Izložba savremenog mađarskog nakita od 02. do 13.juna u holu Narodne banke Srbije

by | jun 3, 2010

U holu Narodne banke Srbije danas je svečano otvorena Izložba savremenog mađarskog nakita. Izložbu je otvorio Ambasador Republike Mađaske, Imre Varga, a otvaranju su prisustvovali i umetnici udruženja „Fise“. Izložbu, u organizaciji Ambasade Republike Mađarske, možete pogledati do 13. juna u holu Narodne banke Srbije u Nemanjinoj ulici broj 17. 

 

Nakit

 

Nakit

Prvi deo izložbe predstavlja nakit udruženja FISE. Studio mladih dizajnera (FISE) osnovan je 90-ih godina sa ciljem da potpomogne stvaralaštvo i komunikaciju mađarskih umetnika – početnika. Mnogi od njih sada su već priznati umetnici i profesori na raznim školama i akademijama. Izložba savremenog mađarskog nakita predstavlja stvaralaštvo najmlađih članova ovog udruženja.

 

Izlozba

 

Izlozba

 

Drugi deo izložbe predstavlja nakit iz čuvene fabrike keramike Žolnai koja se nalazi u Pečuju, u Mađarskoj. Svaka bogatija zgrada u Srednjoj Evropi ukrašena je detaljima proizvedenim po starim receptima u ovoj fabrici, kao što je Hotel Moskva u Beogradu ili zgrada Likovnog Susreta u Subotici. Tradicija od preko sto godina se nastavlja u novim oblicima: nedavno je fabrika Žolnai lansirala specifičan nakit, koji se predstavlja na ovoj izložbi.

 

Tagovi: