Vrtoglavica: Najčešći simptomi

by | mart 21, 2015

Vrtoglavica je treća po redu tegoba zbog koje ljudi posećuju doktora. Ona najviše utiče na uši i oči, a u najgorem slučaju može dovesti do nesvestice.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Postoji puno razloga koji mogu da uzrokuju vrtoglavicu. Česta vrtoglavica uglavnom nije ozbiljan problem, a lečenje zavisi od njenih simptomima i samog uzroka.

Simptomi vrtoglavice su gubitak ravnoteže i lažni osećaji teturanja tj. nestabilnost. Ona može da uzrokuje ošamućenost, a ponekad je prate mučnina, bledilo lica, povraćanje i gubitak svesti. Mnoga zdravstvena stanja mogu uzrokovati probleme vrtoglavice, a neka od njih su senzorni živci, oči i unutrašnje uho.

Doktora morate odmah posetite u ovim situacijama:

– Vrtoglavica se javlja kao posledica udarca u glavu

– Vrtoglavicu prati jaka glavobolja

– Vrtoglavicu prati zamagljen vid

– Javlja se ukočenost u vratu

– Nastaju teškoće u govoru

– Javlja se iznenadni gubitak sluha

– Izgubite svest

– Osećate slabost u nogama ili rukama

– Osećate bol u grudima

– Vrtoglavica izaziva nesvesticu ili poteškoće pri hodanju

– Broj otkucaja srca vam je usporen ili ubrzan

Česti uzroci nastanka vrtoglavice mogu biti i preterana konzumacija alkohola, poremećaj unutrašnjeg uha, pojedini lekovi i naglo ustajanje iz kreveta.

Ako vam se javi vrtoglavica koju je uzrokovalo preterano vežbanje, dehidracija ili toplota, morate početi da pijete puno tečnosti. Kako bi izbegli probleme sa vrtoglavicom, izbegavajte alkohol, duvan i kofein.

Ukoliko smatrate da je vaša vrtoglavica bezazlena i da će proći sama od sebe, ipak posetite doktora jer on zna najbolje.

Tagovi: