Bojanke za odrasle i zdravlje: Kakva je veza?

by | jul 29, 2021
bojanke za odrasle

Bojanke za odrasle mogu imaju blagotvorno dejstvo po naše zdravlje, slažu se stručnjaci. Evo i zašto!

Svi su u potrazi za hobijima koji nam pomažu da ublažimo nivo stresa. Dok se neko bavi vrtlarstvom, neko piše priče i pesme, a neko boji!

Istraživači i terapeuti pričaju o umirujućem efektu bojanki više od decenije, a od nedavno, bojanke za odrasle su sve popularnije. Tako, bojice i strane s crno-belim crtežima nisu više rezervisane za decu.

Prvi put, bojanke u obliku knjige pojavile su se 2012., a naredne godine, istraživači s Univertziteta Džons Hopking počeli su da predlažu bojanke kao jedan vid meditacije. Od tada, pa do danas, bojanke za odrasle prešle su dug put.

Važno je napomenuti da bojenje nije isto kao terapija uz pomoć umetnosti jer ne postoji veza između pacijenta i terapeuta. Ipak, to ne znači da nam bojanka ne može pomoći, a evo i kako.

Bojanke za odrasle i zdravlje

Budući da bojenjem stvaramo novu zanimaciju i fokus, postajemo samosvesniji, a time uklanjamo i stres. Studija iz 2005. godine pokazala je da bojenje mandala pomaže u uklanjanju anksioznosti.

Pročitajte i… 5 dnevnih navika koje pogoršavaju anksioznost

S druge strane, crtkanje (žvrljanje) nema isti efekat. Isto tako, slično meditaciji, bojenje nam pomaže da se fokusiramo na dati momenat i da ne analiziramo. Samim tim, makar na trenutak, zaboravljamo na probleme i stres, te umirujemo i telo i um.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zifflin (@zifflin00)


Prema Američkoj asocijaciji za terapiju uz pomoć umetnosti, ovaj vid terapije neguje samosvesnost, pomaže nam da se bolje borimo s bolestima zavisnosti, razvijamo društvene veštine, jačamo samopouzdanje… Uz to, bojenjem razvijamo kognitivne sposobnosti i kreativnost.

Bojanke i te kako mogu da pomognu odraslim osobama, i predstavljaju sjajn beg iz stvarnosti.

 

 

lepotaizdravlje.rs AndreaObzerova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images