno hrane ne uzimaju dovoljno hranljivih materija, koje su potrebne za normalan razvoj ploda i tok trudnoće. Zato multivitaminski preparat, koji sadrži kombinaciju neophodnih vitamina i minerala u optimalnoj dnevnoj dozi, podmiriće sve potrebe vašeg organizma. Inače, gvožđe je mineral koji naročito povećava moć začeća, zbog čega treba da je u sastavu multivitaminskog preparata koji ćete uzimati. Brojne studije pokazuju da žene, koje svakodnevno uzimaju gvožđe kao dodatak ishrani, smanjuju rizik od neplodnosti za 40%. Folna kiselina je još jedan ključni element koji treba da uzimate pre začeća. Iako vitamin B (folna kiselina je oblik vitamina B) neće povećati šanse za začeće, svakako će drastično smanjiti rizik od defekata neuralne tube kod ploda, kao što su spina bifida i anencefalija. Uzimanje folne kiseline pre nego što ostanete u drugom stanju od vitalnog je značaja, jer se razvoj neurološkog sistema fetusa odigrava upravo u prvih nekoliko nedelja od začeća, kada mnoge žene i nisu svesne činjenice da su trudne.

 

Bezbedan seks

Korišćenje kondoma pri svakom seksualnom odnosu drastično smanjuje rizik od pojave seksualno prenosivih bolesti, koje mogu da naruše funkciju reproduktivnog sistema. Oboljenja poput hlamidije i gonoreje mogu da oštete jajovode i naruše sposobnost začeća. Inače, ove dve vrste bolesti često ne prate simptomi, zbog čega postoji mogućnost da se čak godinama ne dijagnostikuju.

– GODINU DANA PRE TRUDNOĆE-

 

Idite na sistematski pregled

Pregled kod lekara opšte prakse pokazaće stanje opšteg zdravlja vašeg organizma i kako ono utiče na sposobnost da zatrudnite i iznesete celu trudnoću.

Krvni pritisak Idealne vrednosti treba da budu niže od 120/80. Granična hipertenzija (120-139/80-89) i hipertenzija (140/90) su predispozicija za pojavu preeklampsije – poremećaj visokog krvnog pritiska u trudnoći, koji može da uzrokuje smanjenje dotoka krvi do fetusa i poveća rizik od preranog porođaja. Osim toga, povišen krvni pritisak povećava rizik od moždanog i srčanog udara, kao i od oboljenja bubrega. U slučaju da patite od povišenog krvnog pritiska, smanjite unos soli, budite fizički aktivniji ili uzimajte lekove za snižavanje krvnog pritiska, koje će vam lekar propisati.

Nivo šećera u krvi Ukoliko bolujete od dijabetesa, neko iz vaše porodice je dijabetičar, ili je vaš rizik od oboljevanja povećan zbog faktora kao što su višak telesne težine, ili neredovne menstruacije, onda treba da uradite hemoglobin A1c test, koji pokazuje prosečan nivo glukoze u krvi u protekla tri meseca. Povišene vrednosti mogu da znače da vaš organizam proizvodi višak insulina, koji može da remeti normalan proces ovulacije i uzrokuje probleme u trudnoći. Povišene vrednosti glukoze u krvi takođe mogu da povećaju rizik od pojave gestacionog dijabetesa, koji se javlja kod 7% žena.

Lekovi koje uzimate Vaš život zavisi od efikasnosti terapija, ukoliko patite od hroničnih oboljenja, kao što su dijabetes, astma, disfunkcija tiroidne žlezde i depresija. Međutim, određeni medikamenti, uključujući one za lečenje akni i epileptičnih napada, mogu da budu pogubni za fetus u razvoju. Zato morate da se konsultujete sa lekarom o potencijalnim rizicima terapije koja vam je propisana, kao i o mogućim zamenama, koje će biti potpuno bezbedne za plod.

Vakcinacije Ukoliko u trudnoći obolite od malih boginja, rubeole ili ovčijih boginja, povećava se rizik od pobačaja ili oštećenja ploda. U slučaju da niste preleželi neku od pomenutih bolesti, pitajte lekara da li postoji oblik vakcinacije koji bu vas zaštitio u trudnoći.

 

Izborite se sa stresom

Kada ste pod stresom, vaš organizam proizvodi velike količine adrenalina i kortizola, radi povećanja izdržljivosti, sposobnosti da se fokusirate, kao i radi „izoštravanja“ refleksa. No, prevelike količine ovih hormona u organizmu mogu da izazovu poremećaj menstrualnog ciklusa, pojavu depresije, čak i komplikacije tokom trudnoće. Američki istraživači su otkrili da su trudnice, koje imaju povišen nivo kortizola u organizmu, sklonije pobačaju od onih čiji je nivo kortizola u granicama normale. Ipak, eksperti kažu da visok nivo hormona stresa ne mora uvek da izazove posledice po zdravlje – neke žene iako rade stresne poslove lako zatrudne, a neke žene koje su angažovane na manje zahtevnim poslovima imaju pak velike probleme da ostanu u drugom stanju. Ako primetite da se stres u vašem životu očituje fizičkim simptomima, onda morate da unesete određene promene u svoj život i pronađete načine da se oslobodite pritiska.

 

Lepota  i Zdarvlje - Zatrudnite zdravo

 

 

-ŠEST MESECI PRE TRUDNOĆE-

Idite kod ginekologa

Na pregledu obavezno spomenite i pojave na koje inače ne biste obraćali pažnju – i najmanje krvarenje, netipičan vaginalni iscedak, bol u predelu karlice. Svi ovi simptomi mogu da ukažu na hormonalane poremećaje koji mogu da uzrokuju neplodnost. Osim Papa testa i pregleda dojki, tražite od ginekologa da uradi i kompletne testove na seksualno prenosive bolesti – čak i ako godinama imate istog partnera. Konačno, tražite od lekara da odredi preparate koje bi trebalo da uzimate pre nego što zatrudnite, a koji će pripremiti vaš organizam za najvažnijih devet meseci u vašem životu. Ovi preparati sadrže gvožđe, kalcijum i druge hranljive materije, koje će osigurati normalan razvoj ploda u prvom tromesečju trudnoće.

 

Proverite zube

Gotovo 80% ljudi pati od nekog oblika oboljenja desni. Kad su u pitanju trudnice, taj broj iznosi 100%. Hormonske promene u organizmu trudnice utiču i na pojačan razvoj bakterijske flore u ustima. Štaviše, ako se radi o težem obliku infekcije gingive, postoji rizik da bakterije iz usne šupljine, putem krvotoka, dospeju do fetusa i izazovu komplikacije. Eksperti procenjuju da žene koje pate od periodontalnih oboljenja sedam puta češće rađaju pre termina nego one koje ne pate od oboljenja desni.

 

-TRI MESECA PRE TRUDNOĆE-

Vodite računa o ishrani

Ishrana za dvoje zapravo treba da znači da bi trebalo budete dvostruko pažljiviji prilikom izbora hrane, a ne udvostručen broj kalorija. Počnite da jedete namirnice koje podstiču metabolizam i održavaju optimalan nivo hormona. Složeni ugljeni hidrati (voće, povrće i integralne žitarice) sadrže biljna vlakna koja usporavaju proces varenja i stabilizuju nivo šećera u krvi. Proteini su važni zbog izgradnje placente i stvaranja eritrocita. Riba je odličan izvor proteina, a osim ove materije sadrži i omega-3 masne kiseline, koje omogućavaju normalan razvoj mozga i nervnog sistema.

 

Dobro razmislite pre nego što popijete alkohol

Konzumiranje alkohola povećava rizik od mentalnih i fizičkih poremećaja deteta. Zato je najbolje da prestanete da pijete kad počnete aktivno da pokušavate da zatrudnite. Preterano uživanje u alkoholu podiže nivo estrogena, što može da izazove poremećaj menstrualnog ciklusa i da potroši sve zalihe folne kiseline u organizmu.

 

Smanjite unos kofeina

Britanski naučnici otkrili su da žene, koje svakodnevno konzumiraju 300 mg kofeina, duplo duži vremenski period pokušavaju da ostanu u drugom stanju, u odnosu na one koje uopšte ne piju kafu. Ipak, većina eksperata slaže se da je jedna šolja kafe dnevno bezbedan užitak. Dakle, ako ste prava „kafopija“, onda je najbolje da u ovom periodu značajno smanjite ili potpuno izbacite unos kofeina (jedna šolja dnevno). Prestanak konzumiranja kofeina može da uzrokuje određene simptome odvikavanja, kao što su glavobolja i mučnina, što će, ako ste se odlučili na ovaj korak nakon što ste otkrili da ste zatrudneli, samo pojačati jutarnju mučninu.


Vaše šanse da zatrudnite

Nijedna žena objektivno ne može da zna da li će imati problema sa začećem sve dok ne pokuša da zatrudni. No, ako ste mlađi od 35 godina, i već godinu dana bezuspešno pokušavate da ostanete u drugom stanju, onda se obratite svom ginekologu. On će uočiti potencijalni problem i uputiće vas reproduktivnom endokrinologu – specijalisti koji se bavi dijagnostikovanjem i lečenjem steriliteta. Ako imate 35 godina ili više od toga, morate brže da reagujete – obratite se stručnjacima već posle pola godine neuspešnih pokušaja da zatrudnite.

 

Četiri stvari koje ON mora da uradi

1. Da prestane da puši. Nikotin smanjuje mobilnost i broj spermatozoida.

2. Da smanji unos alkohola. Više od jednog pića dnevno može da naruši produkciju spermatozoida.

3. Da redukuje telesnu težinu, ako je potrebno, naravno. Devet kilograma viška umanjuje njegovu plodnost za 10%.

4. Da izbegava boravak u toploj vodi i saunama. Toplota može da naruši sposobnost produkcije zdravih, mobilnih spermatozoida.

 

Tekst: Nataša Ćovin

Tagovi: