Nisu svi lekovi lekoviti

by | avgust 31, 2010

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) je objavila novi kvartalni spisak lekova oko čije neškodljivosti ima izvesne rezerve. 

Medju ovim lekovima našli su se i lek protiv raka „herceptin“ kompanije „Roš“ i lek za srce „multak“, koji proizvodi firma „Sanofi Aventis“, prenosi Rojters.

 

Lekovi

 

Na ovoj listi su i medikament „impl[b]anon“ za kontrolu začeća, koji proizvodi kompanija „Merk“, antibiotik [/b]“kleocin“ kompanije „Fajzer“ i „afinitor“ kompanije „Novartis“.

 

Tu su i lek za regulisanje žuči „ulorik“, kompanije „Takeda“, zatim lek protiv anemije „ferahem“, firme „AMAG farmasjutikalz“, kao i medikament za vezivanje fosfata „fosrenol“ kompanije „Šajer“.

 

U većini slučajeva FDA daje malo nagoveštaja o tome kakve su sumnje u pitanju. Obično samo navede da i dalje proučava problem da bi odredila postoji li potrebna za nekom „regulativnom akcijom“.

 

Medjutim, za lek protiv visokog holesterola „zokor“ firme „Merk“ i za „invirazu“, lek za sidu kompanije „Genetek“ (filijale „Roša“), FDA je već ranija iznela nešto preciznija upozorenja o bezbednosti.

 

Navedeno je i da medikament protiv bola „nucinta“, kompanije „Džonson i Džonson“ izaziva rizik od konvulzija, halucinacija i tzv. „serotoninskog sindroma“.

 

FDA je na rečeni spisak stavila i lekove protiv čira iz grupe omeprazola, navodeći da oni mogu da izazovu smanjenje sadržaja magnezijuma u krvi.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi: