ČETIRI brza leka protiv depresije

by | oktobar 7, 2009

Ako se osećate depresivno isprobajte ovih nekoliko saveta koji će vas sigurno oraspoložiti i poboljšati vaše psihofizičko stanje.

 


Idite na masažu
Aromaterapeutska masaža ne oslobađa samo od napetosti, mirisna ulja pomažu u oslobađanju od osećaja depresije. Ako ne možete sebi da priuštite masažu, sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja u kadu s vodom. Jasmin pojačava dobro raspoloženje i oslobađa organizam od anksioznosti. Ruža je umirujuća i deluje kao antidepresiv, a pomaže i u ublažavanju glavobolje.
Izađite iz kuće

Ako ne možete da izađete iz kuće ili ste na poslu, pokušajte da sedite što bliže prozoru ili makar boravite u osvetljenim prostorijama jer i samo sunčevo svetlo može mnogo da znači za vaše raspoloženje.
Provodite vreme sa prijateljima i porodicom
Izađite s prijateljima na kafu ili na koncert. Ne morate mnogo da pričate, sam boravak u krugu dragih ljudi će vas oraspoložiti. U krugu prijatelja ćete se opustiti i nasmejati, a svi znamo da smeh oslobađa od stresa. Smeh smanjuje izlučivanje kortizola, hormona stresa, i paralelno podiže imunitet.
Hranite se pravilno
Ne morate jesti isključivo zdrave namirnice, ali nepažnja i jedenje pogrešne hrane može vas dovesti u loše raspoloženje. Izbegavajte hranu s mnogo šećera i kofeina jer, iako vam daju energiju, kasnije izazivaju anksioznost i napetost.
Tekst: Alo

Tagovi: