Ruski poljubac u Sočiju

by | februar 14, 2014

Piše: Srđan Šveljo
www.urbanlook.info

Foto: Aleksandar Kamasi

Foto: Aleksandar Kamasi

Zimske olimpijske igre ne čine samo stilovi klizanja, tehnike voskiranja i dužine skokova, već i duboke emocije: interpersonalne, nacionalne i globalne. Milioni televizijskih gledalaca su svedoci ovih emocija. Obično oni pronađu svoj izraz u zagrljajima i poljupcima, što možete primetiti na finišu i tokom ceremonije dodele medalja – saigrači grle jedni druge, pobednici ljube svoje partnere. Ipak, ovo može da bude teško izvodljivo kada se Olimpijske igre održavaju u Sočiju.

Kao što znamo, Vladimir Putin je uveo zakone koji u Rusiji zabranjuju LGBT populaciji da iskažu svoju ljubav u javnosti. Osim toga, zabranjeno je i pozitivno govoriti o homoseksualnosti. To je razlog zbog koga je veći broj lidera širom sveta odlučio da bojkotuje ovogodišnje Olimpijske igre.

U Norveškoj, političko rukovodstvo je odbacilo poziv da ostane kod kuće. Kao velika sila u zimskim sportovima, Norveška je u jedinstvenoj poziciji da isproba svoju snagu u ovakvoj situaciji. To je odličan povod za Norvešku da ustane u odbranu fundamentalnog prava da čovek sme da izrazi svoja osećanja prema osobi koju voli.

U ovoj zemlji, mnogi pripradnici LGBT populacije (i ne samo oni) reagovali su i ustali protiv ove pojave. Jedan od njih je i norveški poznati elitni umetnik, sa boravištem u Njujorku, Bjarne Melgaard. Stoga, početkom decembra, zajedno sa norveškom kompozitorkom i izvođačem Eni (http://anniemelody.com/), započeo je inicijativu „Ruski poljubac“: kratak filmić o pravu da poljubite onog kog volite — bez obzira na seksualnu orijentaciju — na mestu na kom želite.

Tagovi: