Slatka moja, kako je tvoja vagina danas?!

by | jul 29, 2013
Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

Vagina. Vagina. Vagina. Vagina. Vagina. Koliko puta je potrebno da naglas izgovorimo ovu reč da bismo prevazišli nelagodu koju osećamo čak i pri samoj pomisli o njenom izgovaranju naglas u društvu? Vagina nije ’ona stvar’, već moja stvar. Vrlo lična, bliska i intimna. To je mesto gde se začinje i rađa život. Centar našeg tela i volje za životom.

Da bismo nekoga voleli, potrebno je da ga najpre upoznamo. Da bismo voleli sebe, treba da upoznamo svoje telo i da ga zavolimo toliko da ni jedan njegov delić za nas ne predstavlja nepoznanicu niti nam je mrzak. Ako to znači da treba da zavučemo svoju ruku duboko u naš vaginalni otvor i da pritom još postavimo dovoljno veliko ogledalo ispred nas, to treba i da uradimo. Naš je osnovni zadatak da budemo u kontaktu sa svojim telom, da ga volimo, mazimo, negujemo, istražujemo, osećamo i uživamo u njemu. Registrujući naznaku bilo kakve promene, znaćemo i kad nešto nije u redu.

To nije greh niti je sramota već preka potreba. Da je to znala moja nekadašnja koleginica (gradska devojka, visoko obrazovana u inostranstvu, majka odraslog deteta), ne bi se u svojim tridesetim godinama, da prostite, pitala ’koliko rupa ima na sebi i koja čemu služi – na koju piški, a na koju bebe izlaze’. U prvi mah smešno. Realno, žalosno.

Kad žena svoje telo zavoli toliko da kad se pogleda u ogledalo sve što želi je da vodi ljubav sama sa sobom, sposobna je da prevaziđe svoju iskonsku nesigurnost, koja je sputava da svoju ženstvenost realizuje u potpunosti. Tek tada počinje da zrači seksualnošću koja obara s nogu.

Nekada su deci govorili da će poludeti ako budu dirali svoje polne organe ili se ne-daj-Bože samozadovoljavali. Uglavnom muškoj jer je malo ko mislio da ženskoj deci tako nešto uopšte i može da padne na pamet. Vagina je bila ’to, nešto’, ’ona stvar’. U najboljem slučaju, dobijala je ime omiljene životinje ili žene iz naroda (Milojka, Živadinka). Nije ni čudo što mnoge Vagina asocira na neku bolest jer su je svojim pravim imenom zvali samo lekari.

Svet je bio u šoku kada je Vagina progovorila, pre nekoliko decenija, kroz svoje, ’Vaginine monologe’. Iako smo još kasnih 60-tih pregrmeli seksualnu revoluciju, bili su to monolozi pred kojima su se pokrivale i oči i uši, a usta ostajala nema.

I dok muškarci skaču s ivice svemira, mi žene i dalje nismo u stanju da sa Vaginom uspostavimo dvosmernu komunikaciju, u vidu dijaloga. Do sada bi već trebalo da je sasvim normalno da otvoreno i bez ustezanja pričamo sa prijateljicama o svojim vaginama, kad se nađemo na kafi. Jeste da su muškarci imali više sreće jer je njihov polni organ isturen i jednostavan za upotrebu ali to ne treba da nam bude opravdanje. Sve je tako kako je, na ovom svetu, sa dobrim razlogom.

Neverovatno je da je abortus i dalje najčešći vid kontracepcije u Srbiji ili da više od polovine žena nije nikada doživelo orgazam tokom seksualnog odnosa sa muškarcem.

Zato se pitam, koliko to jedna žena treba da bude samodestruktivna, da ne voli sebe, da bi svesno sakatila svoje telo radije nego ga upoznala i samokažnjavala se na taj način, čak ni ne dopuštajući sebi da dođe u kontakt sa svojim željama za seksualnim ispunjenjem!

Naša sredina je i dalje primitivna i zaostala. Robujemo skrupulama i tabuima, bez jake volje da im se odupremo. Zanimljivo je da upravo prva čakra, Muladhara, koja se nalazi na samom vaginalnom otvoru, predstavlja psihički centar koji je odgovoran za količinu naše telesne energije i životne volje. Ako deluje kako treba, osećamo snažnu volju za životom. Ako ne, blokirana je naša vitalnost i preovladava osećaj umora, bezvoljnosti, straha i nedostatak samopouzdanja. Zovu je i ’čakra nesigurnosti’ i upravo ona nas tera da utočište i sigurnost tražimo u materijalnim stvarima i kroz produžetak vrste.

S obzirom da kod nas ne postoji seksualno obrazovanje u školama, niti radionice na kojima bi žene mogle da se pobliže upoznaju sa intimnim stvarima koje ih zanimaju, obradovala sam se što je manifestacija ’The Healthy Vagina World Tour’, u sklopu globalne kampanje, održana i kod nas. Vagina posetila Beograd! Onako, zdravo roze, gigantski velika i u krupnom planu, kako malograđani najmanje vole da je vide, prošetala je Adom Ciganlijom.

FB-profile-pic

Sve u cilju rušenja tabua i upoznavanja žena sa održavanjem higijene u vaginalnoj regiji i zaštite od infekcija i bolesti. Ko je propustio susret sa Vaginom, na sajtu www.healthyvagina.com može da nađe sjanu brošuricu, sa svim potrebnim informacijama i odgovorima na najčešća pitanja.

Sa druge strane, grupa entuzijasta okupljena oko projekta Happy Play Time priprema video igricu koja ima za cilj da pokaže ženama kako da masturbiraju i da se seksualno samozadovolje na taj način. Sajt happyplaytime.com je vrlo zanimljiv i obiluje interesantnim podacima.

Kažu da ako nemamo problema sa sopstvenom seksualnošću, više i lakše ćemo uživati u seksualnom odnosu, a lakše ćemo i nekome pružiti zadovoljstvo u seksu. Seksualnost je jedan od osnovnih nagona ljudskog bića. Biti komotan sa sopstvenim seksualnim zadovoljstvom je preduslov da se bude u stanju da na pravi način prihvatimo zadovoljstvo od drugih i da uzvratimo. Kako možete da razmenite zadovoljstvo sa nekim drugim ako ne znate da prepoznate potrebe svog tela? Zato je samozadovoljavanje i učenje kako da masturbiramo jedna od bitnih lekcija u životu.

Mnoge žene su i danas žrtve kulturne blokade malograđanske sredine u kojoj živimo. Seksualna osvešćenost žene se i dalje donekle smatra sramnom i diskreditujućom. Na nama je da rušimo tabue i unesemo svetlost, radost i pun užitak u naše živote. Počnimo od nazivanja stvari pravim imenom. Dakle, slatka moja, kako je tvoja vagina danas?!

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Pratite Žanu na Facebooku i Twitteru.

Tagovi: