Zbog čega su voda i magnezijum važni tokom prazničnog perioda?

by | decembar 20, 2017

U toku je period slavlja, druženja i punih trpeza, period godine kada svi uživamo u ukusnim specijalitetima i nazdravljamo sa porodicom i prijateljima, češće nego u ostatku godine.Kao i u mnogim drugim kulturama i kod nas je konzumacija alkohola uobičajena pojava društvenih okupljanja. Osim toga, tu su raskošne torte i kolači, kao i neizostavna, bogata trpeza tradicionalnih jela.I dok uživamo u svim čarima koje donosi svečana atmosfera, hteli to da priznamo ili ne, veselje i druženja često rezultiraju sa manje sna, pa onda i malo više umora, spojenog sa mamurlukom, osećajem težine od previše šećera i masne hrane, a na kraju i više stresa za organizam.A u svim tim trenucima voda i magnezijum su idealni saveznici za manje umora i više energije!

Voda – za normalno psihofizičko funkcionisanje

U normalnim okolnostima, pod kojim smatramo umerenu fizičku aktivnost na umerenoj temperaturi, dnevno je potrebno popiti 6-8 čaša vode, koja omogućava normalno odvijanje fizičkih i kognitivnih funkcija. Ukoliko smo u toploj prostoriji i uz to, na primer, celu noć igramo, potrebe za vodom mogu višestruko da se povećaju.
U nedovoljnu hidrataciju možete posumnjati po suvoći usta, žeđi, vrtoglavici, glavobolji, smanjenom mokrenju i smanjenoj elastičnosti kože.
Ne zaboravite da kod konzumacije alkohola, unos vode postaje još važniji jer alkohol ima diuretsko delovanje, pa organizam dodatno gubi vodu povećanim mokrenjem. Zbog toga je dobro poslušati savet stručnjaka i uvek uz alkoholno piće popiti čašu vode.
Kad smo već kod alkohola, tipični simptomi mamurluka poput mučnine, glavobolje i slabijih fizičkih i psihičkih sposobnosti podudaraju se i sa simptomima dehidratacije. Zato prilikom slavlja nikada ne zaboravite na vodu!
U toku je period kada jedemo kaloričnija i začinjenija jela, što takođe zahteva dobru hidrataciju, kako bi metabolički proces bio efikasniji, odnosno eliminacija toksina lakša.
Odgovarajuća hidratacija će dati organizmu osnovu za normalan rad, a doprinosom magnezijuma ćemo dobiti idealnu kombinaciju za normalno stvaranje energije pa tako i manje umora i iscrpljenost.

Članak se nastavlja posle reklama

Magnezijum – za energiju i smanjenje umora

Magnezijum je mineral koji učestvuje u stotinama reakcija u organizmu i bez kojeg se gotovo ništa ne odvija normalno, od metabolizma šećera i masti do sinteze takozvanog hormona sreće, serotonina.
Preporučeni dnevni unos magnezijuma je od 320 mg za žene do 420 mg za muškarce, a neophodan je za funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema, uključujući i srce, pa je i kardiovaskularno zdravlje povezano sa adekvatnim unosom magnezijuma.
On učestvuje u ćelijskim reakcijama pri kojima se stvara energija, pa umor i iscrpljenost mogu biti posledica i nedovoljnog unosa magnezijuma putem hrane.
Međutim, nedostatak magnezijuma u organizmu, osim smanjenog unosa hranom i vodom može nastati i povećanim izlučivanjem magnezijuma mokrenjem. Da li ste znali da alkohol momentalno utiče na pojačano izlučivanje magnezijuma putem bubrega?
Niizak nivo magnezijuma je povezan s visokim krvnim pritiskom (hipertenzijom), dijabetesom, koronarnom bolešću srca i osteoporozom, a jedan od čestih uzroka niskog nivoa magnezijuma, osim nedovoljnog unosa hranom i vodom, jeste i njegov gubitak uzrokovan konzumacijom alkohola.

Važnost umerenosti i unosa vode s magnezijumom!

Članak se nastavlja posle reklama

Za dobar metabolizam, više energije i manje umora, izuzetno je dobra strategija za vesele dane i još veselije noći, da se držimo mudre preporuke o umerenosti u svemu i da uz sebe imamo dobre saveznike kao što je voda bogata magnezijumom.
Unosom vode koja sadrži magnezijum možemo našem organizmu obezbediti optimalan dnevni unos magnezijuma, koji je potreban za vitalne telesne funkcije i ujedno vodom hidrirati telo, dajući organizmu osnovne preduslove za njegovo normalno funkcionisanje.
Zar to nije dovoljan razlog da voda sa magnezijumom bude i vaš odabir u periodu slavlja? Živeli!

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: