Sastojak iz KARIJA pomaže u lečenju mnogih bolesti

by | mart 29, 2010

Kurkuma, začin koji je uobičajeni sastojak karija, izgleda pomaže da se odloži oštećenje jetre koje vremenom može da dovede do ciroze.

kari

Ovo su zaključili stručnjaci sa gastroenterološkog i hepatološkog odseka Medicinskog fakulteta u Gracu.

Hraneći laboratorijske miševe ovim svetložutim začinom, austrijski tim, kojim je rukovodio Mahael Trauner, je utvrdio da je on kod ovih životinja smanjio zapaljenske procese koji mogu da izazovu oštećenje ćelija jetre, ožiljke na ovom organu i blokadu žučnih puteva, preneo je Rojters.

 

Neka ranija istraživanja su ukazala da kurkumna ima antiinflamatorna i antioksidantna svojstva koja mogu da pomognu u borbi protiv raznih bolesti.

 

Između ostalog je utvrđeno da kurkuma suzbija tumore i da su ljudi koji često konzumiraju kari manje skolni toj bolesti, mada se dejstvo ovog začina gubi ubrzo pošto je pojeden.

 

Austrijski tim je želeo da utvrdi da li kurkuma može da odloži oštećenja izazvana progresivnim zapaljenskim bolestima jetre, uključujući dva stanja – primarni sklerozni kolangitis i primarnu bilijarnu cirozu.

 

Oba ova poremećaja, koja mogu da izazovu greške u genima ili autoimune bolesti, izazivaju zapaljenje i ožiljke na jetri i blokadu žučnih puteva, što može da vodi velikom oštećenju tkiva i nepovratnoj i u krajnjem ishodu fatalnoj cirozi jetre.

 

Austrijski tim je analizirao tkivo jetre i uzorke krvi miševa sa hroničnim zapaljenjem ovog organa, pre i nakon što su u njihovu ishranu dodali kurkumu tokom četiri do osam nedelja.

 

Utvrđeno je da kurkuma ima povoljno dejstvo na više raznih inflamatornih procesa u jetri.

 

Američki stručnjaci su 2007. godine ustanovili da kurkuma može da pomogne stimulaciju ćelija imunog sistema kod obolelih od Alchajmerove bolesti.

 

(Tanjug)

Tagovi: