Jednostavan krvni test otkriva POL DETETA

by | januar 20, 2010

Da bi saznali pol deteta roditelji neće više morati da čekaju drugo tromesečje, već će to moći da saznaju odmah na početku trudnoće jednostavnim krvnim testom.

musko ili zensko?Krvni test može da se uradi već u ranoj trudnoći i sa velikom tačnošću utvrđuje pol deteta, tvrde holandski naučnici. Test je važan i zbog toga što je u nekim slučajevima zbog medicinskih razloga potrebno ranije utvrditi pol deteta.

 

Dosad se to moglo uraditi tradicionalnim invazivnim testom poput amniocenteze koji nije sasvim bezopasna jer nosi, doduše mali, rizik od pobačaja.

 

U zadnjem istraživanju koje je objavljeno u časopisu „Obstetruics & Gynecology“ holandski naučnici su otkrili da je metoda krvnog testiranja koje koriste u svom centru sa stopostotnom tačnošću utvrđuju pol fetusa kod skoro 200 trudnica.

 

Međutim, najzanimljivije je to što njihova saznanja pokazuju delotvornost krvnih testova u rutinskoj praksi, a ne samo u postupku istraživanja. Zasad još nije poznato koliko bi takvi testovi koštali, kao ni kad bi mogli da počnu da se koriste u praksi.

 

(tportal)

Tagovi: