Lekovi protiv gripa bezopasni za trudnice i bebe?

by | maj 3, 2010

Lekovi koji se koriste u lečenju sezonskog gripa: „tamiflu“, „relenca“ i „flumadin“, ne bi trebalo da budu opasni po zdravlje trudnica i njihovih beba, pokazali su rezultati jednog američkog istraživanja.

tamifluU istraživanju grupe naučnika iz Zdravstvenog centra „Sautvestern“ pri Univerzitetu u Teksasu, obavljena je analiza zdravstvene dokumentacije 82.000 trudnica, među kojima 239 obolelih od sezonskog gripa i lečenih jednim od tri pomenuta leka protiv te vrse gripa.

 

Rezultati su pokazali da buduće mame zaražene gripom, koje su primile jedan od tih lekova, ne bi trebalo da budu izložene opasnosti od razvoja gestacionog dijabetesa (privremeni oblik dijabetesa koji se može javiti u trudnoći), ili prevremenog porođaja.

 

Kod novorođenčadi tih majki istraživači nisu registrovali nikakav poseban zdravstveni problem, ni razliku u težini u odnosu na druge bebe, prenela su francuska glasila.

 

To su važni podaci koji će omogućiti bolje reagovanje zdravstvenih radnika u narednim epidemijama gripa, ističu medicinski stručnjaci.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi: