Veza između dijabetesa i virusa korona – evo novih detalja!

by | 11 novembra, 2021
Veza između dijabetesa i virusa korona

Kakva je veza između dijabetesa i virusa korona? Na šta je važno da pripaze osobe koje imaju dijabetes, baš kao i oboleli od infekcije virusom Covid-19? Donosimo detalje!

Otkako je počela pandemija virusa korona, neprestano slušamo o komorbiditetima i opasnostima težih slučajeva infekcije virusom Covid-19. Ispostavilo se da se to posebno odnosi na osobe s dijabetesom: kod njih se, kada se zaraze virusom, češće javljaju ozbiljne komplikacije i potreba za hospitalizacijom. A zatim se pojavila sumnja i da infekcija Covid-19 zapravo izaziva pojavu dijabetesa. Evo na koji su način ova dva oboljenja zapravo povezana.

Simptomi infekcije Covid-19 kod osoba s dijabetesom

Dijabetes je hronično stanje izazvano činjenicom da naš organizam ne proizvodi dovoljno insulina, ili ga ne koristi na pravi način, što dovodi do visokih nivoa šećera u krvi. Dijabetes se, takođe, povezuje s hroničnim zapaljenjem (inflamacijom) čitavog organizma. S druge strane, tokom infekcije korona virusom, naš organizam proizvodi dodatne inflamatorne supstance. Ta kombinacija može dovesti do opasne zapaljenske reakcije koja se naziva citokinska oluja.
Pored toga, Covid-19 dovodi i do stvaranja trombova koji negativno utiču na snabdevanje organa krvlju, što može pojačati probleme koje je dijabetes već izazvao u organizmu, stvarajući idealne uslove za dodatne komplikacije.
Bolesti povezane s dijabetesom, poput onih koje se odnosne na jetru, bubrege, srce, povišen krvni pritisak ili gojaznost, takođe povećavaju rizik od lošeg ishoda infekcije Covidom-19.

Pročitajte i… Da li su osobe s dijabetesom podložnije zarazi virusom COVID-19 i kako utiče na njih?

A kako Covid-19 može izazvati pojavu dijabetesa?

Na osnovu članka objavljenog u stručnom časopisu Diabetes, Obesity and Metabolism, metaanaliza osam studija koje su obuhvatile 3.700 pacijenata hospitalizovanih usled Covida-19, utvrdila je da je kod čak 14,4 posto nedavno dijagnostikovan dijabetes. Autori, takođe, izveštavaju da su opasne komplikacije dijabetesa „neuobičajeno učestale” kod Covid-19 pacijenata s dijabetesom.
Fizički stres usled infekcije virusom korona podiže nivoe glukoze u organizmu, te tako stanje preddijabetesa pretvara u dijabetes, smatraju stručnjaci. Virus može izazvati štetu u delovima organizma zaduženim za metabolizam šećera, poput beta-ćelija pankreasa koje proizvode inuslin. Dve studije nedavno objavljene u časopisu Cell Metabolism otkrivaju da su ćelije pankreasa, kod ljudi koji su preminuli usled Covida-19, bile zaražene virusom. Jedna od studija takođe ukazuje na to da virus može u potpunosti da uništi ćelije koje proizvode insulin, dok obe potvrđuju promene u funkcionisanju ćelija pankreasa – koje dovode do smanjene produkcije insulina.

Veza između dijabetesa i virusa korona – šta možete učiniti da sačuvate zdravlje?

Ukoliko imate dijabetes, posebno je važno da kontrolišete nivo šećera u krvi i štitite se od zaraze virusom, savetuju eksperti. Vakcinišite se (ukoliko to već niste učinili); vakcine su bezbedne i efikasne i za osobe s dijabetesom.
Ukoliko imate Covid-19, a prethodno vam nije dijagnostikovan dijabetes, budite na oprezu kad su u pitanju simptomi ovog zdravstvenog stanja. Među njima su učestala potreba za mokrenjem, izražen osećaj žeđi ili gladi, preteran i neobjašnjiv umor. Obavezno na te simptome skrenite pažnju lekarima.
Ako simptome primetite ubrzo nakon oporavka od infekcije korona virusom, možda će vam lekar predložiti da uradite test HbA1C – koji pokazuje prosečan nivo šećera u krvi tokom protekla tri meseca – kako biste otkrili da li su simptomi dijabetesa zaista tu kao posledica infekcije Covid-19.
lepotaizdravlje.rs Shivendu Jauhari / iStock via Getty