Naučna formula za SAVRŠENO PARKIRANJE

by | decembar 14, 2009

Grupa britanskih naučnika došla je do matematičke formule za savršeno parkiranje automobila, čak i kada je u pitanju veoma mali prostor.

parkingFormula je rezultat saradnje stručnjaka industrije automobila „Voksol motors“ i profesora matematike Sajmona Blekburna sa koledža Rojal Holovej na Londonskom univerzitetu.


Sa svojim kvadratnim korenima, zagradama i simbolima, jednačina bi, međutim, mogla vozačima da zada isto toliko muke, ako ne i više, od samog parkiranja.


Vozači koji ne vladaju baš najbolje veštinom parkiranja najverovatnije će i dalje tražiti prikladnije, šire mesto nego što će posegnuti za ovom formulom, osim ako nisu dobro matematički potkovani.


Na ideju da se izradi formula za savršeno parkiranje došao je „Voksol“, nakon istraživanja koje je pokazalo da 57 odsto vozača pokazuje nedostatak samopouzdanja prilikom parkiranja, a 32 odsto njih odmah odustaje ako im se mesto učini premalo kako bi izbegli komplikovano manevrisanje.


Formula sadrži poluprečnik kružnice u kojoj automobil može da se okrene i rastojanje između prednjih i zadnjih točkova vozila.


Uzimajući u obzir dužinu prednjeg dela automobila i širinu susednog automobila, formulom se zatim dolazi do tačnih dimenzija parking mesta.


Kombinujući jednačinu sa osnovnim pravilima parkiranja, moguće je tačno izračunati u kom trenutku treba okrenuti volan da bi se automobil glatko uparkirao.


(Tanjug)

Tagovi: