Udruženje “Žena uz ženu”: Gde pronaći podršku u borbi s rakom dojke?

Veliku pomoć u procesu lečenja karcinoma dojke mogu doneti preporuke drugih žena koje su prošle kroz slično iskustvo, a ključna je i dostupnost stručnih saveta.

by | maj 31, 2021

Sopstveno suočavanje sa karcinomom dojke, od kojeg u Srbiji svake godine oboli 4.500 žena, motivisalo je Anu Dornik da se udruži sa Marijom Lakić te da zajedno osnuju udruženje “Žena uz ženu”. U okviru rada udruženja, 23. juna biće organizovan panel “Danas, za bolje sutra”, koji će obuhvatiti predavanja na temu prevencije, intervencije, lečenja raka dojke, kao i važnosti psihološke podrške. Tim povodom poželeli da od ove dve odvažne i nesebične dame saznamo na koji način učešće u udruženju može pomoći ženama obolelim od karcinoma dojke na putu oporavka.

Ušavši u novo poglavlje svog života, svakim danom sam sve više spoznavala da postoji razlog zašto je baš meni dat ovaj izazov, kaže Ana na početku razgovora. – Imala sam želju da pomognem devojkama i ženama koje se bore sa karcinomom dojke time što ću im pružiti informacije, deliti savete, stavove, podršku. Nije bilo jednostavno da u jeku hemoterapije ustanete, rešeni da vodite druge žene kojima ste potrebne, a istovremeno ste i sami deo velikog izazova.

Ana Dornik. Foto: Nemanja Vojnović, Studio „New Me“

Članak se nastavlja posle reklama

– Stvari se uglavnom dešavaju kada ponajmanje očekujete, dodaje Marija. – Pravite planove, a planovi se pred vama sami dešavaju. Tako je susret sa Anom bio sudbinski i pretvorio se u misiju da zajedničkim snagama pomažemo ženama i radimo humane stvari. Naša energija urodila je plodom da budemo zaista primer kako treba biti “Žena uz ženu”.

Marija Lakić. Foto: Nemanja Vojnović, Studio New Me

Kako se razvijala ideja o udruženju?

Ana: Bio je to momenat sazrevanja mojih emocija, stasavanja mojih vizija. Ceo projekat je krenuo iz ambicije da javno istupim na instagram stranici @zenauzzenu i podelim svoj stav da biti bolestan nije sramota, a biti slab nije osuda. U želji da razbijam tabue, uvidela sam koliko je ženama potrebna podrška u ovoj borbi. Zajedno sa Marijom Lakić došla sam na ideju o osnivanju udruženja “Žena uz ženu” koje sada, za nepuna dva meseca od osnivanja, broji preko 150 članica.

Članak se nastavlja posle reklama

Marija: Želele smo da pojmu “udruženja” damo dublje značenje od uobičajenog. Trudimo se da inovativnim idejama dođemo do drugačijeg koncepta, koji je pre svega koristan za žene koje prolaze kroz težak period, kao i za žene koje nisu u mogućnosti da dođu do pravih informacija.

Da li je udruženje namenjeno isključivo ženama obolelim od karcinoma dojke?

Ana: Udruženje je pre svega osnovano kao podrška ženama koje prolaze borbu sa karcinomom dojke, jer im je omogućena razmena iskustava. Ali, namenjeno je i svim zdravim ženama, kako bismo bile glas prevencije. Edukacije se održavaju u prostorijama Udruženja, kao i putem insta live predavanja, što je u ovom trenutku, zbog epidemioloske situacije u zemlji, praktično rešenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Cilj našeg udruženja je da se o raku dojke govori svakog dana, a ne samo dva puta godišnje. Takođe, značajan cilj udruženja jeste i da preventivno delujemo na zdrave žene, time što ćemo im omogućiti besplatne ultrazvučne preglede, popuste na laboratorijske analize itd.

Udruženje je i humanitarnog karaktera, pa organizujemo i humanitarne akcije za one kojima smo najpotrebnije.

Članak se nastavlja posle reklama

Gde zainteresovane žene mogu da vas pronađu?

Ana: Možete nas pronaći na sajtu zenauzzenu.rs kao i na IG stranici @zenauzzenu. Takođe, na isti način se možete i prijaviti za članstvo putem online prijave na sajtu ili na mailu [email protected].

Recite nam nešto više o panelu “Danas, za bolje sutra”, koji nas očekuje 23. juna. Kako je osmišljen? Ko će biti gosti / predavači?

Ana: Panel “Danas, za bolje sutra” jedan je u nizu projekata koje naše udruzenje ima u planu. Panel će se održati 23. juna 2021. godine, a cilj mu je da podigne svest o ovoj, još uvek, tabu temi. Koncept panela je edukativnog kao i zabavnog karaktera. Govorićemo na temu prevencije, intervencije, lečenja i podrške. Biće iznenađenja, a detalje ne bismo sada otkrivale.

Članak se nastavlja posle reklama

Marija: Kao što sam slogan glasi, činimo danas za bolje sutra. Korona je poljuljala naše živote na razne načine. Srećom, čini se da pandemija popušta i da je vreme buđenja – između ostalog i ovako sjajnim panelom, na koji gledamo kao na prvi veliki pečat našem udruženju, za sve što tek dolazi. Drago mi je što su uticajne ličnosti prepoznale naš trud i važnost ove teme i pružile svoju ruku, kao podršku udruženju i panelu.

Koliko znače empatija i podrška u borbi sa karcinomom dojke?

Ana: Podrška i empatija znače mnogo. Premda to, naravno, zavisi od osobe do osobe. Lično, radije izlazim iz uloge žrtve i pravim zalet za nove uspehe. Svojim sam stavom olakšala svojoj okolini i, kada sam to učinila, ozdravila sam.

Koje su osnovne poruke koje želite da prenesete ženama radom svog udruženja, a i panelom kojem ćemo uskoro imati priliku da prisustvujemo?

Ana: Brinite o sebi svakoga dana. Negujte suštinu, a ne formu. Ne izbegavajte izazove. Učite iz njih. Izdvojte vreme potrebno da danas naučite više nego što ste znali juče. Volite sebe. Niste sami.

Članak se nastavlja posle reklama

Marija: Mnoge stvari se mogu desiti samo ako naglas izgovorimo ono što želimo. Sreća je kad smo zdravi i kada su zdravi oni koje volimo.

lepotaizdravlje.rsFeatured image: Rea Mucović