Zamućen ili nejasan vid – kada treba da se zabrinemo? Poslušajte savet oftalmologa

Ukoliko ste primetili da vam je vid zamućen ili nejasan i to vas je zabrinulo, obavezno pročitajte šta o tom problemu kažu stručnjaci platforme DokTok.

by | jun 4, 2021

Zamućen, nejasan vid najčešći je simptom da nešto nije u redu sa našim očima, ali da li zbog toga treba da brinemo?

Zahvaljujući platformi DokTok i ove nedelje pred nama su objašnjenja medicinskih stručnjaka. Odgovor na pitanje o problemu zamućenog i nejasnog vida, dobili smo od mr sci med dr Željke Jojić Savićević, oftalmologa.

– Najčešće NE, ne treba da se brinemo, odgovara na pitanje iznad dr Jojić Savićević. – Možda se malo promenila dioptrija, možda nešto nije u redu sa naočarima, možda je samo malo lošiji suzni film.

Članak se nastavlja posle reklama

Ipak, to je suviše odgovora “možda” za tako dragocen dar kao što je dobar vid. Zbog toga smo zamolili doktorku da nam objasni koji sve mogu biti uzroci zamućenja vida i kako se oni leče.

Zamućen vid može da ima razne uzroke:

  • Refrakciona greška – kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam najlakše se otklanjaju naočarima, sočivima, laserskom operacijom.

  • Suvo oko, konjunktivitis, deformitet ili oboljenje rožnjače mogu da dovedu do zamućenja vida. Neki se lako leče, neki pak ne.

  • Katarakta, zamućenje sočiva – lako se dijagnostikuje, leči se operacijom.

  • Zapaljenja srednje ovojnice oka – nije tako česta bolest, ali dovodi do zamućenja vida.

  • Dijabetične promene na oku mogu da naprave komplikacije na oku, kao i redukovan vid.

  • Degenerativne promene makule, žute mrlje, bilo koje geneze – urođene, staračke, zapaljenske, dovode do zamućenja ili značajno redukovanog vida.

  • Povišen očni pritisak – u samom početku ne remeti centralni vid, ali vremenom se steže kao mračni obruč, dok ne ostane samo centralni vid, a sve okolo more tame. (Šta dr Jojić Savićević kaže o povišenom očnom pritisku i glaukomu pročitajte ovde.)

Da bismo izbegli ovo preteće MOŽDA, jednostavna poseta vašem oftalmologu daće odgovore i putokaz kako da sačuvamo bogatstvo dobrog vida. (Pročitajte i… Mutna slova, tačkice pred očima, svrab? Evo kako da rešite probleme s vidom)

Savetuje vas mr sci med dr Željka Jojić Savićević, oftalmolog

Rođena je u Beogradu, gde je završila Medicinski fakultet 1992. godine, kao i specijalizaciju iz oftalmologije. Od 1999. godine zaposlena na Klinici za očne bolesti VMA na odeljenju za prednji segment i glaukom. Iste godine dobija stipendiju za usavršavanje u Moorfields Eye Hospital u Londonu na odseku za glaukom. Od samih početaka stručnog rada bavi se lečenjem glaukoma, na čemu je i magistrirala. Stručnu karijeru nastavlja kao šef Centra za glaukom bolnice „Profesional“ u Beogradu od 2009. godine, gde je radila do osnivanja ordinacije „Belloko“, gde dalje želi da se posveti svojim pacijentima na najvišim stručnim standardima. Sve vreme stručnog rada aktivno se bavi izučavanjem i lečenjem glaukoma, autor je brojnih stručnih radova, kao i monografije ,,Medikamentno ili hirurško lečenje glaukoma”. Aktivna je učesnica stručnih sastanaka i kongresa u zemlji i inostranstvu uz uvek primerenu stručnu aktivnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Ne zadržavajte suze, one su dobre za vaše fizičko i psihičko zdravlje

lepotaizdravlje.rsvia DokTok