FSH/LH vikend

by | novembar 12, 2012

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

Oktobar je bio grozan. Ne ponovio se. Kako stvari stoje, ni novembar ne obećava mnogo bolji provod. Jedino čime mogu da se pohvalim je da dosada nije stanovala na mojoj adresi proteklog meseca. Sve što je moglo da se strovali na moja nejaka pleća, strovalilo se i to u najjačem obliku, potpuno neočekivano i bez najave. Bio je to vatromet kakav se samo poželeti može. Zato ovaj vikend posvećujem sebi. Provodim ga u spavaćici i bade mantilu, uz niz srceparajućih filmova koji se ređaju kao po narudžbini. Vreme je da poslažem sve kockice u svojoj glavi i krenem u godišnji inventar pre nego napišem novo pismo Deda Mrazu.

Novembar je k’o stvoren za veliko spremanje. Iako je sunčan svaki dan, ne uspeva da me prevari. Ipak je to najdepresivniji mesec u godini. Melanholija je njegovo pravo ime. Ovako prerušen u proleće samo me čini još podozrivijom. Podseća me na neke lažne ljude, prijateljstva i osećaje. Kao greb-greb lutrija. Kupiš sa radošću, već dobro provodiš dok otvaraš, trenutak sreće traje k’o godina sve dok ne ogrebeš i padneš u očajanje.

Ozbiljno me progoni pomisao da se neko opasno poigrao mojom vudu lutkicom. Ko god da je, neka se okane ćorava posla! Samo da se zna, pamtim sve pa bih mogla bih i da vratim!

Moj prijatelj Aca mi kaže da prihvatim neizbežno i dobro prođem kroz sve lekcije na koje mi je Svemir ukazao. To je ona fora – kad te neko zgazi u autobusu i ti poludiš od besa, ne treba da se ljutiš na njega već da mu zahvališ i da se pozabaviš osećajem koji je proizveo u tebi. Jer izvor te ljutnje, koja se ispoljila kao trenutni osećaj, leži mnogo dublje nego nam se čini u datom trenutku.

Iako sam svesna toga i znam da je sve to tačno (deljem ovaj život po toj filozofiji već dosta dugo), teško je kad izgubiš sve tačke oslonca u jednom trenutku. Ali, kad nam život da stotinu razloga za tugovanjem, pokažimo mu da ima još hiljadu boljih za radovanjem! Na to me je podsetila moja draga Sofi, kad je došla da me izvuče iz kreveta. „Prestani da kukaš! Koga još to zanima?! Samo daješ štofa zlobnicima da se naslađuju. Znaš da se 80% ljudi sad raduje tvojoj nesreći, a onih 20% nije ni briga šta se s tobom dešava. Okreni loptu!“

I bila je u pravu. Recimo, da mi auto nije crk’o, verovatno nikada ne bih saznala da i kola sa automatskim menjačem imaju kvačilo. Uverila sam se da imam diiivnog Komšiju. Pravi vitez, kome nije bio problem da se pozabavi popravkom mog auta, po principu, ’ključ u ruke’. Tokom nedelju dana, koliko nisam izlazila iz kuće, bojkotujući pokvareni auto, drastično sam smanjila gomilu nepročitanih knjiga. Počela sam da vežbam jogu kod kuće. Umesto dva puta nedeljno, sad vežbam svaki dan. Od prijateljice Jelene sam dobila gomilu nove Collistar šminke jer su mi lopovi sve ukrali kad su mi obili kola (tako je sve krenulo!). Priredila sam sebi svako veče drugi Spa&Bath tretman– kada puna tople vode, pena koja se preliva, sveće i lagana muzika. Čaša vina, čisto da upotpuni užitak i produbi meditaciju.

Mogla bih nabrojati još neke stvari koje su mi se otvorile kao nove prilike u životu ali najvrednije od svega je saznanje da nikada, nikada, apsolutno više nikada ne smem da od dr Gugla tražim dijagnozu za svoje zdravstvene probleme! To može da odvede na ozbiljnu stranputicu.

Nagoveštaj hormonalnog poremećaja, koji se spolja manifestovao tako da mi je lice poslednja dva meseca izgledalo kao kod napupele tinejdžerke, pokazao se ispravnim. Pre nego sam uspela da dođem do mog lekara da mi sve te nerazumljive brojke rastumači na pravi način, pozabavila sam se traženjem dijagnoze na Guglu jer Gugl zna sve, zar ne?!

Svaki sledeći post na forumima vodio me je u sve veću dubiozu. Već sam sebi amputirala jedan jajnik (jer Gugl kaže da disproporcija između hormona FSH i LH ukazuje na policistične jajnike). Kad sam došla do Anti Milera, gotovo sam sebe videla kao oronulu staricu, pred odrom, sa svećom i žitom u rukama.

Ali na sreću, cela ova moja konstrukcija poslužila je samo kao dobra priča koja je lepo nasmejala mog doktora Juru! Skoro nisam bila tako srećna kao kad mi je rekao da odbacim svaku slutnju da sam pred klimaksom i da ću sa ovakvim Anti Milerom imati ciklus još sto godina. Btw, bio je to prvi put da se ciklusu radujem!

Posebno me je obradovao kad mi je rekao da će mi od tableta koje mi je dao lice ubrzo zablistati, a pritom ću još i smršati! Ne očekujte da kažem koje su tablete u pitanju (to je prvo što su me prijateljice pitale!) jer ne želim da me bilo ko više dovodi u vezu sa dr Guglom!

Svako od nas je priča za sebe. Istina je da ne znamo šta imamo dok to ne izgubimo ali je takođe istina da ne znamo šta nam nedostaje dok se ne pojavi i upotpuni naš život u celosti.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Tagovi: