Categories Prevencija

Prirodni lekovi protiv anksioznosti

Srce vam neumorno kuca, dah vam je isprekidan, a um kao duboka prazna pećina? Imate neodoljivu potrebu da vrištite, ali ne znate zašto? Bilo da je u pitanju samo napad anksioznosti ili pravi psihički poremećaj, ne uzimajte prve lekove za koje vam kažu da će otkloniti sve vaše muke. Priroda krije fantastične sastojke koji će vas smiriti, a ovo su samo neki od njih.

foto: ThinkstockPhotos
foto: ThinkstockPhotos

KAMILICA
Ao vas uhvati jedan od tih grčevitih momenata, popijte šolju čaja od kamilice da se malo opustite. Kamilica ima odlična smirujuća dejstva i neka to bude vaš dnevni ritual. Osim čaja, postoje i suplementi na bazi kamilice koje naučnici, takođe, preporučuju.

ZELENI ČAJ
Kažu da japanski budistički monasi umeju da meditiraju satima, i to zato što piju puno zelenog čaja koji sadrži savršeno sredstvo za smirenje – sastojak zvani L-teanin.

HMELJ
Ne, ovo ne znači da treba piti puno piva! Lek na bazi hmelja se ne pije, već se na njemu spava! Jastuci od hmelja imaju svojstva koja smiruju i produžuju vaš san.

VALERIJANA
Valerijana ili macina jedno je od najefikasnijih lekovitih bilja koja se koriste već vekovima.

MATIČNJAK
Zove se još i pčelinja ili limun trava i na našem području se tradicionalno koristi kao lekovito bilje sa smirujućim dejstvom.

LAVANDA
Još su stari Grci verovali da udisanje arome lavande smiruje živce i napetost u telu, a u primorskim krajevima možete čak kupiti i fantastičnu čokoladu sa lavandom!

DORUČAK
Uvek, uvek doručkujte. Nema izvlačenja. Doručkujte obimno i zdravo.

FORMULA 4-7-8
Ovo se odnosi na pravilno disanje koje je nužno ako osetite bilo kakve fizičke tegobe zbog anksioznosti. Dakle, tehnika disanja „4-7-8“ ide ovako: izdahnite sav vazduh iz pluća kroz usta, izbrojte do četiri. Zatim inhalirajte vazduh kroz nos, zadržite ga i izbrojite do sedam. Na kraju polako izdahnite vazduh kroz usta i izbrojte do osam. Ponovite ovaj postupak barem dva puta dnevno.

PPRAVILO “21 MINUT”
Ako želite da eliminišete anksioznost, trening u trajanju od tačno 21 minute je idealno rešenje za vas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA