Želim da mi se VRATI MOJE TELO!

by | jul 19, 2009

Činjenica je da se telo žene koja je u drugom stanju u svakom pogledu menja, ponekad i do te mere da liniju koju je nekad imala više ne može da vrati. U strahove i brige koji su povezani sa devetomesečnim iskustvom trudnice, ubraja se i bojazan žene da njeno telo više nikada neće biti vitko i zategnuto. L&Z vam odgovara na najčešća pitanja budućih mama, koja nemaju veze sa bebom.

 

lepota i zdravlje hocu nazad svoje telo trudnoca


Da li su poznate ličnosti, poput Anđeline Džoli i Hajdi Klum, uspele da povrate vitku liniju samo nekoliko nedelja posle porođaja – isključivo dijetama i vežbama?
Dijeta i vežbanje nisu dovoljni da bi se za tako kratko vreme povratila figura kakvu je žena imala pre trudnoće. Poznate mame često tajno odlaze kod estetskog hirurga, kako bi se rešile suvišnih kilograma nakon porođaja. Međutim, linija Hajdi Klum nije posledica hirurške intervencije, već isključivo discipline. Naravno, u to spadaju i svakodnevni odlazak u fitnes studio, lični trener, nutricionista, dadilja i kućna pomoćnica. Inače, poznato je da se fotografije modela obrađuju kompjuterski, tako da se bez problema mogu obrisati, na primer, strije.

Kako da sprečim nagomilavanje suvišnih kilograma u trudnoći?
Bolje je sprečiti nego lečiti. Problem nastaje kad žena u trudnoći unosi preteranu količinu hrane i ugoji se više nego što bi trebalo. Umesto da jedete „za dvoje“, zadržite stare navike u ishrani i vodite računa o tome da uzimate dovoljno vitamina i minerala. U svoj dnevni raspored trebalo bi da uvrstite i umerene sportske aktivnosti. Uobičajeno je da se žena u trudnoći ugoji od 11 do 16 kg.

Vratila sam se u staru formu, ali ne mogu da se rešim „viška“ na stomaku. Da li mi vežbanje može pomoći?
Posle porođaja, tkivo i mišići na stomaku postaju opušteni, a unutrašnji organi potiskuju kožu stomaka ka spolja. Zategnuti stomačni mišići, međutim, povlače organe unazad i odličan su oslonac za kičmu. Najefikasniji je pilates, pošto te vežbe pokreću i najdublje grupe mišića na stomaku. Ukoliko su se tokom trudnoće na telu nagomilale masne naslage, pomoći će samo pravilna ishrana i dijeta. Ako je problem u „višku kože“, vežbe za stomačne mišiće neće mnogo pomoći u rešavanju tog problema. Pošto se koža previše rasteglila, potreban joj je poseban tretman – masaža i naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom, čime se podstiče cirkulacija krvi. Ne zaboravite i da morate da prestanete da pušite, pošto nikotin uništava tkivo kolagena koji koži daje elastičnost!

 

Da li odmah nakon porođaja smem da se podvrgnem liposukciji ili hirurškoj intervenciji kojom bih zategnula stomak?
Stručnjaci upozoravaju na to da u prvoj godini bebinog života majka ne sme da se podvrgava invazivnim metodama mršavljenja. Zbog promena tkiva u trudnoći, u periodu od godinu dana posle porođaja, postoji veća opasnost od komplikacija. Strije na trudničkom stomaku dokaz su da se tkivo stalno menjalo i zbog toga treba izbegavati liposukciju. Ukoliko planirate još dece, potpuno je besmisleno raditi bilo kakve hirurške intervencije na stomaku. Osim toga, zatezanje stomaka operacijom ostavlja velike ožiljke na koži.

Primetila sam da su se mojim prijateljicama grudi veoma smanjile nakon dojenja. Da li se to može sprečiti?
Najvažnije je da obratite pažnju na svoju telesnu težinu, jer žene koje naglo smršaju posle porođaja vrlo brzo izgube i „bujne“ grudi.

 

Kako „podići“ grudi posle perioda dojenja?
Kada se grudi jednom opuste, pomaže jedino hirurška intervencija. Izuzetno je važna ishrana tokom trudnoće: kolikom brzinom budete dobijali u težini, tako će vam „rasti“ i grudi. Natečene mlečne žlezde tokom dojenja potiskuju masno tkivo, kada prestanu da „rade“, važi sledeće pravilo: što su grudi pre trudnoće bile veće, to će se više opustiti. Izuzetno je važno da tokom trudnoće nosite odgovarajući grudnjak. Pri tom, to ne mora da bude neki preskupi brendirani brushalter, niti prsluče namenjeno dojiljama, važno je samo da dobro drži grudi. Ako se vaše grudi pomeraju pri svakom koraku, to znači da nosite neodgovarajući grudnjak. Muskulatura grudnih mišića može se ojačati vežbama, ali će efekti biti primetni samo ako su vam grudi male.

 

Često se tvrdi da je nastanak strija uzrokovan genetskim faktorima i da se ne može sprečiti. Da li je to tačno?
Zaista su u pitanju genetski faktori, ali u tome ima udela i porast telesne težine tokom trudnoće. Usled jakog rastezanja kože nastaju strije, ljubičaste linije na stomaku, bokovima, butinama i zadnjici. Kozmetička industrija i estetska hirurgija još uvek nemaju dovoljno snažno „oružje“ protiv ovog problema.

 

Da li je ubrizgavanje hijaluronske kiseline efikasan metod za „podizanje“ grudi?
Mnogi hirurzi neće pristati da obave ovu intervenciju, jer taj metod još uvek nije dovoljno ispitan. Osim toga, ova materija se razlaže u organizmu u naredne tri-četiri godine, pa se zahvat mora redovno ponavljati.

 

Da li se isplati držati dijetu i baviti se sportom ako planirate još dece?
Sve žene trebalo bi da se potrude da vrate težinu koju su imale pre trudnoće, a to se može postići samo redukcijom ishrane i vežbanjem. Mnoge majke to zanemaruju pa u svakoj narednoj trudnoći postaju sve deblje i nikada ne povrate svoju devojačku figuru.

Da li može da doji žena u čije su grudi ugrađeni silikonski implantati?
Žena sa silikonskim implantatima može da doji. Inače, operacije grudi najčešći je hirurški zahvat u periodu posle porođaja, a to se pre svega odnosi na smanjenje, kao i zatezanje grudi. Mnogo je pametnije da se na ove intervencije odlučite tek kada budete sigurni da ne želite da imate više dece, jer ne možete znati kako će vam se grudi promeniti u sledećoj trudnoći. U svakom slučaju, posle bilo kojeg hirurškog zahvata na grudima, trebalo bi da prođe najmanje godinu dana do sledeće trudnoće.

Šta zaista pomaže protiv celulita?
Podstaknite razmenu materija masažom, naizmeničnim tuširanjem toplom i hladnom vodom i bavite se sportom. Donekle mogu da pomognu i kreme za zatezanje kože.

 

Tekst: Violeta Komazec; Foto: Dreamstime

Tagovi: