Categories Zdrava ishrana

4 namirnice koje su izvor zdravih masti

Ukoliko želite da izgubite višak kilograma, potrebno je da unos ugljenih hidrata smanjite za barem 50%, a uz to povećate unos zdravih masti. Pa ipak, većina vas nije sigurna koje namirnice su adekvatan izvor zdravih masti. 

Donosimo vam spisak namirnica koje bi trebalo da unesete u svoj režim ishrane, kako biste svoje obroke obogatili zdravim mastima:

1. Riba i riblje ulje

Riba obiluje omega 6 i 3 masnim kiselinama, koje telo ne može stvoriti i obezbediti samostalno. Pored zdravih masti, riblje meso bogato je proteinima, koji bi trebalo da budu većinski osnov zdrave ishrane.

2. Avokado

Avokado je namirnica bogata zdravim mastima. Uz to ulje avokada je odlično za pripremu namirnica na visokim temperaturama.

3. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je idealno za kuhinjsku upotrebu, posebno za kuvanje i pripremu salata. Maslinovo ulje u kombinaciji sa povrćem pomaže vašem telu da lakše apsorbuje vitamine A, D i E.

4. Maslac

Maslac takođe obiluje omega 3 masnim kiselinama, pa ga je dobro povremeno uključiti u ishranu. Ipak, on spada u zasićene masnoće, pa se trudite da ga koristite ređe nego ostale, zdrave masti.

Pročitajte i…Želite da skinete višak kilograma? Ove 4 namirnice pomoćiće vam u tome

Foto: Pixabay

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA