Genskom terapijom protiv talasemije

by | septembar 18, 2010

Genska terapija prvi put je uspešno primenjena u lečenju genetske bolesti krvi – talasemije koja može da izazove jaku anemiju.
Grupa naučnika pod rukovodstvom profesora Filipa Lebulša iz francuskog Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) i sa Univerziteta Harvard je prvi put uspešno primenila gensku terapiju na mladiću obolelom od teške genetske bolesti krvi – talasemije koja može da izazove jaku anemiju, prenele su svetske agencije.

Radi se o mladom Francuzu vijetnamsko-tajlandskog porekla kome je kada je imao 18 godina ponovo ubačen u organizam „korigovan“ gen uzet iz njegove kičmene moždine.

„Tri godine nakon početka terapije, pacijent koji sada ima 21 godinu, više ne mora da prima transfuzije krvi i to već dve godine“, istakao je Lebulš.

On je naveo i da se život mladog pacijenta potpuno promenio, da je pronašao stalan posao kao kuvar u jednom od pariskih restorana, ali da se i dalje preporučuje obazrivost.

U svetu se godišnje rađa oko 200.000 dece sa sindromom talasemije, a godišnje se bolest dijagnostikuje kod jedne od 10.000 osoba u Evropskoj uniji.

 

Izvor: Tanjug

 

Tagovi: