DEPRESIJA: Tužna bolest modernog doba

by | novembar 16, 2009


Ako se duže vreme osećate neraspoloženo, tužno, umorno, bezvoljno i ne postoji ništa što bi vas moglo oraspoložiti, verovatno ste oboleli od depresije.


Ne očajavajte. Iako na prvi pogled deluje kao da su vam potonuli svi brodovi, depresija je bolest kao i svaka druga i može se izlečiti. Depresija se najčešće javlja u četrdesetim godinama života, ali nije neuobičajena ni u ranijim periodima. Žene imaju veću sklonost ka ovim duševnim oboljenjima i duplo češće obolevaju u odnosu na muškarce.


Po rečima psihijatra dr Vladimira Miloševića, ako se ne leči, depresija može da vodi u suicid.
„Depresija se leči kombinovano – antidepresivima i psihoterapijom. Neophodna je saradnja sa psihijatrom i redovne kontrole, te nipošto ne treba uzimati lekove na svoju ruku. ‘Lečenje’ alkoholom samo produbljava problem. Inače, postoji više uzroka depresije, a neretko do nje dovodi i kombinacija događaja. Depresija se manifestuje i kroz osećaje tuge i krivice, koji su često krajnje iracionalni“, kaže za „Alo“ dr Milošević.

Depresija je najčešća bolest, koja ne mora da bude klinički jasna. Postoji depresivnost kao prolazna faza, koja može da pređe u pravu depresiju. Zato je, ako do toga dođe, neophodno otići kod stručnjaka. Depresija nije nikakva sramota, već bolest kao i sve druge, poput povišenog pritiska, dijabetesa, migrene…


Uzroci:

  • genetska predispozicija
  • biohemija mozga
  • životne nesreće
  • alkoholizam
  • narkomanija

Šta sve može da pomogne:

Folna kiselina – pomaže lekovima da razviju maksimalno dejstvo.
Omega 3 masne kiseline – jačaju rad centralnog nervnog sistema i rast sive mase u mozgu.
Triptofan – telo prerađuje u serotonin, hormon sreće. Njime su bogati piletina, ćuretina, jaja…
Ugljeni hidrati – obezbeđuju bolje raspoloženje.
Čokolada – podstiče stvaranje serotonina.


Tagovi: