#ženskirazgovori: Zašto vagina ponekad boli nakon seksa?

by | 29 jula, 2021
zašto vagina ponekad boli nakon seksa

Zašto vagina ponekad boli nakon seksa? Rešavamo nedoumice u nastavku.

Umerena bol u vagini nakon seksa je uglavnom normalna pojava. Ali, učestala i jaka bol, peckanje i osećaj neugodnosti u vagini uz krvarenje, sekret ili bol pri mokrenju, znaci su za uzbunu.

Zašto vagina ponekad boli nakon seksa?

Pored bola izazvanog pucanjem himena (prilikom gubitka nevinosti), bol se može javiti i zbog drugih razloga. Evo šta sve može da uzrokuje neugodan osećaj u vagini.

1 Infekcija

U pitanju je najučestaliji razlog zašto vas vagina boli nakon seksualnog odnosa. U pitanju su gljivične ili bakterijske infekcije (poput hlamidije, gonoreje i sl.) koje izazivaju upale u vaginalnom tkivu, čak i kada nemate druge simptome.

2 Alergijska reakcija

Ponekad, žena može da bude alergična na supstance u lubrikantima ili prezervativima i tada se javlja osetljivost i bol u vagini. Alergija je uglavnom praćenja svrabom, peckanjem i otocima.

Pročitajte i… Bol nakon seksa? Eliminišite najčešće uzroke

3 Upala karličnih mišića

Ovi mišići aktiviraju se tokom orgazma, a ukoliko je orgazam dug (ili doživite nekoliko orgazama tokom seksa), može doći do upale karličnih mišića. Samim tim, javlja se i bol tokom i nakon seksualnog odnosa.

4 Nedovoljno lubrikanata

Ponekad, nedovoljno korišćenje lubrikanata može dovesti do bola nakon seksa. Razlog se krije u suvoći vagine. Produžite period predigre pre samog odnosa.

5 Sam seksualni odnos

Agresivniji seksualni odnos, kao i neke poze, mogu da utiču na pojavu bola nakon seksa. Promena poze i dubine penetracije bi ovo mogla da reši.

Kako umanjiti bol nakon seksa

  1. Ispirajte bolno mesto čistom mlakom vodom.
  2. Koristite hladne ili tople obloge ukoliko osetite da bol ne prolazi. Ukoliko uz bol osećate i grčeve, savet je da koristite mlake (ne vrele!) komprese.
  3. Popijte tabletu protiv bolova.
  4. Ne koristite tampone u ovom periodu.
  5. Ukoliko bol ne prestane posle nekoliko dana, obavezno se javite lekaru!

 

 

lepotaizdravlje.rsCottonbro via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.