Upala sinusa – stanje koje ne treba ignorisati

by | novembar 13, 2020
Upala sinusa

Imate glavobolju, otečeni ste i ne možete da dišete na nos, ali nemate nikakve druge simptome gripa i prehlade? Možda je u pitanju upala sinusa.

Akutni sinuzitis najčešće je izazvan prehladom, ali uzročnici mogu biti i bakterije, alergija i gljivične infekcije.  Sinuzitis je najčešće praćen sekretom iz nosa, bolom i osećajem pritiska, a to stanje izazvano je upaljenim i otečenim sinusima. Pored otežanog disanja i otečenog lica, može se javiti i glavobolja i bol u obrazima (u zavisnosti od toga koji sinusi su zahvaćeni infekcijom). Bol se uglavnom pojačava kada se osoba nagne glavom prema dole, a ako traje duže od tri dana i praćen je temperaturom, potrebno je posetiti lekara.

Sinuzitis mnogi ne smatraju nečim ozbiljnim i računaju da će proći sam od sebe. Međutim, ukoliko se adekvatno ne leči, ovo stanje može postati trajno i veoma iscrpljujuće. Stalna glavobolja nas ograničava jer nas u većoj ili manjoj meri sprečava da funkcionišemo kako treba. (Pročitaj: Pobedite glavobolju pomoću trika sa peškirom)

upala sinusa

Upala sinusa

Prvi simptomi upale sinusa su nosni kanali koje je zapušila sluz i sekret. Pošto je takva sredina vlažna, a nema dovoljno vazduha, lako se razvijaju bakterije koje dovode do upale. Ako se sinuzitis ne izleči kako treba, najverovatnije će se ponoviti. Ako se to desi više od 4 puta godišnje ili traje oko 3 meseca, postaje hroničan.

Sinuzitis može biti izazvan infekcijom, ali i nosnim abnormalnostima, poput devijacije, izraslina na nosu ili nepravilnog oblika nosne šupljine. Jedna od posledica je otežano disanje (ili disanje kroz usta) i govor (kroz nos). (Pročitaj: O ovom organu ne brinemo dovoljno, a ključan je za naše zdravlje)

Terapiju određuje lekar, a ona se moža sastojati od kortikosteroida u spreju, dekongestiva i lekova protiv bolova. Antibiotici su potrebni samo ako je sinuzitis izazvan bakerijama.

Dok ne odete kod lekara, nos ispirajte slanim rastvorom, odmarajte se što više (tako ćete ubrzati oporavak) i pijte mnogo tečnosti (razredićete sluzavi sekret i lakše ga izbaciti). Izbegavajte gazirane ili kofeinske napitke, kao i alkohol.
Glavu naparite vrućom vodom u koju ste nakapali neko eterično ulje (nana, eukaliptus, bosiljak). Možete staviti i obloge koje će ublažiti glavobolju i otok. Spavajte na podignutom uzglavlju što će pomoći da se sinusi otpuše. (Pročitaj: Reč koja nam je svima dobro poznata – nesanica)

lepotaizdravlje.rsLittleBee80/Getty via Guliver