Uvek su tu za vas, a danas je njihov dan – lekari volonteri

by | decembar 5, 2020

U ovom brzom vremenu u kom živimo danas, negde se izgubio osećaj za druge. Zato se 5. decembar obeležava kao međunarodni dana volontera. Tada se odaje priznanje dobrotvornom i humanitarnom radu i doprinosu zajednici. U skladu sa trenutnom situacijom, lekari su odlučili da aktivno učestvuju i pružaju svoju pomoć i konsultacije pacijentima putem onlajn platforme Doktok.

Pomaganje i posvećivanje vremena drugima izraz je ljudske humanosti i solidarnosti, dok se sa druge strane, volontiranje vidi kao mogućnost ličnog napredovanja i satisfaksije, jer vraća prvobitnu strast prema poslu kojim se bave, odnosno medicini.

– Moja želja da postanem lekar volonter javlja se iz dugogodišnje želje da svojim zalaganjem bar malo učinim svet boljim i vedrijim. Verujem da u ovo vreme i na ovaj način činimo pravu stvar za svoju zajednicu – rekla je dr Karin Vasić, specijalista pedijatrije, subspecijalista kardiologije i lekar volonter.

Većinu lekara koji volontiraju i online pomažu pacijentima na isto je podstakla trenutna situacija pandemije virusa Covid-19, preopterećenost zdravstvenih sistema, nemogućnost dolaska do lekara, ali i činjenica da izolacija i strah od bolesti, kao i sama bolest, mogu izazvati mnogobrojne psihičke probleme.

U vreme krize, zdravstvene, ali i finansijske, lekari opšte prakse, različitih specijalnosti, ali i psiholozi i psihoterapeuti osetili su značaj svoje uloge i odlučili da istupe u društvu i pruže podršku svima kojima je ona potrebna.

– Volonterski rad je bitan u svakoj društvenoj zajednici jer kroz njega volonteri podižu svest o društvenom, odnosno kolektivnom pripadanju. Mene raduje činjenica da se veliki broj lekara odazvao ovom pozivu da na jednostavan, brz i efikasan način pomognemo svakom pojedincu bez obzira gde se on nalazi, u svakom delu naše zemlje – rekao je Nenad Ljubenović, lekar opšte medicine.

Lekari su se složili i da se volontiranjem za vreme studija stiče iskustvo, dok se nakon istih zasniva na humanitarnom i društveno korisnom radu, kada se stavljaju na raspolaganje zajednici i ljudima kojima je pomoć neophodna, a koji istu ne mogu da priušte.

Lekar opšte prakse Nenad Stojković takođe je dodao da u ovom slučaju, povratna informacija i pohvala znače više od honorara i plate, jer je reč o humanom i društveno korisnom činu.

– Svim kolegama bih preporučila da se pridruže timu i postanu volonteri, da osete kakva je trenutna situacija, šta je ljudima potrebno, ali i kako je to imati svoju virtuelnu čekaonicu i komunicirati sa pacijentima online. Pacijente pozivam da nam pruže svoje poverenje i zatraže adekvatan savet ili podršku-  apel je lekara opšte medicine i specijalizanta dermatovenerologije dr Aleksandre Radosavljević.

Lekari volonteri su svakodnevno dostupni na Doktoku, gde vas čekaju besplatne konsultacije iz oblasti opšte medicine, psihološke podrške, ali i drugih specijalnosti.

lepotaizdravlje.rsDokTok